Annons

Nordkorea skickar flygblad till Sydkorea

Nordkorea förbereder flygblad med kritiska budskap mot Sydkorea i en tid av försämrade relationer mellan länderna.

Trycksakerna ska skickas över gränsen söderut, enligt den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA.

Nordkoreaner förbereder flygblad med kritiska budskap mot Sydkorea.
Nordkoreaner förbereder flygblad med kritiska budskap mot Sydkorea.Foto:Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Uppgifterna om flygbladen kommer dagen efter att Kim Yeon-chul, Sydkoreas ansvarige minister för återföreningsfrågor, avgick med anledning av de ökade spänningarna länderna emellan.

Det sydkoreanska återföreningsdepartementet uppmanar Nordkorea att omedelbart lägga ned sin planerade kampanj.

Nordkorea har tidigare fördömt Sydkorea för flygblad som avhoppare sänt över gränsen norrut. Ofta har det på flygbladen riktats kritik mot landets diktator Kim Jong-un för brott mot mänskliga rättigheter och för hans ambitioner att skaffa sig kärnvapen. Trycksakerna har varit fastsatta vid ballonger eller skickats via flaskpost.

Sydkorea har polisanmält två avhoppargrupper för de flygblad som förolämpat Pyongyang och varnat för tillslag mot aktivister som skickar sådana, men det verkar inte ha hjälpt relationen mellan länderna.

Pyongyang har dem senaste tiden bland annat hotat med att förstärka sin militära närvaro i och kring den demilitariserade zonen på gränsen mellan länderna och har enligt det sydkoreanska återföreningsdepartementet sprängt det nord-sydkoreanska sambandskontoret vid gränsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?