1515
Annons

Norska batteribjässen vill bygga i Sverige

Norska Freyr Battery planerar att bygga flera stora batterifabriker fram till 2030 och en av dem kan hamna i Svenljunga i Västsverige. Det uppger vd:n och medgrundaren Tom Einar Jensen som i en intervju berättar om den börsnoterade uppstickarens mångmiljardplaner som inspirerats av svenska Northvolt.

Norska Freyr Battery, som startades med inspiration av svenska Northvolt, planerar mångmiljardinvesteringar i flera stora batterifabriker. Illustrationen är en tidig konceptskiss för bolagets första gigafabrik 1 och 2 som ska byggas i Mo i Rana i Norge.
Norska Freyr Battery, som startades med inspiration av svenska Northvolt, planerar mångmiljardinvesteringar i flera stora batterifabriker. Illustrationen är en tidig konceptskiss för bolagets första gigafabrik 1 och 2 som ska byggas i Mo i Rana i Norge.Foto:FreyrBattery/Henning Larsen

”Det stämmer att Svenljunga är en av de platser som vi utvärderar för en eventuell etablering av en stor gigafabrik för litium-jon-batterier”, säger Tom Einar Jensen till Di.

Några närmare besked om exempelvis storleken, antal anställda, tidplanen, eller sannolikheten för att jätteprojektet kommer att bli av, lämnar han däremot inte.

Vad är då ditt besked till dem som hoppas att ni ska bygga en ny stor batterifabrik i Svenljunga?
”Att det finns anledning till optimism. Men samtidigt att det är viktigt att understryka att vi är i en tidig fas och att det inte finns några beslut. Det är många parametrar att utvärdera och som måste uppfyllas innan ett slutligt avgörande kan fattas”, säger Tom Einar Jensen, och tillägger att han hoppas att bolaget ska kunna lämna ytterligare information om sina eventuella planer i Sverige senare under detta året.

Det var några dagar före julafton förra året som nyheten kom att en utländsk börsnoterad batteritillverkare planerade för en ny eventuell stor batterifabrik på ett industriområde i Svenljunga kommun, några mil från Borås. Nyheten väckte stor uppmärksamhet i Sverige liksom förhoppningar om mångmiljardinvesteringar och flera tusen nya arbetstillfällen. Norska Freyr Battery bekräftade då i mycket knapphändiga ordalag att det var bolaget som låg bakom planerna. Men sedan dess har bolaget varit helt tyst om projektet. Tills nu när koncernchefen för Freyr Battery ger sin första större intervju i svensk media. 

Freyr Battery startades så sent som 2018, av en rad personer med bakgrund inom bland annat norsk olje- och gasindustri. Och en av inspirationskällorna var svenska batteritillverkaren Northvolt.

Tom Einar Jensen, vd och medgrundare Freyr Battery.
Tom Einar Jensen, vd och medgrundare Freyr Battery.Foto:Stig Jarnes

”De visade att det går att bygga den här typen av storskalig framtidsindustri även här i Norden. Och kan svenskarna så kan vi, resonerade vi som goda norrmän”, säger Tom Einar Jensen och skrattar.

”Vi är övertygade om att batteritillverkning kommer att växa enormt och bli en mycket stor och viktig industrigren. Och vår vision är att Freyr Battery ska vara ett av de stora bolag i Europa som kommer att bli en betydande aktör på den här stora och snabbväxande marknaden”, säger Tom Einar Jensen. 

I likhet med Northvolt har Freyr Battery stora tillväxtambitioner och fokus på att bygga så miljövänliga batterier som möjligt.

”Elen är den nya oljan när världen måste ställa om och ersätta den fossila energin för att klara klimathotet. Och batterier som produceras med fossilfri energi är då en absolut förutsättning för att lyckas både för att eliminera utsläppen och eftersom elen, från vind och sol, måste kunna lagras för att sedan kunna användas där den behövs”, säger Tom Einar Jensen. 

Och Norden, som bland annat har gott om förnybar el till den energikrävande batteritillverkningen och hög teknisk kompetens och tillgång till viktiga råvaror, har goda förutsättningar att kunna bli ett av 2-3 områden globalt med storskalig batteritillverkning, tillägger han.

”I dag domineras marknaden av asiatiska batteriföretag som Panasonic, LGChem med flera. Vi tror dock att några få amerikanska och europeiska aktörer kan klara att utmana, däribland vi och Northvolt”, säger Tom Einar Jensen.

För att klara det krävs bland annat att kunna bygga ut produktionskapaciteten snabbt och i stor skala. Freyr Battery har nyligen påbörjat bygget av sin första fabrik i Mo i Rana i Nordnorge. Men det är bara startskottet. För att klara expansionsplanerna krävs ytterligare en rad batterifabriker och investeringar för många tiotals miljarder kronor, enligt vd.   

Bild från ceremonin och klockringningen i samband med att Freyr Battery noterades på New York-börsen i juli 2021.
Bild från ceremonin och klockringningen i samband med att Freyr Battery noterades på New York-börsen i juli 2021.Foto:Nicole Pereira/NYSE

”Vårt mål att till 2030 installerat en årlig produktionskapacitet på 100 GWh. Det kommer att kräva flera fabriker. Förutom Mo i Rana har vi också annonserat eventuella anläggningar i Vaasa i Finland och i Nordamerika. Och vi utvärderar som sagt även Svenljunga i Sverige”, säger Tom Einar Jenssen. 

Freyr Battery, som juridiskt har sätet i Luxemburg, valde till skillnad från Northvolt tidigt att gå till börsen. I juli 2021 noterades bolaget på New York-börsen. 

”Vi kunde valt att vara privat. Men batteritillverkning är enormt kapitalkrävande och genom att noteras på världens största kapitalmarknad kunde vi snabbt hämta in stora mängder kapital och har samtidigt fått en in rad tunga ägare”, säger Tom Einar Jensen.

Av de drygt 700 miljoner dollar som bolaget fick in i emissionen återstår nu 525 miljoner (motsvarande drygt 5 miljarder svenska kronor, Di:s anmärkning).

”Vi har tillräckligt kapital för att kunna börja realisera våra planer. Vi kommer behöva hämta mer kapital efter hand, men bedömer att intresset är stort”, säger Tom Einar Jensen. 

”Och alla svenskar som är intresserade av att få en exponering mot den här spännande och snabbväxande nya industrin är hjärtligt välkomna att bli aktieägare i Freyr”, tillägger han.

Freyr Battery har dock fått en tuff start på börsresan och aktien har i år minskat kraftigt i värde. 

Gastrologik bommar igen – blir den andra tvåstjärniga krogen i år

Gastrologik på Östermalm i Stockholm stänger vid årsskiftet.

Därmed försvinner två av fyra restauranger med två stjärnor i franska Guide Michelin vid årets slut. Den andra är Oaxen Krog, som också ligger i Stockholm. 

Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.
Jacob Holmström och Anton Bjurh, som driver Gastrologik.Foto:Gustaf Månsson

”Vi tog beslutet att 2022 blir vårt sista år när pandemin började klinga av i slutet av förra året”, säger kocken Jacob Holmström, som driver Gastrologik tillsammans med Anton Bjuhr.

”Efter vårt tioårsjubileum förra hösten satte vi oss ned för att fundera på vad vi vill göra de kommande tio åren. Vi kom fram till att vi vill tillbringa dem på något annat sätt.” 

Kockarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr äger tillsammans 60 procent av Gastrologik. Resterande 40 procenten ägs av Patrik Hannell, företagare i Falkenberg.

Duon går nu skilda vägar, Anton Bjuhr flyttar till Torekov i Skåne. 

Under de dryga tio åren på Artillerigatan i Stockholm har deras restaurang gästats av såväl USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton som rocksångaren Bruce Springsteen med band.

USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.
USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton och rocksångaren Bruce Springsteen.Foto:Ginosphotos, Brad Barket

Några månader efter Clintons besök 2012 utsågs Gastrologik till Årets Affärskrog av Di Weekend.

”Det har varit många höjdpunkter under de här åren, men det är några som står ut”, säger Jacob Holmström.

”Den första stjärnan i Guide Michelin 2013 var en enormt stor sak. Det var en verklig bekräftelse. I och med det var vi en stjärnkrog och det kändes himla fint. En annan höjdpunkt var förstås när vi äntligen fick den andra stjärnan 2019. Det hade vi jobbat för länge då och det kändes som det aldrig skulle lossna.”

”Hillary Clintons besök var så klart häftigt. Hela kvarteret var avspärrat den dagen av säkerhetsskäl. Bruce Springsteens besök 2013 var också en milstolpe.”

Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.
Gastrologiks lokaler på Artillerigatan.Foto:Gustaf Månsson

Hörnlokalen på Östermalm har sina begränsningar och om Gastrologik skulle tagit sats mot en tredje stjärna hade det krävts nya, större lokaler med andra resurser. Sådana blir snart lediga, Oaxen Krog & Slip på Djurgården är till salu. Men när det blev känt i våras hade krögarna på Gastrologik redan bestämt sig för att stänga och gå skilda vägar, enligt Jacob Holmström.

”Oaxen hade kunnat passa oss rätt bra, men jag vill personligen ta en paus från arbetet med att driva finkrog. Det är välbehövligt för familjelivet. Jag var 29 år när vi öppnade Gastrologik och Anton är något år äldre. Då hade ingen av oss familj eller var gifta, våra nuvarande fruar var våra flickvänner då.” 

Vad de ska göra i framtiden säger sig Jacob Holmström inte veta.

”Jag vill hitta den glöd som jag hade 2010 när vi satt och planerade den här restaurangen. När jag hittar den kommer det att hända igen att jag öppnar något.”

När Gastrologik och Oaxen stänger återstår endast två restauranger med två stjärnor i Guide Michelin, Aloë i Älvsjö och Vollmers i Malmö. Högsta betyg, tre stjärnor, är det bara en restaurang som har, Frantzén i Stockholm.

Under de senaste tre åren har fyra tvåstjärniga krogar försvunnit. Förutom de nämnda har Fäviken Magasinet i Jämtland och Daniel Berlin i Skåne Tranås lagts ned.

Den sista kväll som Gastrologik håller öppet blir den 17 december.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera