ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norrman spekulerade bort miljardbelopp på en dag

  • Foto: Vidar Ruud/NTB

En av Norges största handlare har kört rejält i diket. På en dag förlorade han miljardbelopp på elmarknaden och nu hotar personlig konkurs. 

En 47-årig norrman har sedan 2001 suttit hemma i huset i Grimstad i södra Norge och handlat derivat på elmarknaden. Affärerna har länge varit framgångsrika, men i måndags gick allt snett när spreadarna mellan tyska och nordiska kraftmarknaden ökade ovanligt mycket.

”Måndag 10 september var det extraordinära rörelser i nordiska och tyska kraftmarknaden. Jag har haft för stor position i förhållande till likviditeten i marknaden och på måndagen överfördes de sista 350 miljonerna av mina likvida medel. Det var inte tillräckligt för att täcka förlusten”, skriver norrmannen i ett pressmeddelande som Dagens Näringsliv refererar.

Enligt nyhetsbrevet Montel ska mannen då haft en position på 34 TWh i nordiska och tyska elderivat. Det kan jämföras med att Sverige förbrukar cirka 140 TWh per år.

De säkerheter mannen ställt räckte inte till för att täcka förlusten i portföljen och därför tog Nasdaq Clearing kontroll över portföljen och tvångssålde hela preinnehavet.

”Det medförde en stor personlig förlust. Följden av detta är ackord eller personlig konkurs”, skriver 47-åringen enligt Dn.no.

Förlusten för de misslyckade spekulationerna uppgår till 114 miljoner euro, cirka 1,2 miljarder kronor, utöver de minst 350 miljoner norska kronor som handlaren säger sig ha tappat.

Förlusten täcks av den obeståndsfond som medlemmar på råvarumarknaden finansierat, fonden får täcka upp 107 miljoner euro och Nasdaq Clearing får betala 7 miljoner euro.

”Det är mycket ovanligt att en clearingmedlem sätts på obestånd”, säger David Augustsson, presskontakt på Nasdaq och fortsätter:

”Vi ser i nuläget inga tecken på att något fel begåtts.”

Krafthandlaren har de senaste åren varit en av Norges största skattebetalare. 2016 tjänade han 833 miljoner norska kronor och betalade 227 miljoner i skatt.

Han ska ha haft en förmögenhet på 1,6 miljarder, pengar som nu ser ut att vara borta.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies