Nordkoreansk toppdiplomat besöker Sverige

En nordkoreansk toppdiplomat besöker Sverige, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vad hon ska göra i Sverige, och vilka hon ska träffa är oklart.

"Jag är på väg till en internationell konferens i Sverige", säger Choe Son-Hui, högt uppsatt diplomat på Nordkoreas utrikesdepartement, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Choe pratade med medier på flygplatsen i Peking, Kina. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med nedrustningsfrågor och har varit djupt involverad i arbetet kring Nordkoreas relation med USA, enligt flera medier.

Uppgifterna kan ses mot bakgrund av stigande förväntningar om ett nytt toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Sverige har en särskild roll som så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea. Sverige agerar mellanhand och tillvaratar USA:s intressen eftersom amerikanerna saknar diplomatisk representation i landet.

Svenska utrikesdepartementet säger till TT att de inte har någon information att lämna ut i dagsläget.

Trump och Kim träffades i Singapore i juni, och där var även Choe med. Ledarna skrev då under ett dokument där Nordkorea åtog sig att "arbeta för total nedrustning på den koreanska halvön". Men det arbetet har gått trögt.

Kim Jong-Un var nyligen i Kina och träffade Kinas president Xi Jinping. Enligt Yonhap handlade besöket om Kims nästa toppmöte med Trump. Sydkoreas president Moon Jae-In sade att Kims Kinabesök var ett tecken på att ett toppmöte med USA är nära förestående.

Var ett möte mellan Kim och Trump skulle äga rum är oklart, bland annat Vietnam och Thailand har funnits med i spekulationerna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?