Nordkorea kräver fullständig lydnad i virusoro

Hygienåtgärder basuneras ut från högtalare, utländska ambassadörer sitter inlåsta i sina bostäder, och krav på fullständig lydnad under hälsovårdsmyndigheter.

Nordkoreas åtgärder för att motverka ett utbrott av det nya coronaviruset i landet beskrivs som utan motstycke.

Foto:Jesper Frisk

Nordkorea stängde snabbt sina gränser efter virusutbrottet i Kina, och nu kommer uppgifter om att den totalitära diktaturen trappar upp åtgärderna mot ett virusutbrott ytterligare.

Bland annat genomförs dörrknackningar med hälsokontroller, och från bilar med högtalare ges instruktioner till hur invånarna ska hantera sin hygien. Kommunistpartiet uppmanar invånare till ”fullständig lydnad” gentemot hälsovårdsmyndigheters och statens instruktioner, och varnar för förödande konsekvenser av ett utbrott i landet.

”Endast ett ögonblick av försummelse kan innebära oåterkalleliga konsekvenser och vi måste upprätthålla en hög medvetenhet”, heter det i ett uttalande.

Hårda restriktioner gäller också för utlänningar i landet.

Diplomater i huvudstaden Pyongyang har inte kunnat promenera runt i staden, man har inte haft tillgång till postförsändelser och inte kunnat få tag på mediciner. Situationen beskrivs som ”moraliskt förkrossande”, av den ryska ambassadören Alexander Matsegora, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Bara ett ”så unikt” land som Nordkorea kan vidta så här extraordinära åtgärder för att hantera ”ett problem av nationell vikt”, säger den ryska ambassadören.

I Sydkorea har antalet smittade i det nya coronaviruset ökat kraftigt de senaste dagarna, med över 1.100 smittade personer. Pyongyang hävdar att Nordkorea fortsatt är det enda av Kinas grannländer som ännu inte haft ett enda smittofall.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?