Annons

Nordkoreas kärnvapentester pressar Asienbörserna

Merparten av börserna i Asien backar efter Nordkoreas senaste kärnvapentest. Sydkorea har svarat med egna tester, och såväl USA som Japan har fördömt Nordkoreas fortsatta provokationer.

Bild:AP/Bloomberg

Nordkorea utförde på söndagen ett test av vad som uppgavs vara dess kraftigaste vätebomb hittills. Såväl Donald Trump som Japans premiärminister Shinzo Abe fördömde landets ”fortsatta destabiliserande och provocerande handlingar”, och USA:s försvarsminister James Mattis slog fast att USA står redo att besvara hoten med ”massiv militär respons”.

Natten till måndag, svensk tid, svarare Sydkorea med egna robottester.

Oron sätter press på Asiens ledande index under måndagen. Tokyobörsens Nikkei 225-index och Sydkoreas Kospi-index sjunker med 0,9 procent vardera vid klockan 07.00, svensk tid. Hangseng-index i Hongkong sjunker i sin tur med 0,5 procent.

MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen, exklusive Japan, backar även det med 0,5 procent.

”Få investerare handlar i dag, så i och med det tar inte marknaden in alla faktorer. Jag tror att vi kan få se ytterligare rörelser nedåt”, säger en handlare på en japansk mäklarfirma till Reuters.

Mot strömmen går börserna i Shanghai och Shenzhen, som stiger med 0,2 respektive 0,5 procent.

”Marknaderna räknar inte med att kärnvapentesterna ska leda till en omedelbar militär konfrontation. Vissa investerare kommer att se nedgången som ett bra tillfälle att leta kap”, säger Takashi Hiroli, chefsstrateg på Monex Securities, till Reuters.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?