”Det stämmer att Svenljunga är en av de platser som vi utvärderar för en eventuell etablering av en stor gigafabrik för litium-jon-batterier”, säger Tom Einar Jensen till Di.
Några närmare besked om exempelvis storleken, antal anställda, tidplanen, eller sannolikheten för att jätteprojektet kommer att bli av, lämnar han däremot inte.
Vad är då ditt besked till dem som hoppas att ni ska bygga en ny stor batterifabrik i Svenljunga?
”Att det finns anledning till optimism. Men samtidigt att det är viktigt att understryka att vi är i en tidig fas och att det inte finns några beslut. Det är många parametrar att utvärdera och som måste uppfyllas innan ett slutligt avgörande kan fattas”, säger Tom Einar Jensen, och tillägger att han hoppas att bolaget ska kunna lämna ytterligare information om sina eventuella planer i Sverige senare under detta året.
Det var några dagar före julafton förra året som nyheten kom att en utländsk börsnoterad batteritillverkare planerade för en ny eventuell stor batterifabrik på ett industriområde i Svenljunga kommun, några mil från Borås. Nyheten väckte stor uppmärksamhet i Sverige liksom förhoppningar om mångmiljardinvesteringar och flera tusen nya arbetstillfällen. Norska Freyr Battery bekräftade då i mycket knapphändiga ordalag att det var bolaget som låg bakom planerna. Men sedan dess har bolaget varit helt tyst om projektet. Tills nu när koncernchefen för Freyr Battery ger sin första större intervju i svensk media.
Freyr Battery startades så sent som 2018, av en rad personer med bakgrund inom bland annat norsk olje- och gasindustri. Och en av inspirationskällorna var svenska batteritillverkaren Northvolt.

”De visade att det går att bygga den här typen av storskalig framtidsindustri även här i Norden. Och kan svenskarna så kan vi, resonerade vi som goda norrmän”, säger Tom Einar Jensen och skrattar.
”Vi är övertygade om att batteritillverkning kommer att växa enormt och bli en mycket stor och viktig industrigren. Och vår vision är att Freyr Battery ska vara ett av de stora bolag i Europa som kommer att bli en betydande aktör på den här stora och snabbväxande marknaden”, säger Tom Einar Jensen.
I likhet med Northvolt har Freyr Battery stora tillväxtambitioner och fokus på att bygga så miljövänliga batterier som möjligt.
”Elen är den nya oljan när världen måste ställa om och ersätta den fossila energin för att klara klimathotet. Och batterier som produceras med fossilfri energi är då en absolut förutsättning för att lyckas både för att eliminera utsläppen och eftersom elen, från vind och sol, måste kunna lagras för att sedan kunna användas där den behövs”, säger Tom Einar Jensen.
Och Norden, som bland annat har gott om förnybar el till den energikrävande batteritillverkningen och hög teknisk kompetens och tillgång till viktiga råvaror, har goda förutsättningar att kunna bli ett av 2-3 områden globalt med storskalig batteritillverkning, tillägger han.
”I dag domineras marknaden av asiatiska batteriföretag som Panasonic, LGChem med flera. Vi tror dock att några få amerikanska och europeiska aktörer kan klara att utmana, däribland vi och Northvolt”, säger Tom Einar Jensen.
För att klara det krävs bland annat att kunna bygga ut produktionskapaciteten snabbt och i stor skala. Freyr Battery har nyligen påbörjat bygget av sin första fabrik i Mo i Rana i Nordnorge. Men det är bara startskottet. För att klara expansionsplanerna krävs ytterligare en rad batterifabriker och investeringar för många tiotals miljarder kronor, enligt vd.

”Vårt mål att till 2030 installerat en årlig produktionskapacitet på 100 GWh. Det kommer att kräva flera fabriker. Förutom Mo i Rana har vi också annonserat eventuella anläggningar i Vaasa i Finland och i Nordamerika. Och vi utvärderar som sagt även Svenljunga i Sverige”, säger Tom Einar Jenssen.
Freyr Battery, som juridiskt har sätet i Luxemburg, valde till skillnad från Northvolt tidigt att gå till börsen. I juli 2021 noterades bolaget på New York-börsen.
”Vi kunde valt att vara privat. Men batteritillverkning är enormt kapitalkrävande och genom att noteras på världens största kapitalmarknad kunde vi snabbt hämta in stora mängder kapital och har samtidigt fått en in rad tunga ägare”, säger Tom Einar Jensen.
Av de drygt 700 miljoner dollar som bolaget fick in i emissionen återstår nu 525 miljoner (motsvarande drygt 5 miljarder svenska kronor, Di:s anmärkning).
”Vi har tillräckligt kapital för att kunna börja realisera våra planer. Vi kommer behöva hämta mer kapital efter hand, men bedömer att intresset är stort”, säger Tom Einar Jensen.
”Och alla svenskar som är intresserade av att få en exponering mot den här spännande och snabbväxande nya industrin är hjärtligt välkomna att bli aktieägare i Freyr”, tillägger han.
Freyr Battery har dock fått en tuff start på börsresan och aktien har i år minskat kraftigt i värde.