1515
Annons

Nordlig nördfest gör comeback: ”Finns något för alla”

Efter två år gör Sveriges största spelevent comeback och Nordsken i Skellefteå räknar med publikrekord. 

”Det kommer mellan 12.500 och 15.000 besökare”, säger Dick Hellman, ordförande i Nordskens vänner. 

Foto:Tristan Bavik

Nordsken i Skellefteå har under det senaste decenniet etablerat sig som en av de stora årliga höjdpunkterna i Spelsverige. Men pandemin har satt käppar i hjulen och nu är det tre år sedan det senast var möjligt att samla många spelälskare på samma plats. 

Men under långhelgen är det dags igen – och arrangörerna räknar med publikrekord. 

”2019 var vi precis över 10.000. Med det uppdämda behov som är så tror jag att det är realistiskt att det kommer mellan 12.500 och 15.000 besökare”, säger Dick Hellman. 

Nordsken är uppdelat på två platser. Den största delen, riktat till allmänheten, håller till i SHL-laget Skellefteå AIK:s hemmaarena Skellefteå Kraft Arena. 

I Skellefteås nya landmärke Sara Kulturhus hålls Arctic Game Conference, som är mer inriktat på företag. Flera tunga namn i branschen medverkar, däribland Agnes Larsson, kreativ ledare på Mojang och Fredrik Malmberg, som jobbar för Heroic Signature. Det kommer nära 200 internationella besökare med anknytning till spelbranschen. 

”Vi har hela tiden varit noga med att affären ska funka för de som kommer på besök. Det ska kännas naturligt att träffa nya affärspartners på kvällarna. Vi vill att det ska vara naturligt för företagen att besöka Nordsken”, säger Dick Hellman. 

Bland årets attraktioner märks SM i cosplay och en pitchtävling där ett 20-tal små spelföretag får chansen att sälja in sina bästa idéer till företaget Global Top Round.

”Kvalificeringsrundan är öppen för allmänheten. Normalt sker det i ett stängt konferensrum, men vi kör från stora scenen i Skellefteå Kraft Arena. Vem som helst kan se spelen som kanske är häftigast om tre år”, säger Dick Hellman. 

Speleventet väntas få ett publikrekord på uppemot 15.000 besökare.
Speleventet väntas få ett publikrekord på uppemot 15.000 besökare.Foto:Tristan Bavik

Men det som gör Nordsken stort är bredden. Det kommer spelas dataspel och brädspel men det blir också seminarier om serietidningar och litteratur. 

”Det är ett kulturevenemang för populärkultur. Vi har allt från digitala spel till flipperspel och rollspel. Vi har litteratur, film och serier”, säger Dick Hellman.

Vad som blir höjdpunkten beror, enligt honom, på vem man är. Genomsnittsbesökaren kommer vara dryga 30 år, men spännvidden är stor. 

”I början var vi ett ungdomsevent, men i dag är familjer de typiska besökarna. Föräldrar med barn eller morfar och mormor som följer med barnbarnen. Vi arrangerar en litteraturkonferens, det finns konstutställning och plats för legobyggen. Det finns något för alla och därför blir bredden på publiken stor”, säger Dick Hellman.

”I flipperhallen är dock medelåldern ganska hög”‚ tillägger han med ett skratt. 

Däremot har arrangörerna valt att inte ha lan-spel (videospel med andra på samma plats i ett lokalt nätverk) i programmet i år. 

”Vi tycker inte att det är inkluderande, det krävs så hög tröskel för att komma in. Nu kör vi digitala spel och e-sport. Vi har mobilspel och turneringar i olika tv-spel och Nintendo, för att alla ska kunna vara med”, säger Dick Hellman. 

 


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?