Annons

Norge skjuter upp öppnande

Den norska regeringen skjuter återigen upp planerna på att lätta på landets pandemirestriktioner. Anledningen är oro över spridningen av den särskilt smittsamma deltavarianten av viruset.

Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg.Foto:Markus Schreiber

En ny utvärdering kommer att ske i mitten av augusti om huruvida Norge kan gå in i ”steg fyra” av de lättade restriktionerna. Det är det sista steget i öppnandet av Norge och innebär bland annat att skolor kan återgå till mestadels fysisk undervisning och att idrottsevenemang kan fungera i stort sett som vanligt.

Planer på att lätta på restriktionerna sköts även upp i början av juli.

”Det pågår en oroande utveckling i flera europeiska länder på grund av deltavarianten, även i länder med högre vaccinationstäckning än i Norge, som Storbritannien och Nederländerna”, säger hälsominister Bent Høie (H), och fortsätter:

”Det råder osäkerhet om hur deltavarianten kommer att påverka Norge vad gäller spridning av infektion och sjukdom.”

Hälsoministern betonar att smittan kommer finnas kvar i samhället även om större delen av befolkningen är vaccinerad.

”Vi kommer att uppleva att vaccinerade människor både blir sjuka och dör till följd av detta virus. Vi som samhälle måste vara beredda på det”, säger Bent Høie.

”Vi har inte och kommer aldrig att ha en nollvision relaterad till smitta och risk i vårt samhälle.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera