Annons

Norsk tidningsmogul köper storpost i Scandic Hotels

Den norske tidningsmogulen Trygve Hegnar har köpt närmare 5,2 miljoner aktier i hotellkedjan Scandic Hotels. Posten, värd runt en halv miljard kronor, gör norrmannen till tredje största ägare i bolaget.

Trygve Hegnar.
Trygve Hegnar.Bild:Iván Kverme, Finansavisen.

Scandic vinstvarnade den 16 januari och aktiekursen föll med över 20 procent samma dag och fortsatte ned påföljande dagar. Raset väckte den norske tidningsmogulen Trygve Hegnars köplust. Finansmannen är ägare och chefsredaktör för de norska affärstidningarna Finansavisen och Kapital och äger även 5 procent i det klassiska kryssningsbolaget Hurtigruten.

Genom en rad aktieköp uppgår nu norrmannens innehav i Scandic till 4,99 procent vilket gör honom till hotellbolagets tredje största ägare.

”Jag är i grunden tidningsman. Jag trivs med att leda redaktionen och skriva ledarkommentarer, men på sidan av vill jag investera i långsiktiga och bra bolag. Jag upptäckte att det fanns ett bolag som det har varit lite snack om som ett investeringsprojekt, det var Scandic. Jag ville in i ett större bolag inom besöksnäringen och det är heller inte helt fel att få komma till Sverige”, säger Trygve Hegnar till Di.

Aktien handlades på torsdagen för 89,40 kronor, vilket ger Trygve Hegnars post på 5.138.955 aktier ett värde på runt 465 miljoner kronor. Enligt Trygve Hegnar grundade sig beslutet på Scandics goda balansräkning, resten var tajming.

”Det som var spännande var att jag hade följt bolaget i ett halvår och plötsligt i januari så föll aktiekursen med 30 procent. Det var uppseendeväckande och dramatiskt. Min tanke var att bolaget skulle vara tvungna att meddela om någonting stod allvarligt fel. När ingenting kom, började jag att köpa. Tajmingen är viktig”, säger Trygve Hegnar.

Scandic Hotels SHOT -2,63% Dagens utveckling överträffade förväntningarna för det fjärde kvartalet i rapporten som släpptes på tisdagen. Hotellbolaget redovisade ett justerat ebitda-resultat på 333 miljoner kronor, att ställa mot SME-förväntan om 328 miljoner kronor. Intäkterna uppgick till dryga 3,7 miljarder kronor under kvartalet.

Bolaget vinstvarnade drygt en månad tidigare utifrån bedömningen att det justerade ebitda-resultatet skulle uppgå till 330 miljoner under det gångna kvartalet, lägre än SME:s dåvarande förväntningar.

Trygve Hegnar säger sig vara nöjd med aktieköpet till vad han kallar fyndpris. Han menar att bolaget är i linje med hur han vill utveckla sina investeringar.

”Scandic är en jätte inom hotellbranschen med goda placeringar i hela Norden. De gör bra investeringar och har goda marginaler."

Hotellkedjan har i dag 280 hotell och totalt 55.000 rum i portföljen, och fler är på väg. Fram till 2021 har bolaget skrivit avtal för 12 nya hotell, vilket tillsammans med expansionen av befintliga hotell, kommer att innebära en tillökning på 4.433 rum.

Landsmannen Petter Stordalen har sedan länge lagt beslag på stora marknadsandelar inom den svenska hotellnäringen, men Trygve Hegnar ser ingen konkurrens mellan de två.

”Det är alltid hård konkurrens inom hotellbranschen, men jag har ingen insyn i Petter Stordalens verksamhet och kan inte kommentera på den. Han är duktig på det har gör, mer än så kan jag inte uttala mig om”, säger Trygve Hegnar.


Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?