Annons

Nordenbörserna backade brett – oljebolag pressas

De nordiska börserna utvecklades klart ned på måndagen i linje med resten av Europa och USA. Samlingsindexet Vinx 30 försvagades 1,9 procent till nivån 1.059.

I Oslo föll OBX-indexet 3 procent till nivån 728.

De oljerelaterade bolagen BW Offshore och TGS-Nopec föll båda runt 6-7 procent, medan Equinor, DNO samt Aker BP tappade mellan 1,8-4 procent. 

Equinor, som drabbats av brand i en av sina produktionsanläggningar, meddelade på måndagen att anläggningen kommer vara stängd i ett år för att reparera skadorna. Utöver skadorna som orsakades direkt av elden användes sjövatten för att släcka den, vilket i sin tur skadade elektrisk utrustning och kablar.

Även laxodlingsbolagen Mowi, Leroy, Bakkafrost och Salmar pressades, och aktierna backade runt 3-5 procent.

I Köpenhamn retirerade OMXC25-indexet 1,8 procent till 1.502.

Samtliga aktier lyste rött i det danska storbolagsindexet. Simcorp stod för dagens största nedgång, med ett tapp på 6,1 procent. 

Försäkringsbolaget Topdanmark sjönk 8 procent. Aktien har fått en rad sänkta riktkurser och en sänkt rekommendation; från köp till behåll av ABG. 

I toppen av indexet fanns Novozymes med ett tapp om 0,3 procent och därefter låg Genmab samt Demant, som backade 0,7 procent var. 

I Helsingfors var OMXH25-indexet ned 1,9 procent till nivån 4.300.

Papper- och massabolagen Stora Enso och UPM-Kymmene retirerade 3,9 respektive 0,7 procent. 

Enligt statistik från den europeiska tryckpappersproducenter Eurograph sjönk leveranser för tryckpapper med 24,5 procent i augusti, samtidigt som den totala efterfrågan minskat med 19,6 procent. 

Värre var det dock för bestruket finpapper, där leveranser minskade med 33,1 procent och efterfrågan med 28,6 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera