Nordkorea kan förbereda nytt kärnvapentest

Nordkorea kan vara i slutskedet av förberedelserna för ett nytt kärnvapenprov enligt satellitbilder som USA-baserade analytiker studerat.

Liknande slutsatser har dragits av den amerikanska militären.

Bilderna togs i helgen och visar hur fyra fordon med förmodad utrustning står vid ingången av en testplats, med kommunikationskablar på marken.

Denna utrustning skulle sannolikt användas för att starta testet och samla in och bearbeta data för explosionen, enligt rapporten från den ansedda analyssajten 38 North vid Johns Hopkins University. I kombination med att en särskild tunnel dränerats och hålls torr kan det indikera ett nära test.

Pyongyang strävar efter att utveckla kärnvapenbespetsade långdistansrobotar som kan slå mot det amerikanska fastlandet, och har hittills genomfört fem provsprängningar, två av dem förra året.

Sydkoreas försvarsdepartement vill inte dra några slutsatser av den senaste rapporten men säger att landet noga följer vad som händer i Nord.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?