Snart landar den politiskt känsliga las-frågan återigen i arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) knä. Nu väntar hon på den beställning från Svenskt Näringsliv och PTK till regeringen, som har dragit ut på tiden.
”Jag förväntar mig att vi kan ta emot överenskommelsen inom de närmaste veckorna”, säger hon.
PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt uttryckte i torsdagens Di en förhoppning att på sikt få med hela LO på uppgörelsen. Men LO-ordföranden Susanna Gideonsson gav honom inga goda odds, tvärtom.
Samtidigt arbetar regeringen med att sammanställa remissvaren på den statliga utredning av Gudmund Toijer, som väckt ett avgrundsvrål i den fackliga rörelsen. Men huvudspåret är numera det förslag som Svenskt Näringsliv och PTK har skakat hand på.
”Vi har också parallellt börjat förbereda oss för att ta emot den här överenskommelsen”, säger hon.
En mycket känslig fråga i den fortsatta hanteringen är vilket inflytande LO kommer att få i processen. Inget alls, är beskedet från Centern och Liberalerna.
Vad är senaste budet kring vilket inflytande LO kommer att ha?
”Så fort vi har fått in den formella hemställan från parterna kommer vi att kunna ge ett samlat besked om hur exakt processen framöver ska se ut.”
”Det är klart att det här är den största förändringen i las som är gjord. Det vi ska göra nu är väldigt stora förändringar och regeringen tar ansvar för att det här är lagstiftning som ska fungera på hela arbetsmarknaden: Både för arbetare och tjänstemän, privat och offentlig sektor.”
Tycker du partsöverenskommelsen är balanserad?
”Ja, det tycker jag absolut att den är”, säger Eva Nordmark.