1515

Nordkorea: Donald Trump har förklarat krig

USA:s president Donald Trump har förklarat krig, anser Nordkorea. "Absurt", säger Vita huset.
Men diktaturen hotar med att amerikanska flygplan kommer att skjutas ned, enligt utrikesministern Ri Yong-ho.
"Världen ska tydligt komma ihåg att det var USA som först förklarade krig mot vårt land", sade utrikesministern inför ett stort pressuppbåd i New York.

USA:s president Donald Trump, och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un
USA:s president Donald Trump, och Nordkoreas ledare Kim Jong-UnBild:AP

Ri Yong-ho hävdar att Pyongyang inte kommer att ta hänsyn till vilka motåtgärder som tas. Nordkorea kommer därför att skjuta ned amerikanska bombplan – även om de inte befinner sig över nordkoreanskt luftrum, enligt utrikesministern.

"Eftersom USA har förklarat krig mot vårt land kommer vi ha all rätt att genomföra motåtgärder", sade Ri Yong-ho som dock hoppades att ordkriget mellan länderna inte skulle leda till handling.

Orsaken till krigsförklaringen är enligt Nordkorea att Trump hävdat att "vårt ledarskap inte kommer att finnas länge till".

Han talade via en tolk framför FN-skrapan i New York och skulle precis lämna USA för att flyga tillbaka till Nordkorea. Han avslutade uttalandet – men återvände sedan från bilen till mikrofonerna för att lägga till att "alla alternativ finns på bordet", ett eko av vad Donald Trump sagt om möjligheterna att ingripa militärt mot Nordkorea.

På måndagskvällen kom svaret från Vita huset där man kallar påståendet om att USA förklarat krig mot Nordkorea för "absurt".

I lördags lät försvarshögkvarteret Pentagon meddela att amerikanska bombplan eskorterade av jaktplan hade flugit längs Nordkoreas östra kust. Flygplanen var närmare Nordkoreas gräns än några amerikanska stridsflyg varit på 2000-talet.

På lördagen talade också Ri Yong-ho inför FN:s generalförsamling och sade att det är omöjligt att inte rikta missiler mot det amerikanska fastlandet efter att "Herr ond president" kallat Kim Jong-un för "Rocket man".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?