1515
Annons

Norrsken startar bolag för coronatester

Stiftelsen Norrsken investerar, tillsammans med en grupp kända entreprenörer, 40 miljoner kronor i ett nytt labb som ska bidra till masstestning av coronasmitta i Sverige. Nätläkaren Kry ska stå för patientkontakter och logistik kring provinhämtning.

Stockholms handelskammares förra vd Maria Rankka är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta.
Stockholms handelskammares förra vd Maria Rankka är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta.Foto:Jonas Eng
Kry-grundaren Johannes Schildt är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta..
Kry-grundaren Johannes Schildt är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta..Foto:Amanda Lindgren
Nasim Bergman Farrokhnia, chefsläkare samt kvalitets- och forskningschef på Kry.Foto:Magnus Länje
Stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.
Stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.Foto:Evelina Carborn

Dagens industri och Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken drog i mitten av mars igång kampanjen Action against corona. Tanken var att genom investeringar och donationer i olika initiativ bekämpa de negativa samhällseffekterna av coronakrisen.

Läs mer: Norrsken satsar tiotals miljoner mot coronavirusets effekter 

Ju fler idéer som kom in, desto mer övertygade blev Norrskens ledning om att den enskilda åtgärd som skulle ha störst betydelse är kraftigt utbyggda tester för att se vem som är eller har varit smittad av coronaviruset.

”Vi lärde oss mer om testning och började leta efter sätt att stötta lösningar på det problem Sverige och världen står inför. Masstestning är kritiskt för att rädda liv, men också för att få igång ekonomin igen. Men det måste vara hög kvalitet”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Tillsammans med en rad kända entreprenörer (se faktaruta) investerar Norrsken 40 miljoner kronor i det nybildade bolaget ABC Labs, som med bas på Karolinska institutets område ska kunna genomföra tusentals tester per dag.

”I ett första skede kan vi inom några veckor göra 4.000 tester om dagen, men det kan ökas. Det finns fler aktörer som har motsvarande eller större kapacitet och tillsammans kommer vi inom de närmaste veckorna att kunna täcka de 100.000 tester per vecka som statsministern har önskemål om”, säger Ola Winqvist, professor i klinisk immunologi.

Han har grundat ABC Labs tillsammans med entreprenören Per Båtelson, Stockholms handelskammares förra vd Maria Rankka samt Ahsan Amjad och Johannes Schildt, investerare respektive grundare av nätläkarbolaget Kry.

Det är också Kry som kommer att sköta alla patientkontakter, från första bedömning om symtomen lämpar sig för testning till utkörning av testkit till hemmet och hämtning efter provtagning för vidare leverans till ABC Labs.

”Personer som har symtom ska inte ta sig till platser och riskera att sprida sjukdomen, utan får ett test hemskickat. De tar ett prov från näsa och munhåla och skickar till laboratoriet”, förklarar Ola Winqvist.

Målet är ett svar inom 24 timmar, inklusive transporter. För dem som bor i Stockholmsområdet kan det gå snabbare, eftersom själva analystiden är cirka tre timmar.

Urvalet av vem som får testa sig bygger på de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har satt upp för vilka grupper som ska prioriteras – i första hand personer som får sjukvård eller äldreomsorg, därefter personal inom vård och omsorg och sedan personer i samhällsviktiga funktioner.

Till skillnad från uppmärksammade exempel på privata kliniker som erbjuder tester för den som vill betala går det inte för privatpersoner eller företag att köpa enskilda tester i nuläget.

”Det är viktigt att vi inte skapar en undanträngningseffekt, utan att det sker efter läkarordination och i enlighet med myndigheternas prio-grupper”, säger Nasim Bergman Farrokhnia, chefsläkare samt kvalitets- och forskningschef på Kry.

För att regionerna inte ska behöva betala så kallad utomlänsersättning, en het potatis när det gäller de offentliga kostnaderna för nätläkartjänster, hoppas hon att Kry ska kunna teckna avtal direkt med respektive region.

”Kry är verksamma som digital vårdgivare i hela Sverige och vi har till en början dialog med de sju största regionerna. Först när det behovet är mött kan det bli aktuellt att även testa andra.”

I ett första skede har 200.000 testkit reserverats hos en kinesisk leverantör i konkurrens med flera andra europeiska köpare. Enligt Per Båtelson ligger marknadspriset mellan 1.500 och 3.000 kronor för att utföra ett sådant coronatest i dag, men genom att etablera storskalig testning hoppas han kunna pressa priset.

”Min dröm är att komma under tusen kronor för hela processen, men det beror lite på logistiken – om man använder budfirmor eller om patienterna kan komma till en ’drive through’ med testerna”, säger han.

Dessutom hoppas han att provtagningen i ett nästa steg kan kompletteras med en tjänst där patienternas hälsoutveckling kan följas i hemmet och systemet slå larm om utvecklingen går åt fel håll.

”Det utvecklas just nu algoritmer som patienter som egenvårdas kan ha nytta av på hemmaplan för att försöka sig om att vitala parametrar inte plötsligt utvecklar sig åt fel håll.”

Testet som lanseras nu i veckan ger bara svar på om personen för närvarande är sjuk i covid-19, men längre fram är även tanken att kunna utföra tester som undersöker om patienterna har antikroppar och därmed har varit smittad tidigare.

”Det finns en viktig kortsiktig effekt av att skala upp testningen, men som investerare har vi också ett långsiktigt perspektiv där det här är första steget för att bygga en infrastruktur för högkvalitativ masstestning. Vi hoppas därmed även kunna bidra till att Sverige blir ett centrum för pandemihantering”, säger Erik Engellau-Nilsson


Innehåll från Piteå KommunAnnons

Därför är Piteå Norrlands gröna nav

Flygfoto över centrala Piteå.
Flygfoto över centrala Piteå.Foto:Maria Fäldt

För att bromsa klimatförändringarna och nå FN:s globala klimatmål krävs en omställning. Här har Sveriges kommuner en avgörande roll som på lokal nivå kan påverka mycket. I Piteå kommun har flera miljösatsningar gjorts och det är inte utan anledning som staden är Norrlands gröna nav.

I Piteå kommun har hållbarhetsarbetet alltid varit en självklarhet. Näringslivsavdelningen arbetar ständigt med att attrahera både interna och externa företag som har en hållbarhetsprofil – nationellt såväl som internationellt. Och onekligen lyckas de. Nicklas Larsson, Näringslivschef Piteå Kommun, menar att Piteå är stekhett för entreprenörer.

 – Vi är uppvaktade av flera olika aktörer från hela världen – allt från Australien och USA till företag i Europa. För oss är det viktigt att fortsatt hålla en hållbarhetsprägel på nyetableringarna, säger han. 

Kommunen har all anledning att vara stolta över sina gröna omställningar. I Piteå byggs en av Europas största vindkraftsparker med 1 101 vindkraftverk, där första etappen med 300 verk är påbörjad. Vindkraftparken, Markbygd 1 101, kommer att bidra med 6–8 procent till Sveriges totala energiproduktion.

 – Energisatsningarna har placerat Piteå på världskartan när det handlar om förnybar energi. Vi har förutsättningarna för en miljövänlig omställning och har gjort flera insatser som visar på att Piteå är Norrlands gröna nav, säger Nicklas Larsson.

Läs mer om livet i Piteå på Inflyttare 

 Ett av kommunens flaggskepp är Haraholmen som bland annat erbjuder en 340 000 kvadratmeter stor industripark och sjötransport-möjligheter. Dessutom har Haraholmen en god geografisk positionering, både nära Skellefteå och Northvolts batterifabrik, samt att det ligger bara 10 minuters bilfärd från Piteå centrum.

 – Arbetar man ute i industriparken tar man sig snabbt och enkelt in till Piteå centrum för en lunch. Därtill är det också goda logistikmöjligheter på Haraholmen med bland annat en elektrifierad järnväg intill vår hamn, Piteå Port & Hub, säger Nicklas Larsson.

I Piteå är det inte bara företagandet som håller hög standard utan också utbildningsväsendet. I staden finns nämligen tre forskningsinstitut. Närmst i pipeline ligger en satsning som Luleå tekniska universitet gör, där de planerar för en stor forskningssatsning gällande vätgas belägen i Piteå.

 – De samverkar med flera lokala aktörer i regionen och det kommer att bli en häftig etablering där man tar höjd för tung, experimentell verksamhet, säger Nicklas Larsson.

Han beskriver Piteå som den perfekta platsen att bo på – av flera anledningar. Som Norrbottens främsta sommarstad, lockas årligen hundratusentals turister till orten som erbjuder både skärgård och nära till fjäll.

Läs mer om etableringsmöjligheter på Mark och lokaler för etablering och expansion - Etablera och investera

– Vi har fantastisk natur och du får mycket för pengarna om du vill bo och leva i Piteå. Här finns ett rikt kultur- och föreningsliv där mycket händer hela tiden. Det är den ultimata platsen, det är bokstavligen hit man kommer när man kommer hem, säger han.

FAKTA
Piteå är en kommun som växer och omformas. Här lever och verkar över 42 000 människor med mångfald som grund. Hit kommer årligen människor från hela världen tack vare närheten till allt – naturen, flygplatsen, staden, skärgården och varandra. Här satsar man på en hållbar skola för framtiden med forskning och det livslånga lärandet som grund. Piteås näringsliv är i ständig rörelse. Här finns stora aktörer med mod att satsa och små företag med starka idéer. Tillsammans utgör de ett starkt och varierat näringsliv i branscher såsom förnybar energi, tillverkningsindustri, besöksnäring, tjänstesektor samt kulturella och kreativa näringar.

 

Mer från Piteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Piteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?