1515

Nordkoreas ledare: ”Tror någon verkligen på USA?”

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un försvarar åter landets robottester och anklagar USA och Sydkorea för hela osäkerheten på Koreahalvön.

”Vi pratar inte om att starta krig mot någon, bara om att förhindra krig och skydda vår suveränitet”, säger han i ett tal.

Kim Jong-Un överraskade inte världen när han pekade ut vad som i hans ögon är den stora anledningen till spänningarna på Koreahalvön: USA.

”Baserat på deras handlingar finns det ingen anledning att tro att de inte är fientliga”, säger den nordkoreanske diktatorn enligt landets statskontrollerade nyhetsbyrå KCNA.

Uttalandet kom när han invigde en försvarsmässa i Pyongyang, kallad ”Självförsvar 2021”, som hålls i samband med firandet av att det styrande kommunistpartiet – formellt Koreas arbetarparti – fyller 76 år. 

USA har vid upprepade tillfällen sagt att man inte har några fientliga avsikter gentemot Nordkorea, vilket Kim enligt det referat flera nyhetsbyråer tagit del av, avfärdar med:

”Jag är väldigt nyfiken på om det verkligen finns några människor eller länder som tror på det.”

Nordkorea står under stränga sanktioner från FN och USA med anledning av landets atomvapen- och robotprogram. Trots det har Kim Jong-Un inte visat några tecken på att trappa ned på dem, och landets militär har den senaste månaden spänt musklerna och genomfört flera robottester.

Relationen mellan USA och Nordkorea har legat på is sedan samtal mellan Kim och USA:s dåvarande president Donald Trump kollapsade 2019. USA har under Joe Biden flera gånger försökt få till nya, vad man kallar, förutsättningslösa möten med Nordkorea – samtidigt som USA säger att målet är nedrustning på Koreahalvön. 

Nordkoreas arbete med att utveckla nya vapen och nya anslag till militären ska bara ses som självförsvar och inte som att landet vill starta ett nytt krig, sade Kim Jong-un vidare i talet, innan han verbalt även angrep landets andra stora fiende, Sydkorea.

”Under den absurda förevändningen att skydda sig från våra hot har Sydkorea öppet uttryckt sin vilja att få ett militärt övertag gentemot oss”, sade han och kallade grannlandets handlingar farliga och gränslösa.

Orden kommer bara en dryg vecka efter att visst töväder anats mellan grannländerna. Nordkorea återöppnade förra måndagen en fast kommunikationskanal, en så kallad het linje, till Sydkorea, och uppmanade grannen att göra sitt för att minska spänningarna. Det ledde till att tjänstepersoner från länderna hade sina första samtal sedan augusti, när linjen senast stängdes.


Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Stena Circular Consulting: Vi vill vara den ledande affärspartnern för cirkulära affärslösningar

Mats Linder, Head of Consulting & Louise Eriksson, Senior Consultant.
Mats Linder, Head of Consulting & Louise Eriksson, Senior Consultant.

Många företag ser fortfarande aktiviteter kopplade till cirkulär omställning som en kostnad snarare än som en investering. Men att möta behoven av att anpassa produkter och processer, och användningen av dessa, kommer vara värdeskapande för företag som vill framtidssäkra sin verksamhet och ett måste för att vi ska nå våra klimatmål.

Det pratas mycket om cirkulär ekonomi idag. Många ser den, tillsammans med omvandlingen till förnybar energi, som det som krävs för att vi ska nå våra klimatmål, men då gäller det att vi gör det på rätt sätt.

– Cirkulär ekonomi är ett trendigt buzzword inom miljöarbetet. Vi märker att många företaget nu snabbt vill sätta upp mål kring cirkulär ekonomi, trots att man kanske inte riktigt förstår hur man ska ge organisationen förutsättningar för att lyckas med den omställningen. Att påbörja resan mot en högre grad av cirkuläritet är en långsiktig investering som kräver tid, resurser, innovation och utveckling, berättar Mats Linder, Head of Consulting.

Det finns idag en vilja, inom näringslivet, om att lära sig mer och förstå hur omställningen från linjära till cirkulära verksamheter kan gå till, pådrivet av konsumenter, medarbetare, lagstiftare och potentiella investerare, menar Mats Linder.  

– Vi börjar märka en begynnande förståelse av att riktig cirkulär ekonomi skapar en överväxel i klimatarbetet. Det finns dock fortfarande en hög tilltro till att det räcker med att anpassa på produktnivå eller skapa system för återvinning. Det gör det inte, men det är en naturlig början. För att nå en verklig cirkulär omställning krävs det att nya affärsmodeller utvärderas och implementeras och nya samarbetsformer etableras. Om inte det görs är det svårt att låsa upp den fulla potentialen av cirkulär ekonomi.

Stena Circular Consulting, som sedan ett drygt år tillbaka är en del av Stena Recycling, hjälper sina kunder bland annat med strategiutveckling med fokus på att utveckla process- och produktdesign, nya samarbeten i värdekedjan, optimering av återvinning - inklusive avfallsminimering och återanvändning, samt utveckling av cirkulära affärsmodeller.

– Med cirkulär ekonomi är det första gången som det finns en tydlig affärsmässig koppling till hållbarhetsområdet eftersom konceptet tar hänsyn till att det finns en affärsverksamhet som även fortsatt vill finnas kvar. Vår erfarenhet är att det behövs både en kort- och långsiktig strategi samt att organisationen uppmuntras att ta rätt beslut genom mätbar uppföljning och KPI:er som styr mot den satta strategin. Det är viktigt att hela tiden prova och testa sig fram, och tänka på vilken nytta som faktiskt ska levereras till kunderna, förklarar Louise Eriksson, Senior Consultant.

Genom att vara en del av Stena Recycling, norra Europas ledande återvinningsbolag, har Stena Circular Consulting en unik position med både teori och praktik under samma tak.

– Vi har samlat något av det bästa kunnandet som finns kring cirkulär ekonomi i Sverige. Det gör oss unika och ger våra kunder de bästa förutsättningar för att lyckas med sin omställning, avslutar Louise Eriksson.

Om Stena Circular Consulting

Stena Circular Consulting är en internationell konsultverksamhet som stödjer företag i utvecklingen av cirkulära strategier och lösningar som ger både miljö- och affärsvärde. Vi bidrar i utvecklingen av process- och produktdesign, nya samarbeten i värdekedjan, optimering av återvinning och utveckling av nya cirkulära affärsmodeller. Stena Circular Consulting är en del av Stena Recycling, Sveriges ledande återvinningsbolag. 

Läs mer: www.stenarecycling.se/circular-consulting

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?