ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordkorea hotar USA med fullskaligt krig

  • Foto: TT

USA utesluter ingenting när det gäller Nordkorea, säger USA:s vicepresident Mike Pence under ett besök i Sydkorea.

Nordkoreas svar: Vi förbereder oss för "varje form av krig".

Enligt Vita huset har Kina axlat ett historiskt ansvar för att lösa situationen.

"Bara under de två senaste veckorna så har världen bevittnat styrkan och beslutsamheten hos vår nya president vid insatserna i Syrien och Afghanistan", sa Pence sedan han besökt den militära gränslinjen mellan Nord- och Sydkorea, enligt Reuters.

Pence beskrev platsen som en "frihetens gräns" och sade att USA:s relation med Sydkorea är orubblig, i ett budskap riktat till dess ärkefiende och granne Nordkorea.

"Det fanns en period av strategiskt tålamod, men den eran är över", säger Pence, vars far tjänstgjorde i Koreakriget 1950—1953.

Nordkoreas vice FN-ambassadör Kim In Ryon kommenterade USA:s senaste utspel mot landet vid en presskonferens på måndagen.

"Om USA dristar sig till att välja att agera militärt... är DPRK (Nordkorea) redo att agera mot varje form av krig som önskas av USA", sa Kim, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Vi kommer att vidta de kraftfullaste motåtgärderna mot provokatörerna."

Han sa vidare att Nordkorea har vidtagit "självförsvarsåtgärder" mot amerikanska hot om att agera militärt.

Nordkorea kommer inte heller att upphöra med att testskjuta robotar, säger vice utrikesminister Han Song-Ryol i en intervju med BBC.

"Vi kommer att utföra ytterligare robottester på vecko-, månatlig och årlig basis."

Vita husets talesperson Sean Spicer tonade vid en pressbriefing senare på måndagen ned den hårdnade retoriken mellan länderna, och utesluter inte en fredlig lösning där Kina spelar "en historiskt" aktiv roll.

"Det finns en rad ekonomiska och politiska påtryckningsmedel som Kina kan använda", sa Sean Spicer och tillade att ett Nordkorea med kärnvapen inte ligger i något lands intresse.

Nordkorea genomförde ännu ett robottest under helgen. Testet misslyckades då roboten förstördes "nästan omedelbart" efter att den skjutits upp, enligt USA.

På frågan om hur USA kommer att bemöta det senaste misslyckade robottestet svarade Spicer.

"Vi är väl medvetna om vad som pågår, men vi är inriktade på att arbeta tillsammans med Kina för att komma framåt."

Sydkorea har beslutat att tidigarelägga installationen av den amerikanska militärens robotförsvarssystem THAAD, meddelade president Hwang Kyo-Ahn vid en presskonferens med Pence.

Kina har - liksom Ryssland och Nordkorea - reagerat kraftfullt mot beskedet om robotförsvarssystemet.

Pence påpekade vid besöket att USA visat sin styrka de senaste veckorna genom att attackera Syrien med kryssningsrobotar och med den jättebomb som fälldes över Afghanistan.

"Nordkorea gör klokt i att inte testa hans (Trumps) beslutsamhet eller kraften hos de väpnade styrkorna i USA i den här regionen."

Sydkoreabesöket kom samtidigt som relationen mellan Washington och Pyongyang blivit allt mer spänd. Kina har manat båda sidor att undvika att provocera varandra och Rysslands Sergej Lavrov har sagt att de är ute på en farlig väg.

President Donald Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA. Nordkorea anklagar i sin tur USA för att öka risken för krig genom att skicka örlogsfartyg till Koreahalvön och har hotat med "obarmhärtig ödeläggelse" om USA väljer att anfalla.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer