1515

Norge fruktar fler utbrott efter Hurtigruten: ”Vi är bekymrade”

Sedan 36 besättningsmedlemmar och tre passagerare på ett Hurtigruten-fartyg bekräftats smittade av coronaviruset fruktar norska myndigheter större utbrott.

Totalt var invånare från 69 norska kommuner ombord på fartyget.

Hurtigruten-fartyget Roald Amundsen har lagt till i Tromsø.
Hurtigruten-fartyget Roald Amundsen har lagt till i Tromsø.Foto:Rune Stoltz Bertinussen

Det norska Folkhälsoinstitutet varnar för ytterligare utbrott i spåret av den smittspridning som konstaterats på Hurtigruten-fartyget Roald Amundsen.

Omkring 40 passagerare sattes i karantän i Tromsø, där skeppet lagt till. Men hundratals passagerare har rest hem till sina kommuner.

”Vi är bekymrade för att vi kan få fler utbrott efter detta, ja. Det är redan ett stort utbrott och vi är bekymrade för att omfattningen ska bli större än det vi ser nu”, säger Line Vold, avdelningsdirektör på Folkhälsoinstitutet.

Hon uppmanar alla passagerare som rest med fartyget i juli, då kryssningsverksamheten återupptogs, att testa sig. Folkhälsoinstitutet har också bett alla kommuner med koppling till utbrottet att skicka in förteckningar över alla som testats och deras resultat.

Line Vold riktar också kritik mot Hurtigruten, som inte påbörjade arbetet med att informera passagerare om smittorisken förrän två dagar efter att de första fallen hittats. Hurtigruten har nu skickat information till alla passagerare som varit ombord på någon av de tidigare kryssningarna och varit i telefonkontakt med de flesta av dem.

Av de 36 besättningsmedlemmar som testat positivt är fyra fortfarande inlagda på Universitetssjukhuset Nord-Norge i Tromsø. Hurtigruten har nu uppdaterat sina smittskyddsregler, och kräver från och med nu att alla besättningsmedlemmar ska sitta i tio dagars karantän innan de får lov att arbeta på företagets fartyg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?