Annons

Nordkorea har provsprängt kärnvapen

Nordkorea har med "total framgång" provsprängt en vätebomb, förklarar regimen. Bomben uppges vara gjord för att kunna bäras av en kryssningsrobot, och bedöms av omvärlden vara mycket starkare än tidigare varianter.

Sydkoreansk tv var snabbt ute och rapporterade om den misstänkta provsprängningen.
Sydkoreansk tv var snabbt ute och rapporterade om den misstänkta provsprängningen.Bild:Ahn Young-joon
Bild:AP
Shinzo Abe, Japans premiärminister.
Shinzo Abe, Japans premiärminister.Bild:TT

Efter mystiska jordskalv i Nordkorea under natten svensk tid framfördes bekräftelsen nu på morgonen svensk tid i en nordkoreansk nyhetssändning.

"Vätebombtestet var en total framgång", sade en nyhetsuppläsare.

Beskedet ackompanjerades av propagandabilder på militärparader i Pyongyang, nordkoreaner som jublar och springer mot kameran, och diktatorn Kim Jong-Un som i olika glada sammanhang hälsar och manar på sina undersåtar.

Omvärlden hade då registrerat ett stort jordskalv, av USA beräknat till magnituden 6,3.

Några timmar efter skalvet meddelade Japans utrikesminister Taro Kono i statliga NHK:s tv-sändningar att "vi har dragit slutsatsen" att skakningarna utlösts av en atombomb. Japans meteorologiska myndigheter bedömer enligt Reuters att den utlösta energin är minst tio gånger så stor som vid Nordkoreas kärnvapentest för ett år sedan. Sydkorea kom först med ett liknande besked, men drog sedan ned bedömningen till 5—6 gånger så mycket energi som förra gången.

Den sprängningen, i september 2016, beskrevs i sin tur som Nordkoreas dittills kraftigaste.

Experter har bedömt att Nordkorea skulle kunna genomföra ännu ett kärnvapentest närsomhelst och att diktaturen tekniskt sett varit redo för det.

Tidigare under helgen kom rapporter från Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA om att landets diktator Kim Jong-Un hade besökt en militär enhet där det tillverkas kärnvapen. Han ska ha inspekterat en vätebomb som kan placeras på en långdistansrobot, enligt KCNA, alltså eventuellt av samma typ som den nu utlösta.

Västliga experter har annars beskrivit det som mycket oklart om Nordkorea har lyckats tillverka en vätebomb av ett format som kan skjutas iväg med en robot, och om den verkligen fungerar.

I januari 2016 sade Nordkorea att landet genomfört en provsprängning av en vätebomb. Bedömare var däremot tveksamma eftersom sprängkraften som registrerades utifrån inte såg ut att vara tillräckligt stor.

Inte heller provsprängningen i september i fjol bedömdes ha varit kraftfull nog för att vara en vätebomb. I det fallet hävdade inte heller diktaturen att det var en vätebomb.

Nordkorea har spridit oro under sommaren genom att två gånger testskjuta långdistansrobotar med potential att nå USA. Landet har hotat med att det finns en plan för att attackera amerikanska baser på Guam i Stilla havet. I veckan sköts dessutom en medeldistansrobot upp över Japan, vilket ledde till att FN:s säkerhetsråd samlades akut och snabbt kom med ett starkt enhälligt fördömande.

Den japanska premiärministern Shinzo Abe har i helgen – innan uppgifterna om skalven kom – talat med USA:s president Donald Trump i telefon. De kom överens om att det krävs ett tätare samarbete mellan länderna, och med Sydkorea, för att möta den upptrappade situationen, rapporterar nyhetsbyråer.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera