1515

Nordkorea skapar marknadsoro världen över

Världens investerare flyr riskfyllda placeringar i efterdyningarna av Nordkoreas senaste kärnvapentest. Europeiska börser backar på bred front, medan priserna på säkra tillgångar stiger.

”Jag tycker att marknaden hanterar det här bra”, säger Jonas Olavi, nordisk allokeringschef på Alfred Berg.

Bild:AP

Oron ökar efter söndagens nordkoreanska vätebombstest, som mötts av fördömanden från USA och Japan, samt motåtgärder från Sydkorea.

Reaktionerna på marknaderna lät inte vänta på sig, även om de stora rasen har uteblivit.

Ledande index i Asien sjönk på måndagen, med Tokyobörsens Nikkei 225-index ned 0,9 procent och MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen, exklusive Japan, på -0,8 procent.

Börserna i Europa står för en snarlik utveckling. Vid klockan 11.30 backar Frankfurtbörsens DAX-index med 0,4 procent, liksom CAC 40-index i Paris. I Stockholm tappar breda OMXSPi 0,6 procent och storbolagsindexet OMXS30 sjunker 0,5 procent.

”Jag tycker att marknaden hanterar det här bra. En halv procent ned på börsen är symptomatiskt: det är ett risk av-scenario och man gör sig en tjänst genom att teckna in en eskalerande situation", säger Jonas Olavi.

Även Nordsjöoljan överges av investerare som vill minimera sina riskpositioner. Brentoljepriset backar med 0,8 procent till 52,33 dollar per fat.

Tillgångsslag som anses säkra klättrar i sin tur, exempelvis guldpriset som ökar med 0,7 procent till 1.335 dollar per uns. Den japanska yenen stärks med 0,2 procent mot dollarn, medan schweizerfrancen försvagas med 0,5 procent.

”De brukar gå i samma riktning, men yenen borde kanske försvagas sett till var det här händer – det är egentligen den som borde tappa. Det är de mest likvida tillgångarna som drar till sig intresse i tider av oro”, säger Jonas Olavi.

Han tillägger samtidigt att dagens rörelser inte är särskilt anmärkningsvärda.

”De visar snarare att man inte riktigt tror att det blir en militär eskalering. Och jag hoppas innerligt att marknaden läser det här helt rätt.”


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?