1515

Norges Bank väntas lämna styrräntan oförändrad

Norges Bank väntas hålla styrräntan oförändrad på 0,50 procent på torsdagen.

Det skriver TDN Finans, som har sammanställt prognoser från tolv ekonomer inför räntebeskedet, i samband med ny penningpolitisk rapport och räntebana.

 

Styrräntan justerades senast den 17 mars 2016, då den sänktes med 25 punkter, till 0,50 procent.

Norges Bank tog i juni bort tidigare sänkningsbias ur sin räntebana som nu bottnar på 0,50 procent.

Styrräntan väntas ligga kvar på 0,50 procent hela 2018 ut, och banan indikerar en gradvis höjning från 2019.

"Det mest slående sedan juni är hur saker inte har blivit annorlunda på något område", säger Swedbanks chefekonom Øystein Børsum till TDN Finans

"Vi väntar oss ingen ränteändring vid detta möte och tror inte på några stora förändringar i räntebanan", skrev Jeanette Strøm Fjære vid DNB Markets, i ett kundbrev enligt TDN Finans.

Även Handelsbanken räknar med att räntan lämnas oförändrad och tror inte på några större ändringar i räntebanan jämfört med junimötet.

"Jämfört med Norges Banks förväntningar i juni så lyfter och sänker olika faktorer räntebanan, men de negativa och positiva faktorerna tar ut varandra och vi tror därför inte på någon större ändring i räntebanan jämfört med juni", skriver Kari Due-Andresen, chefekonom på Handelsbanken i Norge, i en analys inför torsdagens räntebesked.

Handelsbanken pekar på att bostadsmarknaden har kylts av snabbare än Norges Bank hade räknat med vilket skulle kunna motivera en lägre räntebana.

Kari Due-Andresen skriver samtidigt att det sannolikt finns en viss oro hos Norges Bank för hushållens skuldsättning, varför de inte tror på någon sänkning av räntebanan igen efter höjningen i juli.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?