Annons

Norra Affärs överklagar FI-avslag

Norra Affärs Holding överklagar Finansinspektionens beslut att inte ge tillstånd i den ägarprövning som krävdes i det planerade förvärvet av finansbolaget Remium från nuvarande ägare, Mannerheim Invest Holding.

Det framgår av ett överklagande som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av i maskerat skick.

"Det kapitaltillskott som [maskerat] åtagit sig att göra täcker väl dels finansieringen av förvärvet, dels det kapitalbehov som bedöms föreligga under i vart fall en treårsperiod enligt den ingivna prognosen", heter det i överklagandet, ställt till Förvaltningsrätten i Stockholm.

FI bedömde i sitt beslut, daterat 1 november, att köparna inte uppfyllde det krav på kapitalstyrka som finns i lagen om värdepappersmarknaden.

Dessutom skrev myndigheten att "det finns skäl att anta att förvärvet har samband med eller kan öka risken för penningtvätt".

I överklagandet vänder sig Norra Affärs, med dess vd Magnus Lehto, mot detta:

"Från Ägarnas sida görs det gällande att Finansinspektionen, om det fanns skäl att misstänka penningtvätt, inom ramen för sin utrednings- och serviceskyldighet borde ställt frågan till Magnus Lehto i så fall", heter det där om misstankarna, liksom "Magnus Lehto har som framgår en mångårig och gedigen bakgrund som bankanställd i Swedbank. Det måste anses osannolikt att han nu skulle engagera sig i verksamhet som inte skulle vara laglig."

Vidare utslöt FI inte att för myndigheten okända huvudmän låg bakom det tilltänkta köpet:

"Av den information och de handlingar som kommit Finansinspektionen tillhanda bedömer Finansinspektionen att det inte kan uteslutas att det faktiskt är någon eller några andra än sökandena som är de verkliga huvudmännen i den koncernstruktur som beskrivits i ansökan", hette det i beslutet.

Förvärvsplanerna aviserades i mitten av juni i år av Norra Affärs Holding, som är baserat i Haparanda.

Av FI-beslutet framgår att köpeskillingen för Remiumkoncernen uppgick till 62,5 miljoner kronor (eventuell kassa som ingick framgår inte av beslutet), ett belopp som betalades redan i juni.

Finansiär uppgavs i FI-beslutet vara främst "EH och bolaget B", utan närmare detaljer än att EH är en "fysisk person". Av bolagsregister framgår dock att Magnus Lehto är styrelseledamot i bolaget B Equity Partners, där den Torneåbaserade lyftkransentreprenören Erkki Hanhirova är ordförande. Denne sålde en stor del av sitt företag, Havator, till Capman år 2010, men vill på måndagen inte kommentera sitt eventuella engagemang i Remium för Nyhetsbyrån Direkt.

 

Illustration: Bild av ägarstrukturen efter Norra Affärs Holdings förvärv av Remium. "EH" är en fysisk person som inte namnges i diagrammets källa, Finansinspektionens beslut.

 

image

 

Källa: Finansinspektionen.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?