ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordkorea-kris enar Kina, Sydkorea och Japan

  • GAV ORDERN. Uppskjutningen gjordes på order av landets ledare Kim Jong-Un. Foto: TT

Kina, Sydkorea och Japan har enats om att stärka samarbetet för att kunna hantera problemen med sin lynniga granne Nordkorea på ett fredligt sätt.

Samtidigt attackerar Nordkorea återigen USA:s president Donald Trump.

Kinesiske presidenten Xi Jinping och hans sydkoreanske kollega Moon Jae-In hade överläggningar i samband med Apec-mötet i Vietnam. De enades om att stärka det strategiska samarbetet på alla nivåer för att kunna hantera krisen kring Nordkorea på ett stabilt och fredligt sätt, säger Yoon Young-Chan, talesperson för Sydkoreas president. President Xi manade också sin kollega att återuppta dialogen med Pyongyang.

Presidenterna har också ekonomiska orsaker att närma sig varandra. Kinesiska och sydkoreanska företag har lidit av en årslång konflikt kring utplaceringen av det amerikanska robotförsvarssystemet THAAD i Sydkorea.

Xi träffade också Japans premiärminister Shinzo Abe vid mötet. Även mellan dessa länder har det gnisslat betänkligt — bland annat i territoriella konflikter — men nu tycks Nordkorea-krisen sammanföra även dem. Efter mötet sade Abe att samarbetet kring Nordkorea ska fördjupas, att ländernas militär ska börja kommunicera bättre samt att de båda ledarna ska besöka varandras länder.

"I slutet av mötet sade president Xi att det här är ett möte som markerar en nystart för relationerna mellan Japan och Kina. Jag känner helt på samma sätt", säger Abe.

Samtidigt går Nordkorea till attack. Utrikesdepartementet skriver enligt statliga nyhetsbyrån KCNA i ett uttalande att Trump är en krigshetsare som vill ha en väpnad konflikt på Koreahalvön. Under sin pågående Asienresa har Trump enligt Pyongyang visat att hans ambitioner är allt annat än fredliga.

"Under sitt besök har Trump blottlagt sin sanna natur som en förstörare av världsfreden. Han tigger om ett kärnvapenkrig på Koreahalvön", skriver departementet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer