Annons

Nordenbörserna vände ned på måndagen

De nordiska börserna vände ned på måndagen efter att ha återhämtat sig rejält under förra veckan.

Indexet Vinx 30, med de största och mest handlade aktierna i Norden, backade under måndagen med 0,6 procent. Även i Europa sjönk aktiekurserna i liknande utsträckning, samtidigt som USA-marknaderna höll helgstängt.

OMXH25 i Helsingfors backade 0,5 procent. Stålbolaget Outokumpu steg dock 4,5 procent mot strömmen efter ett amerikanskt besked om införande av importtullar på stål och aluminium, något som kan komma att höja de inhemska metallpriserna i landet. Även det svenska stålbolaget SSAB:s USA-verksamhet spås gynnas.

Större delen av det finska indexet lyste emellertid rött. I botten fanns verkstadsbolagen Kone, Konecranes och Wärtsilä som sjönk runt två procent vardera. 

I Köpenhamn föll CAP 25-indexet 1,2 procent. Av de 25 aktierna i indexet gick det svagast för läkemedelsbolaget Genmab som tappade 3,8 procent. Andra förlorare var DVS som sjönk 2,3 procent och ISS som backade 2,6 procent. Starkast gick vindkraftsbolaget Vestas som steg 0,8 procent.

I Oslo slutade OBX-index ned med 0,4 procent. Aker BP ökade 2,5 procent efter att ha gjort ett oljefynd nära Alvheim-fältet i Nordsjön. Fyndet är uppenbart positivt, med en bra break-even-nivå, sade analytikern Anders Holte vid Danske Bank till TDN Direkt.

I den norska oljesektorn fanns generellt flera vinnare med stöd av högre oljepriser under dagen. PGS lyfte 3,1 procent.

Shippingbolaget Golden Ocean steg 3,8 procent inför sin bokslutsrapport på tisdagen. På förlorarsidan återfanns Norsk Hydro som backade 2,9 procent och mediebolaget Schibsted som sjönk 1,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?