Norrsken startar bolag för coronatester

Stiftelsen Norrsken investerar, tillsammans med en grupp kända entreprenörer, 40 miljoner kronor i ett nytt labb som ska bidra till masstestning av coronasmitta i Sverige. Nätläkaren Kry ska stå för patientkontakter och logistik kring provinhämtning.

Stockholms handelskammares förra vd Maria Rankka är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta.
Stockholms handelskammares förra vd Maria Rankka är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta.Foto:Jonas Eng
Kry-grundaren Johannes Schildt är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta..
Kry-grundaren Johannes Schildt är en av personerna bakom nystartade ABC Labs, som ska bidra till masstestning av misstänkt coronasmitta..Foto:Amanda Lindgren
Nasim Bergman Farrokhnia, chefsläkare samt kvalitets- och forskningschef på Kry.Foto:Magnus Länje
Stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.
Stiftelsen Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.Foto:Evelina Carborn

Dagens industri och Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken drog i mitten av mars igång kampanjen Action against corona. Tanken var att genom investeringar och donationer i olika initiativ bekämpa de negativa samhällseffekterna av coronakrisen.

Läs mer: Norrsken satsar tiotals miljoner mot coronavirusets effekter 

Ju fler idéer som kom in, desto mer övertygade blev Norrskens ledning om att den enskilda åtgärd som skulle ha störst betydelse är kraftigt utbyggda tester för att se vem som är eller har varit smittad av coronaviruset.

”Vi lärde oss mer om testning och började leta efter sätt att stötta lösningar på det problem Sverige och världen står inför. Masstestning är kritiskt för att rädda liv, men också för att få igång ekonomin igen. Men det måste vara hög kvalitet”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Tillsammans med en rad kända entreprenörer (se faktaruta) investerar Norrsken 40 miljoner kronor i det nybildade bolaget ABC Labs, som med bas på Karolinska institutets område ska kunna genomföra tusentals tester per dag.

”I ett första skede kan vi inom några veckor göra 4.000 tester om dagen, men det kan ökas. Det finns fler aktörer som har motsvarande eller större kapacitet och tillsammans kommer vi inom de närmaste veckorna att kunna täcka de 100.000 tester per vecka som statsministern har önskemål om”, säger Ola Winqvist, professor i klinisk immunologi.

Han har grundat ABC Labs tillsammans med entreprenören Per Båtelson, Stockholms handelskammares förra vd Maria Rankka samt Ahsan Amjad och Johannes Schildt, investerare respektive grundare av nätläkarbolaget Kry.

Det är också Kry som kommer att sköta alla patientkontakter, från första bedömning om symtomen lämpar sig för testning till utkörning av testkit till hemmet och hämtning efter provtagning för vidare leverans till ABC Labs.

”Personer som har symtom ska inte ta sig till platser och riskera att sprida sjukdomen, utan får ett test hemskickat. De tar ett prov från näsa och munhåla och skickar till laboratoriet”, förklarar Ola Winqvist.

Målet är ett svar inom 24 timmar, inklusive transporter. För dem som bor i Stockholmsområdet kan det gå snabbare, eftersom själva analystiden är cirka tre timmar.

Urvalet av vem som får testa sig bygger på de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har satt upp för vilka grupper som ska prioriteras – i första hand personer som får sjukvård eller äldreomsorg, därefter personal inom vård och omsorg och sedan personer i samhällsviktiga funktioner.

Till skillnad från uppmärksammade exempel på privata kliniker som erbjuder tester för den som vill betala går det inte för privatpersoner eller företag att köpa enskilda tester i nuläget.

”Det är viktigt att vi inte skapar en undanträngningseffekt, utan att det sker efter läkarordination och i enlighet med myndigheternas prio-grupper”, säger Nasim Bergman Farrokhnia, chefsläkare samt kvalitets- och forskningschef på Kry.

För att regionerna inte ska behöva betala så kallad utomlänsersättning, en het potatis när det gäller de offentliga kostnaderna för nätläkartjänster, hoppas hon att Kry ska kunna teckna avtal direkt med respektive region.

”Kry är verksamma som digital vårdgivare i hela Sverige och vi har till en början dialog med de sju största regionerna. Först när det behovet är mött kan det bli aktuellt att även testa andra.”

I ett första skede har 200.000 testkit reserverats hos en kinesisk leverantör i konkurrens med flera andra europeiska köpare. Enligt Per Båtelson ligger marknadspriset mellan 1.500 och 3.000 kronor för att utföra ett sådant coronatest i dag, men genom att etablera storskalig testning hoppas han kunna pressa priset.

”Min dröm är att komma under tusen kronor för hela processen, men det beror lite på logistiken – om man använder budfirmor eller om patienterna kan komma till en ’drive through’ med testerna”, säger han.

Dessutom hoppas han att provtagningen i ett nästa steg kan kompletteras med en tjänst där patienternas hälsoutveckling kan följas i hemmet och systemet slå larm om utvecklingen går åt fel håll.

”Det utvecklas just nu algoritmer som patienter som egenvårdas kan ha nytta av på hemmaplan för att försöka sig om att vitala parametrar inte plötsligt utvecklar sig åt fel håll.”

Testet som lanseras nu i veckan ger bara svar på om personen för närvarande är sjuk i covid-19, men längre fram är även tanken att kunna utföra tester som undersöker om patienterna har antikroppar och därmed har varit smittad tidigare.

”Det finns en viktig kortsiktig effekt av att skala upp testningen, men som investerare har vi också ett långsiktigt perspektiv där det här är första steget för att bygga en infrastruktur för högkvalitativ masstestning. Vi hoppas därmed även kunna bidra till att Sverige blir ett centrum för pandemihantering”, säger Erik Engellau-Nilsson

 


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?