1515
Annons

Nordkorea ger observatörer tillåtelse att övervaka nedrustning

Från toppmötet i Pyongyang kommer fortsatta besked om att Nord- och Sydkorea ser ut att sträva mot enighet och försoning. De båda länderna säger att de ska jobba för att få till en ansökan till att arrangera sommar-OS år 2032.

Och Nordkorea kommer att tillåta internationella observatörer att övervaka en "permanent nedmontering" av landets viktigaste robotanläggningar.

Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under toppmötet i Pyongyang.
Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under toppmötet i Pyongyang.

Redan i Tokyo-OS 2020 kommer de båda länderna att delta som ett enat land i tävlingarna, enligt ett uttalande.

Beskeden välkomnas av president Donald Trump, som skriver på Twitter att nyheterna från Koreahalvön är "Väldigt spännande!".

Nordkorea och Sydkorea är överens om att den koreanska halvön ska bli ett fredligt område "utan kärnvapen och kärnvapenhot", säger Sydkoreas president Moon Jae-In i Pyongyang.

"Nordkorea har gått med på att permanent stänga robotbasen Tongchang-ris testanläggning och uppskjutningsanläggning, i närvaro av experter från relevanta länder", säger han.

Kim Jong-Un säger under presskonferensen att han vill resa till Seoul "inom en snar framtid".

Om Kim kommer till Sydkorea blir det första besöket i grannlandet av en nordkoreansk ledare sedan den koreanska halvön delades på 1950-talet. Alla toppmöten som ägt rum de senaste decennierna har skett antingen i Nordkorea eller i gränsområdet mellan länderna.

De två har skrivit under ett gemensamt uttalande om total kärnvapenavrustning.

Nästa punkt på programmet för Kim och Moon är en middag på en nyöppnad fiskrestaurang vid Taedongflodens strand. Detta efter att Moon själv sagt att han vill äta på en lokal restaurang med vanliga nordkoreaner. Därefter en uppvisning där mer än 17 000 barn drillats för att visa upp ett massivt skådespel på den enorma Första majstadion.

USA:s UD:s talesperson Heather Nauert sade på tisdagen att Washington hoppades att toppmötet ska föra med sig "meningsfulla, verifierbara steg mot atomavrustning av Nordkorea", och att mötet är en historisk möjlighet för Kim Jong-Un att hedra de utfästelser han gjort till Trump.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommer att stå värd för ett möte i FN:s säkerhetsråd nästa vecka, uppger Nauert.

"Det mötet kommer att ge ministern en chans att informera säkerhetsrådet om våra försök att nå en slutgiltig och helt verifierbar atomavrustning i Nordkorea och även understryka behovet av att alla medlemsstater följer de gällande sanktionerna."

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Analytiker om Intrum-raset: Det här oroar mest

Inkassobolaget Intrum rasar tvåsiffrigt på börsen efter sin vinstvarning för det tredje kvartalet. 

Miljardnedskrivningen i den italienska portföljen skapar oro, enligt en bankanalytiker som Di har talat med.

Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell menar att marknaden överreagerat på Intrums besked men ser flera orostecken.
Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell menar att marknaden överreagerat på Intrums besked men ser flera orostecken.Foto:Pressbild från Intrum, Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera