Hoppa till innehållet

Annons

Nordiska grannarna som tar upp kampen med Northvolt

Skellefteå är inte ensamt i Norden med sin batterisatsning. Både i Norge och Finland tar man nu upp konkurrensen.

Tillsammans bildar de ett nytt nordiskt ”batteribälte”.

Northvolt 1 i Skellefteå.
Northvolt 1 i Skellefteå.Foto: Simon Eliasson

I de nordliga delarna av Sverige, Finland och Norge kommer det att finnas stora batterifabriker om allt går enligt planerna i grannländerna. Det är Freyr battery som ska bygga en fabrik i Mo i Rana i Norge, och som planerar för en fabrik i Vasa i Finland.

Företagen kommer vara rivaler på marknaden, men också dra till sig kompetens, infrastruktur och underleverantörer till ”bältet” av batteritillverkare. 

Enligt Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå kommun, blir Skellefteå mer attraktivt som etableringsplats för underleverantörer i och med planerna i grannländerna.

”Ett argument för att man inte skulle välja Skellefteå i dag är att 'vi kommer inte bara leverera till Northvolt, utan vill rikta oss mot flera batteritillverkare, då är det bättre att ligga i Centraleuropa'”, säger hon.

”Om vi i stället har ett starkt batteribälte med Sverige, Finland och Norge skapar det förutsättningar för underleverantörer att finnas i regionen och ha nära till marknaden.” 

Runt batterifabriken i Skellefteå har underleverantörerna börjat slå ner rötterna.

På samma industritomt som Northvolt finns ett dotterbolag till ett sydkoreansk företag, Dongjin Sweden AB, som tillverkar det aktiva materialet till batterierna. Där finns också det kinesiska företaget Kedali Industry som tillverkar behållare till batterier, och det svenska företaget Cinis Fertilizer som ska ta tillvara på restprodukten natriumsulfat och använda det till konstgödsel.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera