ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Säkerhet

Nordenchefen: ”Teknik är effektivare än väktare”

  • Övervakningskameror finns på många skolor och modern kamerateknik har stora möjligheter ur ett säkerhetsperspektiv, enligt Kettil Stenberg, Nordenchef på Stanley Security. Foto: Johan Nilsson

Den offentliga sektorn ökade sina utgifter för säkerhetssystemtjänster med en kvarts miljard kronor förra året.

”I Sverige använder man mindre avancerad säkerhetsteknik än andra länder”, säger dock Kettil Stenberg, Nordenchef på Stanley Security, en av de stora vinnarna på utvecklingen.

Under 2018 spenderade det offentliga knappt 1,5 miljard kronor på säkerhetssystemtjänster, enligt en kartläggning av analys- och researchbolaget DS Insikt. Det är en ökning på 20 procent jämfört med året före och kan sättas i relation till att det offentligas utgifter i sin helhet ökade med 2,6 procent.

”Generellt sett finns det två metoder för att stärka säkerheten, det ena är att öka antalet väktare och det andra är att öka teknikinnehållet. I dag är teknik betydligt effektivare än väktare”, säger Kettil Stenberg.

Med ett affärsvärde på 663 miljoner kronor, enligt DS Insikt, är statliga SOS Alarm det offentligas största leverantör av säkerhetstjänster. Därefter följer just Stanley Security, tidigare Securitas Systems Sverige och numera en del av amerikanska Stanley Black and Decker-koncernen. Försäljningen ifjol på knappt 540 Mkr innebar en ökning på 15 procent jämfört med 2017, enligt DS Insikt. De offentliga kunderna utgör cirka 35 procent av bolagets omsättning.

”För ett enskilt bolag går den offentliga sektorn upp och ned. Ett kontrakt med till exempel ett sjukhus ger stort utslag på ett år, men att behovet av säkerhet ökar är en långsiktig trend. Säkerhetsbranschen växer med omkring 4 procent per år”, säger Kettil Stenberg.

Systemtjänsternas snabba tillväxt förklarar Kettil Stenberg med att teknikutvecklingen både har gjort tekniken billigare och vidgat dess användningsområden.

”I dag använder man säkerhetstjänster till annat än säkerhet. Moderna brandlarm larmar inte bara utan talar om var det brinner, hur varmt det är och vilken typ av gas som har utvecklats, men det kan också användas för att få ut talade meddelanden i en byggnad”, säger han.

Som chef över den nordiska verksamheten uppger Kettil Stenberg att den svenska offentligheten generellt sett använder mindre avancerad teknik än andra.

”En stor del har med de strikta kameralagarna att göra. Där har skett förändringar men det kommer att ta tid innan Sverige är ikapp andra länder”, säger Kettil Stenberg.

Modern kamerateknik har stora möjligheter ur ett säkerhetsperspektiv, inte minst i det förebyggande arbetet, enligt Kettil Stenberg.

”Man kan till exempel ha virtuella stängsel och nyligen kunde vi förhindra en mordbrand på en skola med hjälp av kameror”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer