Norrsken satsar tiotals miljoner mot coronavirusets effekter

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken satsar ”tiotals miljoner” för att stötta de bästa lösningarna som kan dämpa negativa samhällseffekter av coronaviruset spridning. Initiativet sker i samarbete med Dagens industri.

Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samarbetar med Dagens industri kring ett nytt initiativ för att dämpa de negativa samhällseffekterna av coronaviruset.
Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samarbetar med Dagens industri kring ett nytt initiativ för att dämpa de negativa samhällseffekterna av coronaviruset.Foto:Amanda Lindgren

”Vi har med växande oro sett coronavirusets framväxt. För lite mer än 24 timmar sedan bestämde vi oss för att släppa i princip allt annat och starta ”Action Against Corona”. Sedan dess har det gått fort och redan nu kan vi tillsammans med Dagens industri lansera en gemensam satsning för att stötta aktörer som kommer med lösningar på de problem som uppstår i virusets spår”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Konkret handlar det om både finansiellt stöd och hjälp med kontakter in till myndigheter och större företag, men också hjälp från it-sektorn till ideella organisationer.

”Det är inte vi som har lösningarna, men det finns massor med goda krafter där ute som kan bli ännu mer effektiva om de får tillgång till kapital, partnerskap och volontärtimmar från exempelvis utvecklare. Vi uppmanar alla goda initiativ och lösningar att registrera sig på sidan för att alla ska kunna se vad det finns för stöd att få från olika aktörer.”

Pengarna kommer dels att hämtas från Norrsken-stiftelsen, dels från den nybildade riskkapitalfonden Norrsken VC som ska investera i bolag som löser samhällsproblem.

Erik Engellau-Nilsson understryker att det inte handlar om att ta fram vaccin eller läkemedel, utan om idéer som hanterar de negativa samhällseffekter som viruset skapar.

Exakt hur mycket kapital som kommer att satsas i kampen är inte bestämt.

”Vi har inte satt något maxtak, men det handlar om minst tiotals miljoner som vi kan tänka oss att bidra med. Det beror i slutändan på vad det är för lösningar och behov vi får in. När det gäller donationer kan vi dessutom agera på någon timme, medan det tar lite längre tid när det kommer till investeringar där förutsättningen är att det också kan skapa avkastning på lång sikt.”

Den som har en idé och söker finansiering uppmanas att registrera sig på den nya hemsidan som Norrsken öppnat på adressen actionagainstcorona.org, där företag också kan anmäla intresse för att stötta olika initiativ med tid eller pengar.

Initiativet sker i samarbete med Dagens industri.

”Många stora och små företag kämpar just nu med den allvarliga ekonomiska situation som uppstått i spåren av coronasmittan”, säger chefredaktör Peter Fellman och tillägger:

”Dagens industri vet samtidigt att det finns en stor vilja och ett stort engagemang bland många företag i näringslivet att hjälpa till för att underlätta och bidra till en bättre situation i samhället. Därför gör vi det här tillsammans med Norrsken.”


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?