Annons

Nordkorea: Sanktioner sporrar vapenutveckling

Ju fler sanktioner som omvärlden inför mot Nordkorea, desto snabbare kommer landet att färdigställa sin kärnvapenarsenal, hotar den isolerade regimen i ett uttalande.
Samtidigt beklagar sig diktaturen över att de nya FN-sanktionerna - som man beskriver som en "fientlig handling" - drabbar vanliga nordkoreaner.

Kim Jong-Un.
Kim Jong-Un.Bild:TT

Priserna på bensin och diesel har stigit kraftigt i Nordkorea, efter att FN enats om nya sanktioner som begränsar leveranserna av bensin, olja och diesel till landet. Sedan beslutet fattades har priserna ökat med 45 procent och långa köer har bildats vid bensinmackar i huvudstaden Pyongyang.

"Som ett resultat av prisökningarna har motorcyklar försvunnit från gatorna i Pyongyang. Antalet taxibilar och vanliga bilar har minskat till hälften. Gatorna är helt tomma", säger en anonym källa i den nordkoreanska huvudstaden till sajten Daily NK, som drivs av avhoppare från Nordkorea.

Sanktionerna infördes efter att Nordkorea genomfört sitt sjätte kärnvapentest. Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester, men har vägrat lyda omvärldens krav.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?