Annons

Nordenbörserna: Grön handel på fredagen

Nordiska börserna klättrade på fredagen och samlingsindexet Vinx 30, med de största och mest handlade aktierna i Norden, steg med 0,4 procent.

I Oslo var OBX-index upp 1,2 procent.

Subsea 7-aktien var upp 7,4 procent. Bolaget meddelade på fredagen att man ingått samtal med Schlumberger om att bilda ett samriskprojekt. 

Analytikern Frederik Lunde vid Carnegie sade det ligger nära till hands att tro på ett förvärv från Schlumberger av Subsea 7 i framtiden. 

"Alla andra samriskprojekt i branschen har lett till uppköp. TechnipFMC startade med en allians, som blev till ett samriskprojekt och ledde till en fusion, och Schlumbergers joint venture, OneSubsea, med Cameron ledde till förvärvet av Cameron", sade han till TDN Direkt.

I Köpenhamn steg CAP 25-index med 0,8 procent. Starkast gick William Demant, upp 4,5 procent. Uppgången kommer efter att bolaget steg 6 procent på torsdagen efter en rapport som var bättre än väntat.

Helsingfors var OMXH25 upp med 0,1 procent. 

Neste steg 3,5 procent, bland annat efter att Barclays uppgraderat aktien till övervikt. Tyngre gick det för Huhtamäki, vars aktie tappade 2 procent på fredagen. 

Spelbolaget Rovio var upp 1,1 procent på fredagen. Aktien halverades på torsdagen efter en rapport där bolagets försäljningsutsikter var svaga.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?