ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordkoreansk toppdiplomat besöker Sverige

En nordkoreansk toppdiplomat besöker Sverige, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vad hon ska göra i Sverige, och vilka hon ska träffa är oklart.

"Jag är på väg till en internationell konferens i Sverige", säger Choe Son-Hui, högt uppsatt diplomat på Nordkoreas utrikesdepartement, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Choe pratade med medier på flygplatsen i Peking, Kina. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med nedrustningsfrågor och har varit djupt involverad i arbetet kring Nordkoreas relation med USA, enligt flera medier.

Uppgifterna kan ses mot bakgrund av stigande förväntningar om ett nytt toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Sverige har en särskild roll som så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea. Sverige agerar mellanhand och tillvaratar USA:s intressen eftersom amerikanerna saknar diplomatisk representation i landet.

Svenska utrikesdepartementet säger till TT att de inte har någon information att lämna ut i dagsläget.

Trump och Kim träffades i Singapore i juni, och där var även Choe med. Ledarna skrev då under ett dokument där Nordkorea åtog sig att "arbeta för total nedrustning på den koreanska halvön". Men det arbetet har gått trögt.

Kim Jong-Un var nyligen i Kina och träffade Kinas president Xi Jinping. Enligt Yonhap handlade besöket om Kims nästa toppmöte med Trump. Sydkoreas president Moon Jae-In sade att Kims Kinabesök var ett tecken på att ett toppmöte med USA är nära förestående.

Var ett möte mellan Kim och Trump skulle äga rum är oklart, bland annat Vietnam och Thailand har funnits med i spekulationerna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies