Nordenskiöld: Regeringen har inget att fira

Moderaternas kraftiga ras i opinionen visar att partiet har stora problem, samtidigt har regeringspartierna egentligen inget att fira.
Skulle dagens opinionsläge hålla i sig skulle Stefan Löfven få mycket svårt att sitta kvar.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.Bild:TT

Torsdagens stora väljarsympatiundersökning från SCB bekräftar än en gång bilden av ett svenskt politiskt system i kris och att det kommer bli mycket svårt att få till en stabil och fungerande regering efter valet 2018. Det mesta pekar dessutom på att det kan bli ännu mer turbulent än vad SCB ger sken av.

Det parti som sannolikt skulle ha lättast att styra Sverige med ett starkt SD och ett osäkert parlamentariskt läge är Moderaterna, men det är också det parti som tappar mest i mätningen. Partiet går ned 1,9 procentenheter till 22,8 procent, vilket är under valresultatet från 2014. Partiets dramatiska omläggning av migrationspolitiken gav partiet först en uppgång i opinionen, vilket man såg i SCB:s förra mätning i maj i år då partiet ökade och lyckades täppa till väljarläckaget till Sverigedemokraterna. Men det är nu tydligt att det inte räcker. Alla partier har i princip lagt om migrationspolitiken, och det gör att migrationsfrågan inte är någon vinnarfråga för M. Och vad vill partiet i övrigt, förutom att föra en stram flyktingpolitik? Svaret på den frågan finns ännu inte. Partiet har en rad arbetsgrupper som arbetar med politikutveckling, men det tycks dröja innan de har ett resultat. Det gör att väljarna inte vet vad M har för reformagenda och det straffar sig.

Det enda allianspartiet som har anledning att glädjas är Centerpartiet som går framåt med 1 procentenhet till 7,1 procent. Det är knappast någon succésiffra, men visar att partiet har potential att locka allmänborgerliga väljare. Den analys C-ledningen nu gör är att den liberala migrationspolitiken är ett hinder, vilket gör att man försöker tona ned den och bredda partiet. Lyckas man kan C på allvar utmana M om de lättrörliga borgerliga väljarna och säkert växa ett par procentenheter till.

Samtidigt utmanas Moderaterna och de borgerliga från höger av Sverigedemokraterna. Partiet skulle enligt SCB få 17,5 procent om det vore val i dag och om man utgår från att partiets stöd underskattas, vilket det sannolikt gör, har SD potential att gå om Moderaterna som största parti på högerkanten. Det skulle i så fall ändra dynamiken i svensk politik, och ytterligare komplicera regeringsbildandet.

Vad innebär då allt detta för statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna? Att de rödgröna leder i opinionen om man räknar bort SD kan säkert vara något som gläder S-strategerna, och S ligger också stabilt i opinionen på drygt 29 procent. Det kan ses som godkänt, men knappats mer än så. Socialdemokraterna har i grunden samma problem som Moderaterna och man vet i dag inte riktigt vad regeringen Löfven har för politiskt projekt förutom att ta strid i frågor man förlorar i riksdagen, som i exempelvis vinstfrågan.

För koalitionspartnern Miljöpartiet ser det samtidigt ännu dystrare ut. Partiet ligger på 4,5 procent, vilket är farligt nära riksdagsspärren. Traditionellt har partiets stöd, i motsats till SD, överskattats i opinionsmätningarna. Gäller den principen fortfarande kan miljöpartisterna, som brottas med stora interna motsättningar, inte ens vara säkra på att få behålla sin riksdagsplats. Att Vänsterpartiet går kraftigt framåt är nog heller ingen riktig tröst för regeringspartierna.

Skulle dagens opinionsläge bli ett valresultat 2018 skulle Stefan Löfven tvingas bort från statsministerposten eftersom allianspartierna och SD har sagt att de kommer rösta bort honom. Sedan väntar en komplicerad talmansrunda med ytterst osäkert utfall. Stefan Löfven kan givetvis lyckas bilda en regeringen på nytt, men Moderaternas fördel är att man har klart bättre förutsättningar att navigera i det nya politiska landskapet med en ganska tydlig högermajoritet än vad Socialdemokraterna har.

Anna Kinberg Batra skulle i ett sådant läge göra sig beroende av Jimmie Åkesson, vilket kommer skapa stora spänningar inom borgerligheten och Centerpartiet skulle få svårt att sätta sig i en sådan regering. Läget är med andra ord svårtytt och det enda man egentligen med säkerhet kan säga att den politiska turbulensen tycks vara här för att stanna.


Innehåll från ZiccumAnnons

Så eliminerar de kylkedjan för vaccin

Vaccin har debatterats frekvent i snart ett år med anledning av coronapandemin. Även vaccinens kylkedja har diskuterats flitigt. Här har svenska Ziccum en lösning. Med sin patenterade teknologi kan bolaget eliminera behovet av den komplicerade och kostsamma kylkedjan. 

I princip alla vaccin måste förvaras kallt, i exakt rätt temperatur, från det att de lämnar tillverkaren och under hela transporten till den som ska vaccineras. Detta kallas för kylkedjan och om kedjan bryts, riskerar vaccinet att förstöras. Särskilt svårt blir det att inte bryta kedjan när vaccin ska transporteras över jordklotet till otillgängliga platser i utvecklingsländer, där det exempelvis kan finnas brister med elektricitet. Att bibehålla kylkedjan är, förutom att vara logistiskt komplicerat, också mycket kostsamt. Nu har det Lundabaserade bolaget Ziccum utvecklat en teknologi som löser problemet. 

- Med vår patenterade teknologi LaminarPace kan vi skonsamt torka vaccin i rumstemperatur till pulverform. Detta betyder att det går att både lagra och transportera vaccin utanför kylkedjan, säger Göran Conradson, vd på Ziccum, och tillägger:

- Vaccin klassas egentligen som ett billigt läkemedel, men transportkostnaden är enorm. Här kan vi göra en stor skillnad. 

Läs mer om Ziccums mål och lösning.

Alla substanser intakta efter torkning

Göran Conradson liknar Ziccums torkprocess vid att duscha. När du duschar blir badrummet fuktigt och spegeln immig. När du sedan öppnar dörren till det torra intilliggande rummet, uppstår en utjämning mellan fuktig och torr luft. Badrumsspegeln kommer att vara exakt lika ren eller smutsig som innan du duschade, eftersom det bara är vattenmolekylerna som avdunstat. 

- Med vår teknologi har vi industrialiserat denna process. Vi avdunstar vätskan i läkemedlet och samlar upp allt annat i ett filter – alla substanser är med andra ord intakta, säger han. 

Siktet inställt på massvaccination i utvecklingsländer

Ziccum, som grundades 2017 och är listade på Nasdaq First North Growth Market, har sedan starten siktat in sig på vaccin. 

- Jag ser inga begränsningar med vår teknologi och tror att vi kan torka de flesta vacciner, då det är en generell process. Om vi inleder samarbete med en vaccinutvecklare skulle vi också kunna torka covid-19-vaccin. Men vårt primära fokus är massvaccinationer i utvecklingsländer. Kylkedjan har för stora brister och det finns miljontals barn som saknar livsviktig vaccination. 

Vill bygga unik vaccinanläggning i Sverige

Under 2021 ska Ziccum undersöka möjligheten att bygga en så kallad fill and finish-anläggning för temperaturstabila vaccin i Sverige – som i så fall blir världens första.

- Vi är ett utvecklingsbolag och ser det som ett naturligt steg framåt. Det är också en viktig del i Sveriges beredskap att ha en egen vaccinanläggning, avslutar Göran Conradson. 

Om Ziccum

Ziccum utvecklar nya temperaturstabila versioner av världens mest behövda och livsavgörande vacciner. Med bolagets patenterade teknologi LaminarPace möjliggörs produktion av nya, skonsamt torkade formuleringar som kan transporteras enkelt och kostnadseffektivt, utan krav på en komplicerad och dyr kylkedja hela vägen från fabrik till sista barnet längst bort från moderna logistiknoder. Läs mer om Ziccum.

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?