1515
Annons

Norrsken satsar tiotals miljoner mot coronavirusets effekter

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken satsar ”tiotals miljoner” för att stötta de bästa lösningarna som kan dämpa negativa samhällseffekter av coronaviruset spridning. Initiativet sker i samarbete med Dagens industri.

Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samarbetar med Dagens industri kring ett nytt initiativ för att dämpa de negativa samhällseffekterna av coronaviruset.
Niklas Adalberths stiftelse Norrsken samarbetar med Dagens industri kring ett nytt initiativ för att dämpa de negativa samhällseffekterna av coronaviruset.Foto:Amanda Lindgren

”Vi har med växande oro sett coronavirusets framväxt. För lite mer än 24 timmar sedan bestämde vi oss för att släppa i princip allt annat och starta ”Action Against Corona”. Sedan dess har det gått fort och redan nu kan vi tillsammans med Dagens industri lansera en gemensam satsning för att stötta aktörer som kommer med lösningar på de problem som uppstår i virusets spår”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Konkret handlar det om både finansiellt stöd och hjälp med kontakter in till myndigheter och större företag, men också hjälp från it-sektorn till ideella organisationer.

”Det är inte vi som har lösningarna, men det finns massor med goda krafter där ute som kan bli ännu mer effektiva om de får tillgång till kapital, partnerskap och volontärtimmar från exempelvis utvecklare. Vi uppmanar alla goda initiativ och lösningar att registrera sig på sidan för att alla ska kunna se vad det finns för stöd att få från olika aktörer.”

Pengarna kommer dels att hämtas från Norrsken-stiftelsen, dels från den nybildade riskkapitalfonden Norrsken VC som ska investera i bolag som löser samhällsproblem.

Erik Engellau-Nilsson understryker att det inte handlar om att ta fram vaccin eller läkemedel, utan om idéer som hanterar de negativa samhällseffekter som viruset skapar.

Exakt hur mycket kapital som kommer att satsas i kampen är inte bestämt.

”Vi har inte satt något maxtak, men det handlar om minst tiotals miljoner som vi kan tänka oss att bidra med. Det beror i slutändan på vad det är för lösningar och behov vi får in. När det gäller donationer kan vi dessutom agera på någon timme, medan det tar lite längre tid när det kommer till investeringar där förutsättningen är att det också kan skapa avkastning på lång sikt.”

Den som har en idé och söker finansiering uppmanas att registrera sig på den nya hemsidan som Norrsken öppnat på adressen actionagainstcorona.org, där företag också kan anmäla intresse för att stötta olika initiativ med tid eller pengar.

Initiativet sker i samarbete med Dagens industri.

”Många stora och små företag kämpar just nu med den allvarliga ekonomiska situation som uppstått i spåren av coronasmittan”, säger chefredaktör Peter Fellman och tillägger:

”Dagens industri vet samtidigt att det finns en stor vilja och ett stort engagemang bland många företag i näringslivet att hjälpa till för att underlätta och bidra till en bättre situation i samhället. Därför gör vi det här tillsammans med Norrsken.”


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?