1515

Nordkorea: "Kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst"

Läget mellan Nordkorea och USA är nu så spänt att "ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst", enligt Nordkoreas biträdande FN-ambassadör Kim In-Ryong.

I ett tal inför generalförsamlingens nedrustningskommitté sade Kim att Nordkorea är det enda landet i världen som utsatts för "ett så extremt och direkt kärnvapenhot" från USA sedan 70-talet, och hävdade att regeringen i Pyongyang har all rätt att äga kärnvapen i självförsvarssyfte.

"Hela det amerikanska fastlandet är inom vår räckvidd, och om USA vågar invadera vårt okränkbara territorium med så mycket som en millimeter kommer man inte att undfly vårt hårda straff någonstans på jordklotet", fortsatte han, enligt nyhetsbyrån AP.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sade i helgen att Washington kommer att fortsätta på den diplomatiska kursen "till dess att den första bomben faller". Linjen står i bjärt kontrast till den amerikanske presidenten Donald Trumps utspel på Twitter för några veckor sedan, då han kallade sitt eget sändebuds försök att förhandla med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un "ett slöseri med tid".

Trump har också vid flera tillfällen kallat Kim Jong-Un "lille raketmannen". Kim Jong-Un har å sin sida hotat att "tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?