Nordkorea har provsprängt kärnvapen

Nordkorea har med "total framgång" provsprängt en vätebomb, förklarar regimen. Bomben uppges vara gjord för att kunna bäras av en kryssningsrobot, och bedöms av omvärlden vara mycket starkare än tidigare varianter.

Sydkoreansk tv var snabbt ute och rapporterade om den misstänkta provsprängningen.
Sydkoreansk tv var snabbt ute och rapporterade om den misstänkta provsprängningen.Bild:Ahn Young-joon
Bild:AP
Shinzo Abe, Japans premiärminister.
Shinzo Abe, Japans premiärminister.Bild:TT

Efter mystiska jordskalv i Nordkorea under natten svensk tid framfördes bekräftelsen nu på morgonen svensk tid i en nordkoreansk nyhetssändning.

"Vätebombtestet var en total framgång", sade en nyhetsuppläsare.

Beskedet ackompanjerades av propagandabilder på militärparader i Pyongyang, nordkoreaner som jublar och springer mot kameran, och diktatorn Kim Jong-Un som i olika glada sammanhang hälsar och manar på sina undersåtar.

Omvärlden hade då registrerat ett stort jordskalv, av USA beräknat till magnituden 6,3.

Några timmar efter skalvet meddelade Japans utrikesminister Taro Kono i statliga NHK:s tv-sändningar att "vi har dragit slutsatsen" att skakningarna utlösts av en atombomb. Japans meteorologiska myndigheter bedömer enligt Reuters att den utlösta energin är minst tio gånger så stor som vid Nordkoreas kärnvapentest för ett år sedan. Sydkorea kom först med ett liknande besked, men drog sedan ned bedömningen till 5—6 gånger så mycket energi som förra gången.

Den sprängningen, i september 2016, beskrevs i sin tur som Nordkoreas dittills kraftigaste.

Experter har bedömt att Nordkorea skulle kunna genomföra ännu ett kärnvapentest närsomhelst och att diktaturen tekniskt sett varit redo för det.

Tidigare under helgen kom rapporter från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA om att landets diktator Kim Jong-Un hade besökt en militär enhet där det tillverkas kärnvapen. Han ska ha inspekterat en vätebomb som kan placeras på en långdistansrobot, enligt KCNA, alltså eventuellt av samma typ som den nu utlösta.

Västliga experter har annars beskrivit det som mycket oklart om Nordkorea har lyckats tillverka en vätebomb av ett format som kan skjutas iväg med en robot, och om den verkligen fungerar.

I januari 2016 sade Nordkorea att landet genomfört en provsprängning av en vätebomb. Bedömare var däremot tveksamma eftersom sprängkraften som registrerades utifrån inte såg ut att vara tillräckligt stor.

Inte heller provsprängningen i september i fjol bedömdes ha varit kraftfull nog för att vara en vätebomb. I det fallet hävdade inte heller diktaturen att det var en vätebomb.

Nordkorea har spridit oro under sommaren genom att två gånger testskjuta långdistansrobotar med potential att nå USA. Landet har hotat med att det finns en plan för att attackera amerikanska baser på Guam i Stilla havet. I veckan sköts dessutom en medeldistansrobot upp över Japan, vilket ledde till att FN:s säkerhetsråd samlades akut och snabbt kom med ett starkt enhälligt fördömande.

Den japanska premiärministern Shinzo Abe har i helgen – innan uppgifterna om skalven kom – talat med USA:s president Donald Trump i telefon. De kom överens om att det krävs ett tätare samarbete mellan länderna, och med Sydkorea, för att möta den upptrappade situationen, rapporterar nyhetsbyråer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?