1515
Annons

Nordic Capital överklagar riskkapitaldom

Nu överklagar Nordic Capital Kammarrättens dom i riskkapitalmålen, som inneburit stora upptaxeringar av medarbetarna.

”Skatteverket har de senaste tio åren bedrivit åtminstone sex väldigt spekulativa och näringslivsfientliga processer”, säger Nordic Capitals finanschef Klas Tikkanen.

Bild:Jesper Frisk

Nordic Capital blir först ut att söka prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen i den segslitna kampen mot Skatteverket, en process som snart är tio år gammal.

Striden har nått Kammarrätten, som i april gick fullt ut på Skatteverkets linje.

”Dessutom lägger de på 40 procents skattetillägg med motiveringen att det här borde vi ha fattat. Men det här är en komplex fråga, det ska i varje fall inte vara något skattetillägg”, säger Klas Tikkanen, finanschef på Nordic Capitals rådgivningsbolag.

Nordic Capital hävdar att flera av dess anställda drabbats särskilt hårt, genom att Kammarrätten betraktat deras utdelningar som inkomst av tjänst. Den enskilde medarbetare som träffas hårdast av domen kommer att krävas på cirka 140 miljoner kronor mer i skatt.

”Domstolen har kommit fram till att våra anställda, till skillnad från resten av branschen, ska beskattas som inkomst av tjänst. Det hänger de helt upp en teknisk grund som är felaktig. Det har de tagit ur luften. Varken vi, Skatteverket eller allmänna ombudet har hävdat detta”, säger Klas Tikkanen.

Riskkapitalbolaget begär nu prövningstillstånd i sista instansen, Högsta förvaltningsdomstolen. Antingen, kräver Nordic Capital, ska domstolen ta upp ärendet för att skapa prejudikat, eller skicka tillbaka det till Kammarrätten som bakläxa.

”Vi vill få en grundlig, rättvis och korrekt bedömning av omständigheterna i våra mål och vår bevisning. Det är upp till Högsta förvaltningsdomstolen att avgöra om de själva vill göra detta eller om de vill återförvisa”, säger Klas Tikkanen.

Kan du förstå de som tycker det är rimligt att riskkapitalister beskattas hårdare?

”Vi och en stor del av befolkningen tror på fritt företagande och ser fördelar med privata arbetsgivare och innovationskraft i en ekonomi, Detta borde rimligtvis innebära en gemensam syn på att företagande ska beskattas till en viss nivå – en nivå som gör att risktagande lönar sig, och att det beskattas på ett förutsägbart vis, och att lagar tillämpas stringent.”

Vilken nytta gör riskkapitalbolagen i samhället?

”Private equity investerar i mellanstora kanske är lite bortglömda och vitaliserar dem. Vi hjälper familjeföretag med generationsskiften. Vi bygger helt nya konstellationer av företag som gör helt nya saker.”

Nordic Capital kommer inte bara att överklaga den del av Kammarrättens dom som beskattar medarbetares vinster som inkomst av tjänst, utan senare också den del som beskattar enligt 3:12- reglerna.

Kärnan i Skatteverkets process är de vinstandelar som betalas ut till medarbetare och nyckelpersoner i riskkapitalbolagen.

Enligt Skatteverket handlar det inte om investeringar – som således ska beskattas enligt den förmånliga skattesatsen för inkomst av kapital – utan i stora delar om förtäckt lön.

Skatteverkets process började med att kräva bolagen på sociala avgifter. När Högsta förvaltningsdomstolen avslog Skatteverkets överklagan av en kammarrättsdom i riskkapitalisternas favör bytte myndigheten taktik och för nu process mot de berörda individerna.


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?