


Att Sverige inte kommit längre med masstestning under coronapandemin är ”ett misslyckande av episka proportioner”, menar stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson. Nu görs delar av stiftelsens entreprenörshus i centrala Stockholm om till privat provtagningslokal för antikroppstester.
För en månad sedan presenterade Norrsken sin senaste investering med anledning av coronapandemin: ABC Labs med bas på KI-området i Stockholm.
Tillsammans med en grupp kända entreprenörer satsar Norrsken 40 miljoner kronor på att sätta upp ett labb som ska bidra till masstestning av misstänkt covid-sjuka.
Läs mer: Norrsken startar bolag för coronatester
Nätläkaren Kry, som skulle stå för patientkontakter och logistik kring självtester i hemmet, hoppades kunna teckna avtal direkt med sjukvårdsorganisationerna i landets regioner.
Det har dock gått trögt, bland annat eftersom ersättningsfrågan hängt i luften mellan regeringen och regionerna, enligt Erik Engellau-Nilsson.
”Det är ett misslyckande av episka proportioner att vi inte fått upp testningen i Sverige och nu måste det bara lösas. Nu finns infrastrukturen, nu måste politikerna ta tag i ersättningsfrågan och fixa den”, säger han.
Från och med den här veckan kan ABC Labs även utföra antikroppstester för att se vilka som haft sjukdomen och möjligen är immuna mot coronaviruset.
Men i det fallet väntar Norrsken inte på politikerna, utan har låtit bygga om delar av sitt entreprenörshus på Birger Jarlsgatan i Stockholm till provtagningslokaler.
Dit kan både privatpersoner och företagskunder komma och lämna blod, som sedan analyseras av ABC Labs för att spåra förekomsten av antikroppar.
”Vi vill visa att det här är möjligt och bidra till att skala upp testverksamheten i Sverige. Kan vi göra det så kan alla göra det”, säger Erik Engellau-Nilsson och syftar på att företag även kan beställa att provtagningspersonal kommer till det egna kontoret.
Provtagningstjänsten drivs i samarbete med vårdgivaren Ally. Personer som ingår i någon av Folkhälsomyndighetens tre första prioritetsgrupper med bland annat sjukvårdspersonal, polis och räddningstjänst betalar 800 kronor, medan övriga personer betalar 1200 kronor.
”Vi tar proverna, analyserar dem tillsammans med ABC Labs och presenterar sedan vad provsvaret betyder utifrån ett tolkningsschema. Allt sköts i appen”, säger Alexander Åström, vd och medgrundare av Ally.
Inledningsvis handlar det om några hundra antikroppstester per dag.
När kapaciteten är fullt utbyggd i mitten av juni ska det gå att analysera 4000-5000 tester om dagen hos ABC Labs.
”Vi vill bygga ett högkapacitetslab och har flera robotar på ingång. Så inom några veckor kommer vi att kunna göra några tusen immunitetstest per dag, men nu i början handlar det om ett par tre hundra per dag för att trimma in allt”, säger Maria Rankka, tidigare vd för Stockholms handelskammare.
Hon har grundat ABC Labs tillsammans med entreprenören Per Båtelson, professorn i klinisk immunologi Ola Winqvist samt Ahsan Amjad och Johannes Schildt, investerare respektive grundare av nätläkarbolaget Kry.
Antikroppstesterna kommer från en världsledande leverantör av testutrustning och kan enligt Ola Winqvist spåra flera slags antikroppar.
De skiljer sig dessutom från de snabbtester som hittills funnits på marknaden genom att ha högre träffsäkerhet.
”De har en säkerhet på 98-99 procent”, säger Ola Winqvist.
Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken.
I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.
– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.
Helhetserbjudande
Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall.
– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.
Personliga relationer i fokus
Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.
– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende.
– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.