1515

Norges svar på Tegnell: ”Barn har en roll i smittspridningen”

Till skillnad från Sverige beslutade Norge den 12 mars att stänga landets skolor, förskolor och grundskolor inkluderat.  ”Barn har en roll i smittspridningen”, säger Espen Nakstad, som är Norges svar på Anders Tegnell. 

I eftermiddag väntas den norska regeringen ge besked kring när skolorna kan öppnas igen. 

Espen Nakstad, Norges svar på Anders Tegnell.
Espen Nakstad, Norges svar på Anders Tegnell.Foto:Håkon Mosvold Larsen

Norge har fattat andra beslut än Sverige för att begränsa landets smittspridning. Bland annat beslutade Norge redan den 12 mars att stänga landets lärosäten, skolor och förskolor. Endast barn vars föräldrar har samhällsviktiga jobb har fått barnomsorg och skola. Sverige rekommenderade att gymnasierna gick över till distansundervisning först den 17 mars. 

”Genom stängningen ville vi upprätta kontroll över situationen. Vi har haft som mål att reducera smittspridningen i Norge maximalt”, säger Espen Nakstad som är assisterande hälsodirektör på det norska Hälsodirektoratet. Han är lite som Norges svar på Anders Tegnell. 

Den svenska Folkhälsomyndigheten bedömer att barn inte är motorn i smittspridningen och anser att det därmed inte finns någon anledning att stänga även skolor och förskolor. Hur ser du på det? 
”Barn får normalt inte allvarliga symptom men vi vet att barn blir smittade och att de kan smitta andra. Vi vet att barn har en roll i smittspridningen. Även om vi inte vet hur mycket det betyder för pandemin har vi valt att ha en försiktig hållning”, säger Espen Nakstad. 

Hur skulle du beskriva smittspridningen i Norge?
”Det går åt rätt håll. Antalet inlagda patienter på sjukhusen sjunker. I nuläget är bara 282 inlagda på sjuhus och 78 med respiratorer. Antalet döda på grund av corona uppgår än så länge till 69 enligt statistisk från det norska Folkhälsoinstitutet”, säger Espen Nakstad.  

Klockan 16.00 i dag tisdag kommer den norska regeringen ge besked om när skolorna öppnas igen. Espen Nakstad vill inte svara på hur Norge ska göra för att öppna upp samhället igen. 

”Om man ska få flockimmunitet på den nivå så att sjukvården inte kollapsar tar det många år innan hela Sverige skulle nå dit. I Norge har vi inte fattat beslut än om vilken strategi vi ska ha för immuniteten, om det bygger på ett vaccin eller något annat”, säger han och berättar att Norge ska utöka testningen av norrmännen.

Läs mer om Espen Nakstad i kommande nummer av Di Weekend. 

 

 


Innehåll från HPE SverigeAnnons

Ökade datamängder kräver nya nätverksinfrastrukturer

Med 5G kan telekombranschen erbjuda nya tjänster och affärsmöjligheter för företag och slutkonsumenter, men för att lyckas måste nätverksdistributionen flyttas närmare användaren. Här ligger det globala företaget HPE i framkant. Med deras edge-to-cloud lösningar för att bygga ut och förvalta nätverksinfrastruktur, kan telekombranschen växla upp och driva innovation för sina kunder och sig själva.  

I takt med att digitala lösningar såsom AI, VR och AR blir allt vanligare ökar mängden data explosionsartat. Som följd blir efterfrågan på högre nätverkskapacitet allt större, vilket i sin tur förutsätter en förändrad metod till hur data hanteras och analyseras. 

– I stället för att hantera data i några få centraliserade datacenter finns det nu ett behov att flytta ut hanteringen till mobiltorn eller andra lokaler man har runtom i landet. Fördelen för företag i telekombranschen är att många redan äger lokaler som möjliggör den här typen av decentralisering; utmaningen blir emellertid att göra en sömlös övergång från några få datacenter, till betydligt fler inom samma region, säger Roshan Thekkekunnel, ansvarig för Telco Cloud Infrastructure Solutions på HPE.

Satsa på open source

Andra dilemman som kan uppstå då telekomföretag går från en centraliserad datahantering till en mer utspridd, distribuerad edge-lösning, är att många sitter med en mix av hårdvara och mjukvara från flera olika leverantörer, som nu måste kunna samverka på nya sätt. Det är ett komplext arbete, vilket ofta medför tekniska utmaningar. 

– En lösning på situationen är att satsa på open source-modeller som tillåter flera leverantörer i samma nätverk. Förra året tog därför HPE initiativ till tjänsten ODIM, ”Open Distributed Infrastructure Management”, en öppen, leverantörsoberoende mjukvara som förenklar implementering och livscykelhantering av storskaliga, geografiskt distribuerade infrastrukturer. ODIM underlättar därmed kraftigt för telekomaktörer att accelerera sin nätverksövergång och distribuering, säger Roshan Thekkekunnel och fortsätter:

– Vi erbjuder även optimerade referenskonfigurationer, Telco Blueprints, för att skapa och hantera den nya infrastrukturen. Dessa konfigurationer baseras på våra infrastrukturplattformar och är anpassade för en decentraliserad distribution av telekomnätverk. 

HPE tar steget längre med Open vRAN 

Nu har HPE skapat ytterligare ett ekosystem med Open vRAN, Open virtualized Radio Access Networks. Systemet tillåter effektivare analys och distribuering och hjälper därmed kunder att transportera sina data ännu snabbare. 

– Med Open vRAN kan fler leverantörer driva utveckling inom samma infrastruktur. Därmed ökar telekomoperatörer världen över sin flexibilitet och valmöjligheter, samtidigt som de kan hantera fler leverantörer parallellt.  

Genom att samverka med fler leverantörer möjliggörs fler tjänsteerbjudanden och intäktsgenerering. Det kan emellertid vara svårt att på förhand veta vilka nya tjänster och applikationer som kommer att löna sig. Med HPE GreenLake Central, HPE:s intuitiva programvaruplattform, kan bolagen snabbt distribuera tjänster. Därutöver ger GreenLake operatörerna värdefulla insikter om kostnader och krav på regelefterlevnad, vilket både förenklar hanteringen av operatörens hybrida infrastruktur och ger stöd i beslutsfattande.

– Det är en otroligt spännande tid just nu, där vi med en av de bredaste portföljerna för telekombolag kan vara en katalysator för den nya nätverksdistribueringen och frigöra den fulla potentialen av 5G, avslutar Roshan.

Om HPE

Hewlett Packard Enterprise är det globala edge-to-cloud-platform-as-a-service-företaget som hjälper företag att utveckla nya affärsmodeller, förbättra resultat och öka prestanda. 

Läs mer på hpe.com/telco

Mer från HPE Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HPE Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?