ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norrmannens brakförlust svider för Fortum

  • Foto: Johan Nilsson / TT, Johan Nilsson

Den finska energikoncernen Fortum skjuter till omkring 210 miljoner kronor för att hjälpa råvarubörsen Nasdaq Commodities att hantera ett miljardhål som uppstått sedan en norsk derivathandlare gått omkull tidigare i veckan.

Fortums tillskott går till en särskild fond upprättad av Nasdaq för att täcka förluster när råvarubörsens medlemmar ställer in betalningar och kommer att belasta energikoncernen resultat för årets tredje kvartal, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Totalt uppgick det hål som uppstod sedan den norska derivathandlaren Einar Aas i onsdags ställt in betalningarna till 114 miljoner euro (cirka 1,2 miljarder kronor).

Andra stora aktörer på energimarknaden, som norska Statkraft och Hafslund, kan vid sidan av Fortum också behöva skjuta till pengar enligt Reuters. Och enligt norsk media kommer även storbanken DNB att tvingas bidra.

Om det även kan krävas pengar av den statliga svenska kraftkoncernen Vattenfall är oklart.

"Vi tittar på det där i nuläget och jag kan inte kommentera det ännu. Vi är vad jag förstår indirekta medlemmar när det gäller elhandeln på börsen", säger Vattenfalls presschef Markus Friberg.

Einar Aas problem blev akuta när priserna föll på den nordiska kraftmarknaden efter förra veckans kraftiga regnfall i regionen samtidigt som det blev kraftiga prislyft på den tyska marknaden.

Nasdaqs europeiska chef för råvarumarknaden Catharina Hovemyr säger till Reuters att derivathandlarens positioner inför kraschen var ovanligt stora samtidigt som det är alltid brukar råda korrelation mellan prisutvecklingen i Norden och Tyskland.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies