Annons

Norsk rättegång stoppar inte Lundin Petroleum i Arktis

Rättegången rörande norska statens tillåtelse av ny oljeborrning i Arktis har nu inletts i Oslo. Men oljebolag som Lundin Petroleum lär sitta säkert, säger en analytiker till Di.

Bild:AP

För ett drygt år sedan stämde Greenpeace och Natur og Ungdom den norska staten. Organisationerna anser att öppnandet av nya områden för oljeborrning i Arktis strider mot Parisavtalet och den norska grundlagen.

På tisdagen inleddes rättegången, som väntas pågå i två veckor.

I fjol tilldelades 13 oljebolag nya licenser för borrning i Barents hav, bland dem svenska Lundin Petroleum. Bolaget har varit aktivt i området under året.

Efter en prospekteringsborrning i februari meddelade Lundin Petroleum att man hittat en olje- och gasfyndighet, som döpts till Filicudi. Fyndigheten uppskattas innehålla mellan 35 och 100 miljoner fat oljeekvivalenter.

Sedan i juni har bolaget genomfört fyra ytterligare borrningar, varav två var torrborrningar och en bekräftade en mindre, ej kommersiellt gångbar, gasfyndighet. Resultatet från den fjärde borrningen väntas innan årets slut.

Den nu inledda rättegången väntas dock inte slå mot bolagets verksamhet.

”Det är klart att det alltid är en del stök från miljöorganisationer, särskilt vad gäller borrning i arktiska områden. Men jag tror inte att det här kommer att få någon påverkan på Lundin Petroleums framtida verksamhet eller stoppa någon borrning”, säger Christian Yggeseth, oljebolagsanalytiker på Arctic Seurities, till Di.

Den uppfattningen gäller även övriga oljebolag som är verksamma i regionen, bland dem jättar som norska Statoil och amerikanska Chevron.

”Jag har svårt att se att det skulle bli någon form av förändring i rutiner eller tillgång till borrbrunnar i Barents hav i och med det här”, säger Christian Yggeseth.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?