1515

Norge på väg mot regeringskris

En regeringskris håller på att utvecklas i Norge. På måndagen avgörs om en missförtroendeförklaring mot justitieminister Sylvi Listhaug kommer att röstas igenom – och därmed riskera att fälla hela koalitionsregeringen.

Sylvi Listhaug.
Sylvi Listhaug.Foto:Henrik Montgomery / TT

I grunden handlar det om ett regeringsförslag som ska ge justitiedepartementet möjligheten att frånta norskt medborgarskap om en person med dubbelt medborgarskap misstänks utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Enligt det ursprungliga förslaget från Högerpartiet och Fremskrittspartiet ska detta kunna göras utan en domstolsförhandling.

Det fick dock nej i Stortinget sedan oppositionen och regeringskollegan Venstre röstat ner förslaget. Istället arbetas nu en kompromiss fram för att kunna genomföra domstolsprövning innan medborgarskapet dras in.

Norges justitieminister Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) valde att ta till Facebook där hon la upp en bild på tungt beväpnade och maskerade män.

"Ap (Socialdemokraterna, Di:s anm.) anser att terroristers rättigheter är viktigare än nationens säkerhet", skrev justitieministern i ett inlägg på Facebook den 9 mars.

Kritiken lät inte vänta på sig. AP:s partiledare Jonas Gahr Støre riktade hård kritik mot justitieministern och påminde bland annat om att socialdemokraterna blivit direkt utsatta för ett terrorbrott när Anders Breivik sköt ihjäl 69 personer i samband med ett sommarläger på Utöya 2011.

Han var dock inte ensam. Tidigare i veckan riktade Stortinget hård kritik mot Sylvi Listhaug i form av ett så kallat "daddelvedtak" vilket är den hårdaste formella kritiken som stortinget kan utfärda förutom att rösta igenom en missförtroendevotering.

Frågan är om skandalen kommer att stanna där. På tisdagen kommer Stortinget att rösta om en missförtroendeförklaring mot justitieministern. Källor nära Erna Solberg uppger att hon kommer att avgå tillsammans med sin regering om oppositionen för igenom missförtroendeförklaringen mot Sylvi Listhaug.

"Erna vill inte acceptera att stortinget ska bestämma vem som ska sitta i hennes regering", säger en källa till tidningen VG.

Därmed ser det ut som att Kristelig Folkeparti kommer att fälla avgörande. Partiet har länge stött högerregeringen men valde till skillnad från Venstre att inte ingå i en formell koalition efter fjolårets val.

Under måndagen sitter partiledningen i möte om hur de ska agera vid omröstningen om missförtroendeförklaring. 

"Jag måste nog erkänna att Sylvi Listhaug har försvagat sitt förtroende", sa partiledaren Knut Arild Hareide i en intervju med NRK på torsdagen.

Han ville dock inte kommentera hur partiet kommer att rösta på tisdagen. Men sedan dess har flera tunga partiföreträdare sagt att de inte är beredda att fälla regeringen, rapporterar affärstidningen Dagens Næringsliv

Samtidigt oenighet där bland annat Toril Kristiansen, ledare för Kristelig Folkeparti i Oppland, kritiserat statsminsitern för att hon gör en regeringsfråga av skandalen runt Sylvi Listahug.

"Det är bara Erna Solberg som kan leda landet in i en regeringskris på grund av den här frågan", säger hon till tidningen.

Det tycks också ha rått stor oenighet inom regeringen kring hur skandalen skulle hanteras. Dagens Næringsliv rapporterade förra veckan att Erna Solberg fler gånger bett sin minister att radera inlägget utan att få gensvar. 

Det dröjde också tills efter statsministern bett om ursäkt för Sylvi Listhaugs agerande innan hon själv gjorde det.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?