Annons

Norrsken startar bolag för coronatester

Stiftelsen Norrsken investerar, tillsammans med en grupp kända entreprenörer, 40 miljoner kronor i ett nytt labb som ska bidra till masstestning av coronasmitta i Sverige. Nätläkaren Kry ska stå för patientkontakter och logistik kring provinhämtning.

Stockholms handelskammares förra vd Maria Rankka är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta.
Stockholms handelskammares förra vd Maria Rankka är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta.Foto:Jonas Eng
Kry-grundaren Johannes Schildt är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta..
Kry-grundaren Johannes Schildt är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta..Foto:Amanda Lindgren
Nasim Bergman Farrokhnia, chefsläkare samt kvalitets- och forskningschef på Kry.Foto:Magnus Länje
Stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.
Stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.Foto:Evelina Carborn

Dagens industri och Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken drog i mitten av mars igång kampanjen Action against corona. Tanken var att genom investeringar och donationer i olika initiativ bekämpa de negativa samhällseffekterna av coronakrisen.

Läs mer: Norrsken satsar tiotals miljoner mot coronavirusets effekter 

Ju fler idéer som kom in, desto mer övertygade blev Norrskens ledning om att den enskilda åtgärd som skulle ha störst betydelse är kraftigt utbyggda tester för att se vem som är eller har varit smittad av coronaviruset.

”Vi lärde oss mer om testning och började leta efter sätt att stötta lösningar på det problem Sverige och världen står inför. Masstestning är kritiskt för att rädda liv, men också för att få igång ekonomin igen. Men det måste vara hög kvalitet”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Tillsammans med en rad kända entreprenörer (se faktaruta) investerar Norrsken 40 miljoner kronor i det nybildade bolaget ABC Labs, som med bas på Karolinska institutets område ska kunna genomföra tusentals tester per dag.

”I ett första skede kan vi inom några veckor göra 4.000 tester om dagen, men det kan ökas. Det finns fler aktörer som har motsvarande eller större kapacitet och tillsammans kommer vi inom de närmaste veckorna att kunna täcka de 100.000 tester per vecka som statsministern har önskemål om”, säger Ola Winqvist, professor i klinisk immunologi.

Han har grundat ABC Labs tillsammans med entreprenören Per Båtelson, Stockholms handelskammares förra vd Maria Rankka samt Ahsan Amjad och Johannes Schildt, investerare respektive grundare av nätläkarbolaget Kry.

Det är också Kry som kommer att sköta alla patientkontakter, från första bedömning om symtomen lämpar sig för testning till utkörning av testkit till hemmet och hämtning efter provtagning för vidare leverans till ABC Labs.

”Personer som har symtom ska inte ta sig till platser och riskera att sprida sjukdomen, utan får ett test hemskickat. De tar ett prov från näsa och munhåla och skickar till laboratoriet”, förklarar Ola Winqvist.

Målet är ett svar inom 24 timmar, inklusive transporter. För dem som bor i Stockholmsområdet kan det gå snabbare, eftersom själva analystiden är cirka tre timmar.

Urvalet av vem som får testa sig bygger på de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har satt upp för vilka grupper som ska prioriteras – i första hand personer som får sjukvård eller äldreomsorg, därefter personal inom vård och omsorg och sedan personer i samhällsviktiga funktioner.

Till skillnad från uppmärksammade exempel på privata kliniker som erbjuder tester för den som vill betala går det inte för privatpersoner eller företag att köpa enskilda tester i nuläget.

”Det är viktigt att vi inte skapar en undanträngningseffekt, utan att det sker efter läkarordination och i enlighet med myndigheternas prio-grupper”, säger Nasim Bergman Farrokhnia, chefsläkare samt kvalitets- och forskningschef på Kry.

För att regionerna inte ska behöva betala så kallad utomlänsersättning, en het potatis när det gäller de offentliga kostnaderna för nätläkartjänster, hoppas hon att Kry ska kunna teckna avtal direkt med respektive region.

”Kry är verksamma som digital vårdgivare i hela Sverige och vi har till en början dialog med de sju största regionerna. Först när det behovet är mött kan det bli aktuellt att även testa andra.”

I ett första skede har 200.000 testkit reserverats hos en kinesisk leverantör i konkurrens med flera andra europeiska köpare. Enligt Per Båtelson ligger marknadspriset mellan 1.500 och 3.000 kronor för att utföra ett sådant coronatest i dag, men genom att etablera storskalig testning hoppas han kunna pressa priset.

”Min dröm är att komma under tusen kronor för hela processen, men det beror lite på logistiken – om man använder budfirmor eller om patienterna kan komma till en ’drive through’ med testerna”, säger han.

Dessutom hoppas han att provtagningen i ett nästa steg kan kompletteras med en tjänst där patienternas hälsoutveckling kan följas i hemmet och systemet slå larm om utvecklingen går åt fel håll.

”Det utvecklas just nu algoritmer som patienter som egenvårdas kan ha nytta av på hemmaplan för att försöka sig om att vitala parametrar inte plötsligt utvecklar sig åt fel håll.”

Testet som lanseras nu i veckan ger bara svar på om personen för närvarande är sjuk i covid-19, men längre fram är även tanken att kunna utföra tester som undersöker om patienterna har antikroppar och därmed har varit smittad tidigare.

”Det finns en viktig kortsiktig effekt av att skala upp testningen, men som investerare har vi också ett långsiktigt perspektiv där det här är första steget för att bygga en infrastruktur för högkvalitativ masstestning. Vi hoppas därmed även kunna bidra till att Sverige blir ett centrum för pandemihantering”, säger Erik Engellau-Nilsson


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?