ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Norges svar på Tegnell: ”Barn har en roll i smittspridningen”

  • Espen Nakstad, Norges svar på Anders Tegnell. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Till skillnad från Sverige beslutade Norge den 12 mars att stänga landets skolor, förskolor och grundskolor inkluderat.  ”Barn har en roll i smittspridningen”, säger Espen Nakstad, som är Norges svar på Anders Tegnell. 

I eftermiddag väntas den norska regeringen ge besked kring när skolorna kan öppnas igen. 

Norge har fattat andra beslut än Sverige för att begränsa landets smittspridning. Bland annat beslutade Norge redan den 12 mars att stänga landets lärosäten, skolor och förskolor. Endast barn vars föräldrar har samhällsviktiga jobb har fått barnomsorg och skola. Sverige rekommenderade att gymnasierna gick över till distansundervisning först den 17 mars. 

”Genom stängningen ville vi upprätta kontroll över situationen. Vi har haft som mål att reducera smittspridningen i Norge maximalt”, säger Espen Nakstad som är assisterande hälsodirektör på det norska Hälsodirektoratet. Han är lite som Norges svar på Anders Tegnell. 

Den svenska Folkhälsomyndigheten bedömer att barn inte är motorn i smittspridningen och anser att det därmed inte finns någon anledning att stänga även skolor och förskolor. Hur ser du på det? 
”Barn får normalt inte allvarliga symptom men vi vet att barn blir smittade och att de kan smitta andra. Vi vet att barn har en roll i smittspridningen. Även om vi inte vet hur mycket det betyder för pandemin har vi valt att ha en försiktig hållning”, säger Espen Nakstad. 

Hur skulle du beskriva smittspridningen i Norge?
”Det går åt rätt håll. Antalet inlagda patienter på sjukhusen sjunker. I nuläget är bara 282 inlagda på sjuhus och 78 med respiratorer. Antalet döda på grund av corona uppgår än så länge till 69 enligt statistisk från det norska Folkhälsoinstitutet”, säger Espen Nakstad.  

Klockan 16.00 i dag tisdag kommer den norska regeringen ge besked om när skolorna öppnas igen. Espen Nakstad vill inte svara på hur Norge ska göra för att öppna upp samhället igen. 

”Om man ska få flockimmunitet på den nivå så att sjukvården inte kollapsar tar det många år innan hela Sverige skulle nå dit. I Norge har vi inte fattat beslut än om vilken strategi vi ska ha för immuniteten, om det bygger på ett vaccin eller något annat”, säger han och berättar att Norge ska utöka testningen av norrmännen.

Läs mer om Espen Nakstad i kommande nummer av Di Weekend. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer