1515
Annons

Norrman spekulerade bort miljardbelopp på en dag

En av Norges största handlare har kört rejält i diket. På en dag förlorade han miljardbelopp på elmarknaden och nu hotar personlig konkurs. 

Foto:Vidar Ruud/NTB

En 47-årig norrman har sedan 2001 suttit hemma i huset i Grimstad i södra Norge och handlat derivat på elmarknaden. Affärerna har länge varit framgångsrika, men i måndags gick allt snett när spreadarna mellan tyska och nordiska kraftmarknaden ökade ovanligt mycket.

”Måndag 10 september var det extraordinära rörelser i nordiska och tyska kraftmarknaden. Jag har haft för stor position i förhållande till likviditeten i marknaden och på måndagen överfördes de sista 350 miljonerna av mina likvida medel. Det var inte tillräckligt för att täcka förlusten”, skriver norrmannen i ett pressmeddelande som Dagens Näringsliv refererar.

Enligt nyhetsbrevet Montel ska mannen då haft en position på 34 TWh i nordiska och tyska elderivat. Det kan jämföras med att Sverige förbrukar cirka 140 TWh per år.

De säkerheter mannen ställt räckte inte till för att täcka förlusten i portföljen och därför tog Nasdaq Clearing kontroll över portföljen och tvångssålde hela preinnehavet.

”Det medförde en stor personlig förlust. Följden av detta är ackord eller personlig konkurs”, skriver 47-åringen enligt Dn.no.

Förlusten för de misslyckade spekulationerna uppgår till 114 miljoner euro, cirka 1,2 miljarder kronor, utöver de minst 350 miljoner norska kronor som handlaren säger sig ha tappat.

Förlusten täcks av den obeståndsfond som medlemmar på råvarumarknaden finansierat, fonden får täcka upp 107 miljoner euro och Nasdaq Clearing får betala 7 miljoner euro.

”Det är mycket ovanligt att en clearingmedlem sätts på obestånd”, säger David Augustsson, presskontakt på Nasdaq och fortsätter:

”Vi ser i nuläget inga tecken på att något fel begåtts.”

Krafthandlaren har de senaste åren varit en av Norges största skattebetalare. 2016 tjänade han 833 miljoner norska kronor och betalade 227 miljoner i skatt.

Han ska ha haft en förmögenhet på 1,6 miljarder, pengar som nu ser ut att vara borta.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Planerar miljardsatsning: Så blir nästa generation Gotlandsfartyg

Världens första katamaran med fossilfri vätgas som bränsle och vattenånga som utsläpp ska i framtiden göra trafiken mellan Gotland och fastlandet både snabbare och klimatneutral. Det hoppas Gotlandsbolaget som siktar på beställningar i miljardklassen och trafikstart senast 2030.

Så här ser Gotlandsbolagets nya koncept för en eventuell framtida, snabbgående katamaran ut.
Så här ser Gotlandsbolagets nya koncept för en eventuell framtida, snabbgående katamaran ut.Foto:Gotlandsbolaget

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera