1515
Annons

Nordkorea: Pandemin under kontroll

Nordkorea kan komma att ändra på de rådande pandemirestriktionerna då det från ledningshåll hävdas att covid-19-utbrottet i landet tappar fart – något som dock är ett starkt ifrågasatt påstående.

Kim Jong Un.
Kim Jong Un.Foto:朝鮮通信社

Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA diskuterades smittoläget vid ett möte under söndagen, där landets diktator Kim Jong Un och andra högt uppsatta deltog, och där det konstaterades att ”pandemisituationen är under kontroll och förbättrad över hela landet”.

Nordkorea bekräftade officiellt sitt första fall av covid-19 i maj i år, detta ledde till en nationell nedstängning där arbetslag isoleras från varandra på arbetsplatser och resor mellan olika regioner förbjudits.

Under söndagen rapporterade Nordkorea 89 500 ytterligare patienter med ”febersymptom”, vilket innebär att totalt 3,4 miljoner människor i landet nu insjuknat. Nya uppgifter kring dödstal finns inte. De senaste siffrorna är från i fredags, då totalt 69 döda rapporterades.

Experter bedömer att Nordkorea kraftigt underdriver dödssiffrorna för att skydda ledaren Kim Jong Un från att lida politisk skada. Bedömningen är att betydligt fler bör ha dött, då stora delar av landets befolkning är ovaccinerade och vården av svårt sjuka brister. Andra experter pekar samtidigt på att ledningen kan ha överdrivit smittotalen för att kunna stärka kontrollen över befolkningen.


Nya nedstängningar i Kina skakar marknaderna

HONGKONG

Regeringen i Kina låser återigen in invånarna för att stoppa spridningen av coronaviruset, bara en vecka efter att ha börjat lätta på nedstängningarna. Bedömare varnar att nya strikta åtgärder kommer ytterligare pressa ekonomin, och få utländsk arbetskraft att lämna landet.

Foto:Mark Schiefelbein, Vincent Yu

Börserna i Asien föll på måndagen på grund av oro att Shanghai och andra städer i Kina kommer stängas ner igen. I Hongkong och Tokyo föll börserna över 3 procent vardera, medan Shanghais kompositindex backade 0,9 procent.

Antalet fall av viruset ökade igen under helgen. Åtskilliga byggnader och kvarter har stängts ner i Shanghai och masstestningar genomförs på befolkningen. Myndigheterna kallar metoden ’rullande nedstängning’, där de stänger ner de byggnader där man bekräftat eller misstänker ett fall av viruset. 

”Jag tror inte att det kommer bli en lika stor nedstängning som under de senaste månaderna. Men folk är rädda för att bli inlåsta, eller bli förda till regeringens karantänläger. Vi vet inte exakt vad myndighetens plan är”, säger Minech Pore, vd för logistiknätverket Buyhive i Shanghai.

”Det kommer ytterligare försena återhämtningen av ekonomin. Jag tror vi kommer leva så här åtminstone fram tills efter partikongressen i november. Läget är oberäkneligt.” 

Leverans av mat och andra förnödenheter fungerar fortfarande bra, förklarar Minech Pore. Trots det rapporteras det om hur invånare i staden återigen panikköper varor på grund av oro för nedstängningar. 

Myndigheterna har också varnat för potentiellt ”explosionsartad” virusspridning kopplat till bar- och restaurangområden i Peking, och har skjutit på måndagens planerade återöppnande av skolor.

Regeringen i Peking har nolltolerans mot viruset, en metod som Världshälsoorganisationens generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus kallat ”ohållbar”. Shanghai och dussintals andra städer har varit helt eller delvis nedstängda i över två månader, vilket lättades för drygt en vecka sedan.

Nedstängningarna har slagit hårt mot landets ekonomi och de flesta ekonomer är eniga om att Kina kommer missa sitt tillväxtmål om en BNP-ökning på 5,5 procent i år. Japanska banken Nomura spår en tillväxt på 3,9 procent för helåret.

”Kinas ekonomi står under fortsatt press på grund av nolltoleransen mot viruset. [Nya förväntade nedstängningar] kommer ytterligare sänka farten på landets ekonomiska aktivitet”, säger Harmen Overdijk, investeringschef på kapitalförvaltningsfirman Leo Wealth i Hongkong, till South China Morning Post.

Premiärminister Li Keqiang sa förra veckan att regeringen ska göra mer för att försöka återvinna förtroendet bland utländska investerare och företagsledare verksamma i landet. Förtroendet för investeringar i Kina har fått en rejäl törn på grund av nolltoleransen mot viruset, men också ökad politisk schism med väst och tillslag mot delar av det privata näringslivet. 

Drygt hälften av alla européer verksamma i Kina har lämnat landet sedan pandemins utbrott, enligt Europeiska Handelskamrarna i Kina. Kammarens ordförande, Jörg Wuttke, förväntar sig ytterligare en halvering i år.

Flera internationella företag, som Amazon och Nike, har nyligen meddelat att de stoppar delar av sina verksamheter i Kina. Disneys vd Bob Chapek sa nyligen att bolaget kan ha en stark framtid ”även utan Kina”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?