1515
Annons

Norrskens entreprenörshus blir testcenter för corona

Att Sverige inte kommit längre med masstestning under coronapandemin är ”ett misslyckande av episka proportioner”, menar stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson. Nu görs delar av stiftelsens entreprenörshus i centrala Stockholm om till privat provtagningslokal för antikroppstester. 

”Ett misslyckande av episka proportioner”, säger stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson om att Sverige inte kommit längre med utbyggnaden av tester under coronapandemin.
”Ett misslyckande av episka proportioner”, säger stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson om att Sverige inte kommit längre med utbyggnaden av tester under coronapandemin.Foto:Jesper Frisk
Stockholms handelskammares tidigare vd Maria Rankka är en av medgrundarna till ABC Labs, som analyserar tester från misstänkt covid-sjuka och nu även ska börja med antikroppstester
Stockholms handelskammares tidigare vd Maria Rankka är en av medgrundarna till ABC Labs, som analyserar tester från misstänkt covid-sjuka och nu även ska börja med antikroppstesterFoto:Jonas Eng
Delar av stiftelsen Norrskens lokaler har gjorts om till provtagningsklinik för att testa om personer har bildat antikroppar mot coronaviruset.Foto:Jesper Frisk
Vårdgivaren Ally tar prover på personer som vill testa om de har antikroppar mot coronaviruset. Proverna analyseras av Norrskenbolaget ABC Labs och provsvaret presenteras i en app.
Vårdgivaren Ally tar prover på personer som vill testa om de har antikroppar mot coronaviruset. Proverna analyseras av Norrskenbolaget ABC Labs och provsvaret presenteras i en app.Foto:Pressbild

För en månad sedan presenterade Norrsken sin senaste investering med anledning av coronapandemin: ABC Labs med bas på KI-området i Stockholm.

Tillsammans med en grupp kända entreprenörer satsar Norrsken 40 miljoner kronor på att sätta upp ett labb som ska bidra till masstestning av misstänkt covid-sjuka. 

Läs mer: Norrsken startar bolag för coronatester 

Nätläkaren Kry, som skulle stå för patientkontakter och logistik kring självtester i hemmet, hoppades kunna teckna avtal direkt med sjukvårdsorganisationerna i landets regioner.

Det har dock gått trögt, bland annat eftersom ersättningsfrågan hängt i luften mellan regeringen och regionerna, enligt Erik Engellau-Nilsson.

”Det är ett misslyckande av episka proportioner att vi inte fått upp testningen i Sverige och nu måste det bara lösas. Nu finns infrastrukturen, nu måste politikerna ta tag i ersättningsfrågan och fixa den”, säger han.

Från och med den här veckan kan ABC Labs även utföra antikroppstester för att se vilka som haft sjukdomen och möjligen är immuna mot coronaviruset.

Men i det fallet väntar Norrsken inte på politikerna, utan har låtit bygga om delar av sitt entreprenörshus på Birger Jarlsgatan i Stockholm till provtagningslokaler.

Dit kan både privatpersoner och företagskunder komma och lämna blod, som sedan analyseras av ABC Labs för att spåra förekomsten av antikroppar.

”Vi vill visa att det här är möjligt och bidra till att skala upp testverksamheten i Sverige. Kan vi göra det så kan alla göra det”, säger Erik Engellau-Nilsson och syftar på att företag även kan beställa att provtagningspersonal kommer till det egna kontoret.

Provtagningstjänsten drivs i samarbete med vårdgivaren Ally. Personer som ingår i någon av Folkhälsomyndighetens tre första prioritetsgrupper med bland annat sjukvårdspersonal, polis och räddningstjänst betalar 800 kronor, medan övriga personer betalar 1200 kronor.

”Vi tar proverna, analyserar dem tillsammans med ABC Labs och presenterar sedan vad provsvaret betyder utifrån ett tolkningsschema. Allt sköts i appen”, säger Alexander Åström, vd och medgrundare av Ally.

Inledningsvis handlar det om några hundra antikroppstester per dag.

När kapaciteten är fullt utbyggd i mitten av juni ska det gå att analysera 4000-5000 tester om dagen hos ABC Labs.

”Vi vill bygga ett högkapacitetslab och har flera robotar på ingång. Så inom några veckor kommer vi att kunna göra några tusen immunitetstest per dag, men nu i början handlar det om ett par tre hundra per dag för att trimma in allt”, säger Maria Rankka, tidigare vd för Stockholms handelskammare.

Hon har grundat ABC Labs tillsammans med entreprenören Per Båtelson, professorn i klinisk immunologi Ola Winqvist samt Ahsan Amjad och Johannes Schildt, investerare respektive grundare av nätläkarbolaget Kry.

Antikroppstesterna kommer från en världsledande leverantör av testutrustning och kan enligt Ola Winqvist spåra flera slags antikroppar.

De skiljer sig dessutom från de snabbtester som hittills funnits på marknaden genom att ha högre träffsäkerhet.

”De har en säkerhet på 98-99 procent”, säger Ola Winqvist.

 


Så ska Kina undvika ”mardrömscenario” i megahamnen

Genom att låta arbetarna stanna kvar och sova på arbetsplatsen har containerhamnen i Shanghai, som är världens största, kunnat hållas öppen trots myndigheternas nedstängning av Kinas största stad. Ett större covidutbrott riskerar fortsatt att göra att även jättehamnen måste stängas. Det skulle kunna få mycket stora konsekvenser för den globala varuförsörjningen och slå även mot svenska företag, varnar bedömare.

Containerhamnen i Shanghai är världens största
Containerhamnen i Shanghai är världens största

”Shanghai är just nu i lockdown utan något bestämt slutdatum. Det innebär stora problem och en stor osäkerhet både för befolkningen och företagen. Och även svenska företag påverkas främst genom förseningar eftersom varuflödena till och från jättestaden påverkas starkt negativt”, säger Lukas Faxå, seniorkonsult på Asia Perspective.

Tidigare i år varnade konsultföretaget, som bland annat ger råd till svenska företag med verksamhet i Asien, för att utbrott av omikronvarianten i Kina riskerade att leda till nya nedstängningar och som kan utlösa kaos och prisuppgångar inom den globala containersjöfarten. Då pekades bland annat en nedstängning av containerhamnen i Shanghai ut som ett ”mardrömsscenario för containermarknaden och världshandeln.” 

”Hittills har det lyckligtvis inte hänt. Trots den hårda nedstängningen av staden för att bekämpa det nya virusutbrottet är Shanghais containerhamn fortsatt öppen”, säger Lukas Faxå.

”Det har varit möjligt genom extraordinära åtgärder där Shanghais hamn infört en så kallad closed-loop-policy där arbetarna sover på arbetsplatsens område i ett försök att undvika covid.”

Men även om Shanghais gigantiska containerhamn fortsatt är öppen så har har volymerna av hanterat gods rasat och är cirka 30 procent lägre än för en månad sedan, enligt Lukas Faxå. 

”Varuflödena påverkas starkt negativt av nedstängningen i Shanghai. Det handlar bland annat om nedstängningar av logistikcentraler, fabriker och omkringliggande verksamheter. På detta påverkar också begränsad landtransport”, säger Lukas Faxå.

Och en hel del containertransporter som skulle gått via Shanghai får nu omdirigeras till andra hamnar som Ningbo, Qingdao och Tianjin.

”Det innebär bland annat förseningar i leveranserna till företag runt om i världen som är beroende av komponenter och produkter från Kina. Flertalet av våra egna kunder har råkat ut för detta”, säger Lukas Faxå, utan att avslöja några namn på svenska företag som nu drabbas av störningarna i leveranserna på grund av nedstängningen i Shanghai. 

Megastaden Shanghai är Kinas största stad och ett finansiellt och ekonomiskt centrum med en viktig roll inom bland annat industriproduktion och som ett transportnav. Trots den pågående nedstängningen efter ett covidutbrott har antalet smittade fortsatt att öka. På måndagen meddelades att Kina sätter in militär och samtidigt skickar tusentals sjukvårdsanställda till Shanghai för att hjälpa till att bekämpa covidutbrottet

Och det finns fortsatt en risk för att även stadens containerhamn kan komma att stängas, enligt Asia Perspective.

”Vi har sett att Kina är berett att vidta mycket långtgående åtgärder. Och om det blir ett större covidutbrott även i hamnen, kan den mycket väl komma att stängas ned med mycket kort varsel”, säger Lukas Faxå.

”Vårt råd till bland annat svenska företag är att i sin varuförsörjning ta höjd för att det kan inträffa när som helst.” 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?