Annons

Nordkoreas ledare: ”Tror någon verkligen på USA?”

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un försvarar åter landets robottester och anklagar USA och Sydkorea för hela osäkerheten på Koreahalvön.

”Vi pratar inte om att starta krig mot någon, bara om att förhindra krig och skydda vår suveränitet”, säger han i ett tal.

Kim Jong-Un överraskade inte världen när han pekade ut vad som i hans ögon är den stora anledningen till spänningarna på Koreahalvön: USA.

”Baserat på deras handlingar finns det ingen anledning att tro att de inte är fientliga”, säger den nordkoreanske diktatorn enligt landets statskontrollerade nyhetsbyrå KCNA.

Uttalandet kom när han invigde en försvarsmässa i Pyongyang, kallad ”Självförsvar 2021”, som hålls i samband med firandet av att det styrande kommunistpartiet – formellt Koreas arbetarparti – fyller 76 år. 

USA har vid upprepade tillfällen sagt att man inte har några fientliga avsikter gentemot Nordkorea, vilket Kim enligt det referat flera nyhetsbyråer tagit del av, avfärdar med:

”Jag är väldigt nyfiken på om det verkligen finns några människor eller länder som tror på det.”

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets atomvapen- och robotprogram. Trots det har Kim Jong-Un inte visat några tecken på att trappa ned på dem, och landets militär har den senaste månaden spänt musklerna och genomfört flera robottester.

Relationen mellan USA och Nordkorea har legat på is sedan samtal mellan Kim och USA:s dåvarande president Donald Trump kollapsade 2019. USA har under Joe Biden flera gånger försökt få till nya, vad man kallar, förutsättningslösa möten med Nordkorea – samtidigt som USA säger att målet är nedrustning på Koreahalvön. 

Nordkoreas arbete med att utveckla nya vapen och nya anslag till militären ska bara ses som självförsvar och inte som att landet vill starta ett nytt krig, sade Kim Jong-un vidare i talet, innan han verbalt även angrep landets andra stora fiende, Sydkorea.

”Under den absurda förevändningen att skydda sig från våra hot har Sydkorea öppet uttryckt sin vilja att få ett militärt övertag gentemot oss”, sade han och kallade grannlandets handlingar farliga och gränslösa.

Orden kommer bara en dryg vecka efter att visst töväder anats mellan grannländerna. Nordkorea återöppnade förra måndagen en fast kommunikationskanal, en så kallad het linje, till Sydkorea, och uppmanade grannen att göra sitt för att minska spänningarna. Det ledde till att tjänstepersoner från länderna hade sina första samtal sedan augusti, när linjen senast stängdes.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera