1515

Norges Bank lämnar räntan oförändrad

Norges Bank lämnade styrräntan oförändrad på torsdagen, rapporterar Bloomberg News. Folioräntan ligger därmed kvar på 0,50 procent.

Bild:TT

Enligt TDN Finans enkät räknade samtliga tolv tillfrågade ekonomer med att Norges Bank skulle lämna styrräntan oförändrad.

Beslutet var enhälligt.

Styrräntan justerades senast den 17 mars 2016, då den sänktes med 25 punkter, till 0,50 procent.

Centralbankschef Öystein Olsen säger det finns fortsatt behov av en expansiv penningpolitik, kapacitetsutnyttjandet ligger under en normal nivå och inflationen kan komma att ligga under 2,5 procent de kommande åren.

Kapacitetsutnyttjandet är dock på väg upp och tycks något högre än tidigare väntat. Prisuppgången har minskat, enligt förväntan. Löneökningarna väntas vara dämpade, och utsikterna för priserna de närmaste åren är i stort oförändrade. Inflationsförväntningarna är väl förankrade och uppgången i kapacitetsutnyttjandet talar för att prisökningarna kommer att stiga.

Öystein Olsen konstaterar också att bedömningen är att styrräntan kommer att ligga på dagens nivå den närmaste tiden.

"Ändringarna i utsikterna och riskbilden talar för en något tidigare räntehöjning än i den förra rapporten. Osäkerheten om penningpolitikens effekter talar för att gå varsamt fram, också när det blir aktuellt att höja styrräntan", skriver Norges Bank.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?