Annons

Nordisk skogsvinst i EU

De nordiska ledamöterna fick som de ville när EU-parlamentet i dag röstade om sin syn på skogens del i bekämpningen av klimatförändringarna.

Parlamentet gav stöd till ett kompromissförslag som lär lugna de skogsägare som annars befarat att ett avverkningstak i princip skulle införas.

"Jag är nöjd och stolt. Hårt arbete lönar sig. Vi har arbetat intensivt för att EU inte ska sätta tak för hur mycket skog Sverige ska avverka", konstaterar Christofer Fjellner (M).

Jytte Guteland (S) ser beslutet som dubbelt viktigt.

"Det ena handlar om klimatet, att vi ser skogspolitiken som ett viktigt redskap om vi vill se ett fossilfritt Sverige men också ett Europa som går i rätt riktning. Den andra delen är att vi ju har en nationell kompetens med skogen och det är viktigt att vi ser till att bevara Sveriges möjlighet att ha ett hållbart skogsbruk", säger Guteland.

Parlamentets syn på det som i klimatsammanhang kallas LULUCF ska nu samordnas med medlemsländernas åsikt, som väntas bli klar i oktober.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?