Annons

Norrsken stöttar bioteknikbolagets virustest

Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken stöttar ett biotechbolag från Sci Life Lab. Målet är ett nytt snabbtest för att upptäcka coronavirus. Testet ska kunna utföras i hemmet.

Nicole G Joensson, vd och en av tre grundare av bioteknikföretaget Colorna som utvecklar ett snabbtest för att upptäcka coronaviruset.
Nicole G Joensson, vd och en av tre grundare av bioteknikföretaget Colorna som utvecklar ett snabbtest för att upptäcka coronaviruset.Foto:Michael S.U. Hudson
Funda Sezgi, är operativ chef på stiftelsen Norrsken och den som leder det dagliga arbetet med Action against corona.
Funda Sezgi, är operativ chef på stiftelsen Norrsken och den som leder det dagliga arbetet med Action against corona.Foto:Morgan Ekner
Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken.
Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken.Foto:Evelina Carborn

Forskningsbolaget Colorna får en halv miljon kronor för att finansiera några veckors intensivt utvecklingsarbete. Målet är att så snabbt som möjligt få fram ett nytt slags snabbtest som kan visa om en person bär på coronaviruset.

”Vi är ett bioteknik-startup som utvecklar en teknik för snabbtester och finansieringen gör det möjligt att anpassa vår plattform för att upptäcka coronaviruset”, säger Nicole G Joensson, vd och en av bolagets tre grundare.

Tekniken kräver inget blodprov, utan testet är tänkt att kunna utföras i hemmet och ge svar inom en kvart.

Den som vill testa sig skrapar med en bomullspinne i halsen och droppar sedan en reagensvätska på provet. Vätskan får provet att ändra färg, om viruset finns där. 

”Målet är att minska trycket på sjukvården”, säger Nicole G Joensson.

Tre års utvecklingsarbete ligger bakom den tekniska plattformen, som kan användas för tester av olika typer av sjukdomar. Det Colorna arbetar med nu är att säkerställa att testet också fungerar för att upptäcka just coronaviruset.

En halv miljon kronor satsas nu för att bolagets utvecklingsarbete ska komma i mål.

Hälften av summan kommer från stiftelsen Norrsken, genom kampanjen Action against corona, som startats tillsammans med Dagens industri för att dämpa de negativa samhällseffekterna av coronavirusets utbredning.

Resten kommer från initiativet WeFightCovid, som är ett initiativ för att samla företag och privatpersoner som vill stötta vården under coronakrisen.

”Vi är en stiftelse med 75 personer som jobbar ideellt för att stötta sjukvården på olika sätt, med allt från matleveranser och gratis hyrbilar till att skaffa fram skyddsutrustning och göra tester mer tillgängliga för att fler ska kunna se om de har eller har haft corona”, säger André Frisk kommunikationschef på WeFightCovid.

Inledningsvis var Norrskens tanke att hålla sig borta från det medicinska området, för att i stället fokusera på lösningar som mildrar svallvågorna av virusutbrottet.

”Men när vi tittat på alla förlag som kommit in och vilka effekter de skulle kunna ha, så är det en sak som står ut och som visar sig göra störst skillnad – och det är utökad testning, så att du vet om du ska sätta dig i karantän eller kan gå tillbaka till jobbet”, förklarar Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Därför har Action against corona tagit en delvis ny riktning sedan före påsk och arbetar nu med att hitta lösningar som kan bidra till att fler får möjlighet att testa sig för coronaviruset.

”Norrsken är i grund och botten en startup och vi lever som vi lär, så vi utvecklar kampanjen hela tiden i takt med att vi lär oss”, säger Funda Sezgi, operativ chef på Norrsken och den som leder det dagliga arbetet med Action against corona.

Hon berättar att hittills har över tusen ansökningar om finansiering kommit in från 75 olika länder. Majoriteten av dem kommer från Sverige, USA och Storbritannien – men över 10 procent kommer från länder i Afrika.

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?