1515

Norrmontage: Brist på kapital och arbetskraft bromsar tillväxt

JÄRPEN. Åre kommuns näst största industri Norrmontage tar sats för att fortsätta växa. Bristen på arbetskraft är en flaskhals men har delvis löst sig tack vare inflyttning. Bristen på kapital för att investera är nästa utmaning för ägaren Kent Andersson.

Öppna dörrar. Kent Andersson, vd för Norrmontage i Järpen, i Åre kommun hoppas på nybyggen och lokalinvesteringar framöver.
Öppna dörrar. Kent Andersson, vd för Norrmontage i Järpen, i Åre kommun hoppas på nybyggen och lokalinvesteringar framöver.Foto:Håkan Wike
Plåtarbete. 1 300 ton plåt per år bearbetas i maskinerna på Norrmontage i Järpen.
Plåtarbete. 1 300 ton plåt per år bearbetas i maskinerna på Norrmontage i Järpen.Foto:Håkan Wike

Plåthus i olika färger står på rad både på gårdsplanen och i monteringshallen i Järpen, drygt två mil öster om Åre.

"De här nätstationerna ska klara en kortslutning som motsvarar sprängkraften av en handgranat", berättar Kent Andersson, vd och ägare till Norrmontage.

"Står man utanför så ska man inte bli skadad."

Nätstationer med högspänning är med andra ord mer avancerade än man som lekman tror, och livsfarliga för den som inte har behörighet. De finns över hela landet och är en förutsättning för eldistribution på alla sätt och vis.

"Det finns hundratusentals stationer i Sverige", säger Kent Andersson.

"Vi producerar ungefär 1.300 per år och det finns ytterligare två företag i samma storlek som oss i landet."

Offentliga upphandlingar är vardagen men ger en ganska säker efterfrågan ändå. Livslängden på en station är ungefär 40 år vilket också innebär att det kontinuerligt finns en efterfrågan på ersättningsenheter. Eldistribution kommer det utan tvivel behövas mer av i framtiden när exempelvis allt flera elbilar ska laddas både hemma och på jobbet.

"Vattenfall står för ungefär 50 procent av vår omsättning. Eon, Umeå Energi och flera andra kraftbolag är också viktiga kunder", säger Kent Andersson.

Det är en lågmarginalbransch berättar han. Runt 5 procent är realitet för Norrmontage och volym är viktigt. 25 stationer i veckan ska ut, missar man på en eller två går man back den veckan. Automatisering av plåtarbeten de senaste åren har ökat volymen på jobben och maskinerna går dygnet runt. Men det räcker snart inte till.

"Vi vill bygga en ny hall för mer plåtarbeten", säger Kent Andersson och pekar på tänkt byggplats på gårdsplanen utanför.

"Nu förlitar vi oss på underleverantörer, men kan vi ha allt här i Järpen är det enklare att styra flödet i produktionen och vi kan påverka en större del av värdekedjan."

2.500 kvadrat vill han bygga, men att få ihop pengarna till investeringen är inte enkelt.

"En industrihall som kostar 20 miljoner att bygga är ju värd fyra–fem när den är klar, enligt bankerna", berättar han med en viss besvikelse.

De låga marginalerna och det egna kapitalet spökar för bankerna.

"Det är ju lättare att låna pengar till en privatvilla i Åre än till en industribyggnad i Järpen."

Norrmontage grundades 1960-talet och ägs och drivs sedan 2008 av Kent Andersson, då han köpte företaget av sin far Kjell Andersson. Efter en tuff start, med varsel och volymtapp ett par år efter 2008, har det mestadels gått uppåt för företaget. Ett rykande färskt kontrakt med Vattenfall, värt 300 Mkr under fyra år, ger en hyfsat stor trygghet framöver.

Om uteblivna investeringar är en tröskel för tillväxt har kompetens och arbetskraft varit en annan. Integrationen och inflyttning till kommunen har kommit som en hjälpande hand.

"Det är nog den enda möjligheten för företag i glesbygdskommunerna att få arbetskraft för tillväxt", säger Kent Andersson.

"Av 80 anställda i dag är det runt 25 som kommit hit från andra länder."

I Järpen finns också fördelen av närheten till den attraktiva skidorten Åre. Det finns ett incitament att flytta hit till en annan livsstil, skidlivet i Åre lockar både unga och föräldrar.

Framför allt konstruktörer och ingenjörer med kompetens inom el är eftertraktade för Norrmontage.

"En konstruktör måste kunna gå ner i produktionen och se att tillverkningen fungerar, det är helt avgörande för snabb produktutveckling", menar Kent Anderson.

"Det där har många glömt bort i sin iver att flytta produktion utomlands. Tappar vi produktion tappar vi konstruktionskompetens i Sverige. Vi ser det problemet redan nu."

Trots att företaget många gånger skulle vara lättare att driva i en större ort är planerna inte åt det hållet längre.

"Nej, vi blir kvar här. Det finns flera anledningar rent personligt, för att vi är den andra största industri i kommunen, men också för att fördelarna absolut inte uppväger nackdelarna."

Efter en konstpaus fortsätter han:

"Men det vore ju fint om kommunen kunde inse vidden av sitt ansvar för företagens möjligheter att vara kvar", säger Kent Andersson.

"Vi ska inte behöva ta ansvar för grundläggande svenskundervisning och språkkrav på de som stannar här. Och barnomsorgsfrågan måste lösas. Vi har missat kompetens för att det inte finns förskoleplatser till familjerna som vill flytta upp."

Trots att det finns en hel del som skaver och bromsar tillväxten ser han ändå framtiden som positiv. Har de klarat sig så här långt ska det förhoppningsvis gå att driva Norrmontage från Järpen framöver också.

"Behovet av el kommer inte att minska i framtiden och det finns helt klart många möjligheter för ytterligare tillväxt."

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?