1515

Nordic Capital säljer Anicura i jätteaffär

Den amerikanska livsmedelsjätten Mars köper 100 procent av djursjukvårdsföretaget Anicura, som till två tredjedelar ägs av Nordic Capital. Affären är en av Nordic Capitals bästa någonsin, säger riskkapitalbolaget.  

Riskkapitalbolaget Nordic Capitals vd Kristoffer Melinder.
Riskkapitalbolaget Nordic Capitals vd Kristoffer Melinder.Foto:Jesper Frisk
Riskkapitalbolaget Nordic Capitals vd Kristoffer Melinder.
Riskkapitalbolaget Nordic Capitals vd Kristoffer Melinder.Foto:Jesper Frisk

I juni 2014 gick Nordic Capital in som majoritetsägare i Anicura, när Fredrik Lundbergs dotter Katarina Martinsons riskkapitalbolag Fidelio Capital sålde två tredjedelar till Nordic Capital. Sedan dess har bolaget vuxit med 50 procent årligen, varav 10 procent organiskt, enligt vad Nordic Capitals Anicura-ansvariga delägare Thomas Vetander säger till Di.

"Lönsamhetsutvecklingen har varit positiv, men fokus under våra år som ägare har legat på att bygga en position som ledande aktör i Europa, med investeringar i mer avancerad djursjukvård och genom förvärv i DACH-länderna och Holland", säger han.

Bolaget äger numera 200 kliniker och satsar under 2018 på att omsätta närmare fyra miljarder kronor, efter att ha omsatt 0,9 miljarder vid Nordic Capital-förvärvet 2014. 

Nu köper alltså amerikanska Mars, världens största familjeägda bolag, hela Anicura, som till mindre delar även ägts av ledningen och Stiftelsen Djursjukhus. Djursjukvård är Mars största affärsområde med 75.000 anställda, och omsätter mer än den choklad bolaget kanske är mer känt för.

Köpeskillingen är hemlig, men innebär enligt Thomas Vetander en av riskkapitalbolagets mest lönsamma exits. Förra året såldes, som en jämförelse, betaltjänstbolaget Bambora för ett skuldfritt värde på cirka 1,5 miljarder euro vilket enligt ej dementerade uppgifter till Di var fem gånger så mycket som Nordic Capital hade investerat.

Anicura säljs enligt källor till Di nu för mellan 1,5 och 2 miljarder euro, och är i så fall i linje med när Paypal nyligen köpte iZettle för 2,2 miljarder dollar. Affären görs på Mars initiativ, och enligt Thomas Vetander var processen rekordsnabba 3-4 veckor från bud till underskrift, mot vanligen 2-3 månader.

Enligt Mars är transaktionen en av de största någonsin i branschen globalt sett.  De senaste åren har Mars flyttat fram sina positioner till 20 procent av djursjukvårdsmarknaden i USA genom en rad uppmärksammade förvärv. 

I fjol köpte koncernen veterinärkedjan VCA med 800 kliniker i USA och Kanada för 9,1 miljarder dollar. Förra veckan, 7 juni, blev det också klart att de köper den ledande veterinärkedjan i Storbritannien, Linnaeus Group. Med förvärvet av svenska Anicura blir Mars den största aktören globalt inom djursjukvård. 

"Vår uppfattning är att husdjur kommer att bli ännu viktigare i våra liv framöver och att många av de trender vi sett kopplade till människors hälsa och välbefinnande nu utvecklas inom husdjursvåden. Att Mars Petcare ligger i framkant på marknaden innebär att vi kommer att kunna förbättra vården för ännu fler husdjur", säger Poul Weihrauch, vd Mars Petcare. 

För Anicuras del innebär affären att utvecklingen kan accelerera ytterligare. En stor del av världens ledande veterinärexpertis finns nu samlad inom en och samma familj, berättar bolagets vd Peter Dahlberg. 

"Vi tiodubblar kunskapspoolen med några av de finaste veterinärföretagen i världen. Genom Mars – som är ett familjeägt och långsiktigt företag, känt för att bygga starka varumärken – får vi tillgång till en plattform som är helt magisk för att exportera svensk djursjukvård vidare."

Peter Dahlberg ser framför sig fortsatta satsningar på avancerad djursjukvård och utveckling av nya tjänster. 

"Som konsument tror jag att man kommer att kunna få bättre vård och omvårdnad för sitt husdjur än vad man kanske kan få själv. Det är jättekul att Nordic har gjort en bra affär, men vi på Anicura är mest glada över att ha fått ett bra och långsiktigt hem."

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?