Annons

Nordic Capital tar Handicare till börsen

Efter sju år som ägare tar riskkapitalbolaget Nordic Capital Handicare till börsen. Bolaget lockar med en hög bruttomarginal, demografisk medvind och en uttalad förvärvsagenda.

Bild:Handicare

Nordic Capital köpte Handicare från norska riskkapitalkollegorna Herkules 2010. Rullstolsdelen bröts loss och slogs samman med Sunrise Medical, som Nordic Capital också äger. Handicare säljer andra hjälpmedel för funktionshindrade och äldre, där storsäljaren är trappliftar för hemmabruk.

”Handicare var vildvuxet efter att ha förvärvat aggressivt och produktionen var utspridd när Nordic Capital tog över. Fokus låg på att investera mycket i att förbättra produktionsprocessen och sälja av det som inte var kärnverksamhet, samtidigt som forskning och utveckling stärktes upp. Det är först de senaste åren Handicare har börjat skörda frukterna av det arbetet”, säger Fredrik Näslund, partner och ansvarig för investeringen på Nordic Capitals rådgivningsbolag.

Första halvåret 2017 omsatte Handicare motsvarande 1,5 miljarder kronor och hade en rörelsemarginal på 9,5 procent. De finansiella målen talar om en årlig tillväxt på 10 procent där omkring hälften ska genereras organiskt. Rörelsemaringalen ska på medellång sikt ligga på 12 procent.

Riskkapitalägda bolag som noteras brukar vara välsvarvade när det gäller rörelsekostnader, vad ska ge marginallyftet på 2,5 procentenheter?

”Vår bruttomarginal är hög jämfört med liknande bolag, omkring 45 procent, vilket kommer ge utväxling på rörelseresultatet när försäljningen stiger. Vi har investerat mycket i produktionen och kan dubbla omsättningen utan nämnvärda investeringar”, säger vd Asbjörn Eskild.

45 procents bruttomarginal är i linje med Getinges besläktade affärsområde Patient & Post Acute Care, som ska delas ut till aktieägarna. Handicares kanadensiska konkurrent Savarian presterade samtidigt en rörelsemaringal på närmare 15 procent förra året på en bruttomarginal som låg på 34 procent.

Handicare är en i raden av Nordic Capitals investeringar i hälsovårdssektorn. Riskkapitalbolaget var med och bildade Mölnlycke Health Care 1997 och ägde sårvårdsbolaget fram till 2005. I dag utgör det ryggraden i Investors hälsovårdscentrerade onoterade bolagsportfölj och det är ett av investmentbolagets absolut viktigaste innehav. 2013 sålde Nordic Capital Permobil till Investor.

Noteringen av Handicare görs med fast teckningskurs på 50 kronor vilket betyder ett börsvärde på knappt 3 miljarder kronor, där bolaget samtidigt tar in 572 Mkr via nyemissionsdel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera