1515

Norrmän besvikna på Polestars räckvidd – vill ha 70.000 kronor i rabatt

Norges Automobilforbund (NAF) vill att svenska Polestar betalar tillbaka omkring 210 miljoner norska kronor till norrmän som köpt företagets elbil eftersom marknadsföringen anklagas för överdriven optimism. ”Den egentliga räckvidden är omkring en tredjedel kortare”, säger Vigdis Svennungsen på NAF till TT.

Foto:Carl-Johan Lejland

Biltillverkaren Polestar, som samägs av Volvo Cars och kinesiska Geely, lanserade i fjol sin första helelektriska bil, Polestar 2. Bilen tillverkas i Kina och säljs precis som många andra helelektriska fordon med en högre prislapp än konventionella bensin- och dieseldrivna motsvarigheter.

Företagen som tillverkar helelektriska bilar har länge tampats med att förbättra räckvidden – det vill säga hur långt de kan köras innan batterierna måste laddas på nytt. Räckvidden används inte minst som ett säljargument i bilreklam.

Norges Automobilforbund – Norges motsvarighet till M Sverige (tidigare Motormännens riksförbund) – kräver att Polestar återbetalar 70.000 kronor till omkring 3.000 norrmän som köpt Polestar 2.

Det innebär runt 210 miljoner norska kronor (motsvarande omkring 212 miljoner svenska kronor). 

Konsumenterna köpte sin bil under en period i vintras när Polestar gjorde reklam för att ”du kan köra från Oslo till Hemsedal och hem igen med god marginal”. Det innebär drygt 40 mil, som Vi Bilägare har uppmärksammat.

”Den egentliga räckvidden är omkring en tredjedel kortare”, säger Vigdis Svennungsen, chef för NAF:s juridiska avdelning, till TT.

”Alla vet att räckvidden varierar utifrån årstid, hastighet och körsätt, men det har varit så stor skillnad här, och jag tror inte att bilen klarar den räckvidden oavsett”, säger hon. 

Svennungsen konstaterar att ett påtvingat stopp för att ladda på vägen får stor betydelse för en Oslobo med stuga i Hemsedal, inte minst eftersom det ofta är kö vid laddstationerna.

”Först marknadsförde de med Oslo–Hemsedal, sedan ändrade de till Oslo–Norefjell som är en väldigt mycket kortare sträcka. Och det klarar bilen fint, men nu har de tagit bort löftena helt. Kanske var de lite för optimistiska, och så har väl reklambyrån kommit med ett förslag som ingen tänkte på kunde bli ett problem”, säger Svennungsen.

Hon beskriver ärendet som ”oprövad mark” eftersom elbilstillverkare inte tidigare har ställts till svars i sådan omfattning i varken Norge eller Sverige för bristande räckvidd, och säger att det kan få konsekvenser även för andra tillverkare.

”Biltillverkarna refererar alltid till WLTP-standarden för att beskriva räckvidden, men jag tror inte att den genomsnittliga konsumenten känner till mätsystemet eftersom det är ganska komplicerat. Jag tror att det kan få betydelse för andra fall i framtiden.” 

Brent Ellis på Polestars presstjänst skriver i ett mejl till TT att företaget bestrider kravet på återbetalning.

”Polestar har kontaktats av NAF angående krav på prisavdrag där de uppgett att de hjälper en av sina medlemmar. Vi bestrider starkt detta krav. Alla elbilar som säljs i Europa mäter sin räckvidd enligt testmetoden WLTP, vilket ger konsumenten en möjlighet att jämföra elbilars räckvidd”, skriver Ellis.

Polestar skriver vidare i mejlet att ”WLTP är en testmetod som utförs enligt fastställda kriterier och under överseende av auktoriserad tredje part”.

Den svenska tvistfinansieringsfirman Kapatens organiserar ett liknande gruppkrav mot Polestar, med målet att de som köpt en Polestar 2 under den aktuella tidsperioden ska få upp till 15 procent av inköpspriset tillbaka, som Dagens Industri rapporterade om i slutet av april. NAF och Kapatens har dock inget samarbete i frågan, enligt Svennungsen.


Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?