ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Norsk kryptovaluta växer

  • Norska kryptovalutan IOTA utmanar Bitcoin.

En sex månader gammal bitcoin-utmanare, IOTA, växer i rekordfart. Under de senaste dagarna har handeln omsatt mer än 8 miljarder kronor, vilket till och med bräcker aktiviteten på den vanliga Oslobörsen.

Den digitala valutan bitcoin har under de senaste månaderna slagit flera prisrekord och har ett totalvärde på omkring 200 miljarder dollar, eller hisnande 1.682 miljarder kronor. Men under den senaste veckan har en helt annan kryptovaluta sett störst tillväxt, nämligen IOTA, rapporterar Dagens Næringsliv

Valutan lanserades så sent som i somras och på tisdagen hade den ett totalvärde på cirka 9,4 miljarder dollar, eller 79 miljarder svenska kronor. Under de senaste handelsdagarna har mellan 13-20 procent, eller mer än 8 miljarder kronor, av valutan omsatts.

Det betyder att handeln med IOTA varit större än aktiviteten på den vanliga Oslobörsen. Där omsätts i stället 0,2 procent av aktierna under en handelsdag, vilket motsvarar ett värde på 4,5 miljarder kronor.

”Det ser ut som att det har varit en väldigt upptagen dag på den marknaden”, säger Geir Harald Aase, presskontakt vid Oslobörsen, till Dagens Næringsliv.

En av skaparna till IOTA är norrmannen David Sønstebø som tillsammans med tre medgrundare blivit miljonärer på kuppen. Enligt Dagens Næringsliv kan han ha gjort klipp på uppemot 635 miljoner kronor på bara sex månader.

”Alla vi grundare har så att vi klarar oss, men det har aldrig handlat om pengarna”, säger David Sønstebø själv till tidningen.

Enligt honom har IOTA flera fördelar gentemot sin betydligt mer välkända konkurrent. Tillskillnad från bitcoin har den norska kryptovalutan inte några begränsningar för hur många transaktioner som kan genomföras och handeln är helt fri från avgifter. 

Flera norska och internationella företag och organisationer använder redan IOTA för att skapa en marknadsplats för försäljning av data. Tanken är att data som säljaren inte har någon nytta av ska kunna köpas av andra företag, förutsatt att handeln är tillräckligt enkel att genomföra och kostnaderna låga. Redan nu har bland andra Accenture, Bosch, Microsoft och Fujitsu anslutit sig som kunder.

Men samtidigt finns det inga uppenbara kopplingar mellan näringslivets intresse för IOTA-teknologin och valutans värdeökning, även om det tycks ha gett kursen en skjuts på senare tid, skriver Dagens Næringsliv.

Tror du att de som köper IOTA förstår mekanismerna som gör att kursen går upp eller ner?
”Det är en bra fråga, men jag vill tro att de som köper IOTA har god kunskap, eftersom att det här är ett projekt som flugit under radarn, och vi har inte gjort några jippon”, säger David Sønstebø till Dagens Næringsliv.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer