Hoppa till innehållet

Annons

Norsk kryptovaluta växer

En sex månader gammal bitcoin-utmanare, IOTA, växer i rekordfart. Under de senaste dagarna har handeln omsatt mer än 8 miljarder kronor, vilket till och med bräcker aktiviteten på den vanliga Oslobörsen.

Norska kryptovalutan IOTA utmanar Bitcoin.
Norska kryptovalutan IOTA utmanar Bitcoin.

Den digitala valutan bitcoin har under de senaste månaderna slagit flera prisrekord och har ett totalvärde på omkring 200 miljarder dollar, eller hisnande 1.682 miljarder kronor. Men under den senaste veckan har en helt annan kryptovaluta sett störst tillväxt, nämligen IOTA, rapporterar Dagens Næringsliv

Valutan lanserades så sent som i somras och på tisdagen hade den ett totalvärde på cirka 9,4 miljarder dollar, eller 79 miljarder svenska kronor. Under de senaste handelsdagarna har mellan 13-20 procent, eller mer än 8 miljarder kronor, av valutan omsatts.

Det betyder att handeln med IOTA varit större än aktiviteten på den vanliga Oslobörsen. Där omsätts i stället 0,2 procent av aktierna under en handelsdag, vilket motsvarar ett värde på 4,5 miljarder kronor.

”Det ser ut som att det har varit en väldigt upptagen dag på den marknaden”, säger Geir Harald Aase, presskontakt vid Oslobörsen, till Dagens Næringsliv.

En av skaparna till IOTA är norrmannen David Sønstebø som tillsammans med tre medgrundare blivit miljonärer på kuppen. Enligt Dagens Næringsliv kan han ha gjort klipp på uppemot 635 miljoner kronor på bara sex månader.

”Alla vi grundare har så att vi klarar oss, men det har aldrig handlat om pengarna”, säger David Sønstebø själv till tidningen.

Enligt honom har IOTA flera fördelar gentemot sin betydligt mer välkända konkurrent. Tillskillnad från bitcoin har den norska kryptovalutan inte några begränsningar för hur många transaktioner som kan genomföras och handeln är helt fri från avgifter. 

Flera norska och internationella företag och organisationer använder redan IOTA för att skapa en marknadsplats för försäljning av data. Tanken är att data som säljaren inte har någon nytta av ska kunna köpas av andra företag, förutsatt att handeln är tillräckligt enkel att genomföra och kostnaderna låga. Redan nu har bland andra Accenture, Bosch, Microsoft och Fujitsu anslutit sig som kunder.

Men samtidigt finns det inga uppenbara kopplingar mellan näringslivets intresse för IOTA-teknologin och valutans värdeökning, även om det tycks ha gett kursen en skjuts på senare tid, skriver Dagens Næringsliv.

Tror du att de som köper IOTA förstår mekanismerna som gör att kursen går upp eller ner?
”Det är en bra fråga, men jag vill tro att de som köper IOTA har god kunskap, eftersom att det här är ett projekt som flugit under radarn, och vi har inte gjort några jippon”, säger David Sønstebø till Dagens Næringsliv.

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så hjälpte de 100 unga: ”Det är en jättebra affär”

23-årige Abraham Abraha, till vänster, är en av ungdomarna som fått jobb tack vare Ikano Akademin.
23-årige Abraham Abraha, till vänster, är en av ungdomarna som fått jobb tack vare Ikano Akademin.

Ökad trygghet, mindre stök och sparade pengar för företaget.

Här är satsningen som gett över 100 unga på glid en ny chans – hittills.

– Varje individ som lyckas är en framgång för alla, säger Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.

EXTERN LÄNK: En väg till jobb och studier – så funkar Ikano Akademin 

Han tröttnade på återkommande kriminalitet och skadegörelse i Stockholmsförorten Hagsätra, där Ikano Bostad förvaltar drygt 1700 bostäder. Fastighetsförvaltaren Anders ”Walle” Wahlqvist kände att situationen började bli ohållbar – och tog saken i egna händer:

– På den tiden, runt 2013, var det väldigt stökigt i Hagsätra och tryggheten hos de boende var körd i botten. Så jag frågade ungdomarna vad som kunde göras och i princip alla ville ha jobb, berättar Anders Wahlqvist och fortsätter:

– Jag frågade mina chefer och vi kom fram till att man kunde pröva att ta in ungdomar på enklare trädgårdsjobb.

Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.
Anders Wahlqvist, projektledare för Ikano Akademin.

Ikano Akademin var född. Första året, 2014, togs fyra ungdomar in på tidsbegränsade anställningar. Målet var att slussa vidare personerna till permanenta jobb eller utbildning (se faktaruta).

– Idag ansvarar Ikano Akademin för all trädgårdsskötsel och yttre städning i Hagsätra, vi har inga underentreprenörer eftersom det inte behövs.

Idag har över 100 ungdomar deltagit i Ikano Akademins verksamhet – och Hagsätra är en betydligt lugnare plats än för snart nio år sedan:

– Vi har gjort mätningar i många år, i våra undersökningar har hyresgästerna aldrig varit så nöjda som de är nu. Det är en samhällsinsats som skapar lugna och trygga områden, säger Wahlqvist.

Han pekar på flera faktorer bakom Ikano Akademins framgång: Tydlighet, kravställning, förtroende och riktiga arbetsuppgifter.

– Det är ingen hjärnkirurgi, utan en rätt enkel modell. Det finns arbetsuppgifter att utföra, man känner sig värdefull och behövd. Det är jättebra killar och tjejer som ingen trott på innan.

Samtidigt understryker Wahlqvist att arbetsledning av ungdomar som tidigare varit utanför arbetsmarknaden ställer krav.

– Det är speciellt, men våra arbetsledare brinner för detta. Vi släpper aldrig ungdomarna ensamma förrän de är självgående i sina arbetsuppgifter. De får väldigt mycket feedback i början, sedan kan man låta dem få mer förtroende allt eftersom. Jag tycker det är magiskt att se hur en person växer med ansvaret.

Även om Ikano Bostad har en uttalad ambition att ta socialt ansvar i sina områden har Ikano Akademin skapat affärsnytta – inte bara för bostadsbolaget utan även för andra företag:

– Det är en jättebra affär för oss, det är en jättebra affär för alla. Vi har sänkt kostnaderna för trädgård och städning, skadegörelsen är ett minimum. Näringslivet står på kö för att anställa vår personal, de vet att vi aldrig släpper iväg en ungdom som inte är redo. De får kvalitet.

Ikano Akademin har funnits i nio år och är en stor succé, men har det gjorts misstag du dragit lärdom av?

– Största misstaget var väl när vi plockade in ett gäng killar som var lite för tajta, de började chilla lite för mycket. Vi har också skruvat på upplägget, varje handledare har max tre ungdomar och vi följer upp allt arbete som görs ännu mer noggrant.

23-årige Abraham Abraha är en av ungdomarna som fått jobb tack vare Ikano Akademin. Sedan några veckor tillbaka jobbar han i kassan på Ica Hagsätra.

– ”Walle” pratade med chefen där och jag fick chansen. Det fanns lite andra alternativ, men Ica ligger där jag bor. Det är också bra att ha Ica på CV:t i framtiden. Det är en känd arbetsgivare och jag trivs bra, berättar han och fortsätter:

– Vi är flera som gått akademin, alla har börjat jobba på olika ställen och tjänar sina egna pengar. Det är jättekul!

Efter gymnasiet sökte Abraha mängder av jobb – utan att få napp. Istället blev det mest häng i centrum med kompisarna.

– Det var väldigt tråkigt, man gjorde ingenting vettigt. Då är det väldigt lätt att hamna snett och umgås med fel folk.

Han konstaterar att livssituationen förändrats stort sedan han började på Ikano Akademin:

– Idag mår jag mycket bättre, man har ingen stress. Jag jobbar och tjänar pengar. Man har ordentliga rutiner varje dag.

Och snart kan det bli skolbänken igen för Abraha:

– Jag läser upp mina betyg på Komvux, sedan hoppas jag kunna söka till högskolan och plugga IT. Jag tackar ”Walle” hela tiden för att han hjälpte mig.

EXTERN LÄNK:  Så arbetar Ikano Bostad med socialt engagemang 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera