1515

Nordkorea ger observatörer tillåtelse att övervaka nedrustning

Från toppmötet i Pyongyang kommer fortsatta besked om att Nord- och Sydkorea ser ut att sträva mot enighet och försoning. De båda länderna säger att de ska jobba för att få till en ansökan till att arrangera sommar-OS år 2032.

Och Nordkorea kommer att tillåta internationella observatörer att övervaka en "permanent nedmontering" av landets viktigaste robotanläggningar.

Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under toppmötet i Pyongyang.
Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under toppmötet i Pyongyang.

Redan i Tokyo-OS 2020 kommer de båda länderna att delta som ett enat land i tävlingarna, enligt ett uttalande.

Beskeden välkomnas av president Donald Trump, som skriver på Twitter att nyheterna från Koreahalvön är "Väldigt spännande!".

Nordkorea och Sydkorea är överens om att den koreanska halvön ska bli ett fredligt område "utan kärnvapen och kärnvapenhot", säger Sydkoreas president Moon Jae-In i Pyongyang.

"Nordkorea har gått med på att permanent stänga robotbasen Tongchang-ris testanläggning och uppskjutningsanläggning, i närvaro av experter från relevanta länder", säger han.

Kim Jong-Un säger under presskonferensen att han vill resa till Seoul "inom en snar framtid".

Om Kim kommer till Sydkorea blir det första besöket i grannlandet av en nordkoreansk ledare sedan den koreanska halvön delades på 1950-talet. Alla toppmöten som ägt rum de senaste decennierna har skett antingen i Nordkorea eller i gränsområdet mellan länderna.

De två har skrivit under ett gemensamt uttalande om total kärnvapenavrustning.

Nästa punkt på programmet för Kim och Moon är en middag på en nyöppnad fiskrestaurang vid Taedongflodens strand. Detta efter att Moon själv sagt att han vill äta på en lokal restaurang med vanliga nordkoreaner. Därefter en uppvisning där mer än 17 000 barn drillats för att visa upp ett massivt skådespel på den enorma Första majstadion.

USA:s UD:s talesperson Heather Nauert sade på tisdagen att Washington hoppades att toppmötet ska föra med sig "meningsfulla, verifierbara steg mot atomavrustning av Nordkorea", och att mötet är en historisk möjlighet för Kim Jong-Un att hedra de utfästelser han gjort till Trump.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommer att stå värd för ett möte i FN:s säkerhetsråd nästa vecka, uppger Nauert.

"Det mötet kommer att ge ministern en chans att informera säkerhetsrådet om våra försök att nå en slutgiltig och helt verifierbar atomavrustning i Nordkorea och även understryka behovet av att alla medlemsstater följer de gällande sanktionerna."


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?