Annons

Norrskens entreprenörshus blir testcenter för corona

Att Sverige inte kommit längre med masstestning under coronapandemin är ”ett misslyckande av episka proportioner”, menar stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson. Nu görs delar av stiftelsens entreprenörshus i centrala Stockholm om till privat provtagningslokal för antikroppstester. 

”Ett misslyckande av episka proportioner”, säger stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson om att Sverige inte kommit längre med utbyggnaden av tester under coronapandemin.
”Ett misslyckande av episka proportioner”, säger stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson om att Sverige inte kommit längre med utbyggnaden av tester under coronapandemin.Foto:Jesper Frisk
Stockholms handelskammares tidigare vd Maria Rankka är en av medgrundarna till ABC Labs, som analyserar tester från misstänkt covid-sjuka och nu även ska börja med antikroppstester
Stockholms handelskammares tidigare vd Maria Rankka är en av medgrundarna till ABC Labs, som analyserar tester från misstänkt covid-sjuka och nu även ska börja med antikroppstesterFoto:Jonas Eng
Delar av stiftelsen Norrskens lokaler har gjorts om till provtagningsklinik för att testa om personer har bildat antikroppar mot coronaviruset.Foto:Jesper Frisk
Vårdgivaren Ally tar prover på personer som vill testa om de har antikroppar mot coronaviruset. Proverna analyseras av Norrskenbolaget ABC Labs och provsvaret presenteras i en app.
Vårdgivaren Ally tar prover på personer som vill testa om de har antikroppar mot coronaviruset. Proverna analyseras av Norrskenbolaget ABC Labs och provsvaret presenteras i en app.Foto:Pressbild

För en månad sedan presenterade Norrsken sin senaste investering med anledning av coronapandemin: ABC Labs med bas på KI-området i Stockholm.

Tillsammans med en grupp kända entreprenörer satsar Norrsken 40 miljoner kronor på att sätta upp ett labb som ska bidra till masstestning av misstänkt covid-sjuka. 

Läs mer: Norrsken startar bolag för coronatester 

Nätläkaren Kry, som skulle stå för patientkontakter och logistik kring självtester i hemmet, hoppades kunna teckna avtal direkt med sjukvårdsorganisationerna i landets regioner.

Det har dock gått trögt, bland annat eftersom ersättningsfrågan hängt i luften mellan regeringen och regionerna, enligt Erik Engellau-Nilsson.

”Det är ett misslyckande av episka proportioner att vi inte fått upp testningen i Sverige och nu måste det bara lösas. Nu finns infrastrukturen, nu måste politikerna ta tag i ersättningsfrågan och fixa den”, säger han.

Från och med den här veckan kan ABC Labs även utföra antikroppstester för att se vilka som haft sjukdomen och möjligen är immuna mot coronaviruset.

Men i det fallet väntar Norrsken inte på politikerna, utan har låtit bygga om delar av sitt entreprenörshus på Birger Jarlsgatan i Stockholm till provtagningslokaler.

Dit kan både privatpersoner och företagskunder komma och lämna blod, som sedan analyseras av ABC Labs för att spåra förekomsten av antikroppar.

”Vi vill visa att det här är möjligt och bidra till att skala upp testverksamheten i Sverige. Kan vi göra det så kan alla göra det”, säger Erik Engellau-Nilsson och syftar på att företag även kan beställa att provtagningspersonal kommer till det egna kontoret.

Provtagningstjänsten drivs i samarbete med vårdgivaren Ally. Personer som ingår i någon av Folkhälsomyndighetens tre första prioritetsgrupper med bland annat sjukvårdspersonal, polis och räddningstjänst betalar 800 kronor, medan övriga personer betalar 1200 kronor.

”Vi tar proverna, analyserar dem tillsammans med ABC Labs och presenterar sedan vad provsvaret betyder utifrån ett tolkningsschema. Allt sköts i appen”, säger Alexander Åström, vd och medgrundare av Ally.

Inledningsvis handlar det om några hundra antikroppstester per dag.

När kapaciteten är fullt utbyggd i mitten av juni ska det gå att analysera 4000-5000 tester om dagen hos ABC Labs.

”Vi vill bygga ett högkapacitetslab och har flera robotar på ingång. Så inom några veckor kommer vi att kunna göra några tusen immunitetstest per dag, men nu i början handlar det om ett par tre hundra per dag för att trimma in allt”, säger Maria Rankka, tidigare vd för Stockholms handelskammare.

Hon har grundat ABC Labs tillsammans med entreprenören Per Båtelson, professorn i klinisk immunologi Ola Winqvist samt Ahsan Amjad och Johannes Schildt, investerare respektive grundare av nätläkarbolaget Kry.

Antikroppstesterna kommer från en världsledande leverantör av testutrustning och kan enligt Ola Winqvist spåra flera slags antikroppar.

De skiljer sig dessutom från de snabbtester som hittills funnits på marknaden genom att ha högre träffsäkerhet.

”De har en säkerhet på 98-99 procent”, säger Ola Winqvist.

 


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?