1515
Annons

Norge skärper krav för bolån - men bara i Oslo

Norges regering har beslutat att begränsa utlåningen för bostadslån i Oslo från nyår. Det nya kravet ska gälla tillfälligt till och med juni 2018.

Bjørvika i Oslo.
Bjørvika i Oslo.Bild:Colourbox

Det rapporterar tidningen Dagens Näringsliv, som uppger att finansminister Siv Jensen vill sätta stopp för spekulation på bostadsmarknaden i Oslo.

Enligt tidningen måste den som köper sekundära bostäder (bostad nummer två eller fler) i Oslo lägga 40 procent i kontantinsats på bordet, inte 15 procent som i dag.

Bankerna som ger lån till köp av bostad i Oslo får vidare bara ge tio miljoner kronor i lån utöver kravet varje kvartal, inte tio procent av nya lån som i dag.

"Detta gör vi först och främst eftersom utvecklingen på bostadsmarknaden i Oslo har varit mycket brantare och snabbare än i resten av landet. Det har varit tillväxt i resten av landet också, men tillväxten är mycket högre i Oslo", sade Siv Jensen.

De nya reglerna ska gälla från 1 januari 2017 och kommer bara att gälla nya lån med pant i bostaden.

Existerande bolån berörs inte och kan flyttas mellan banker liksom tidigare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?