1515

Nordenbörserna backade brett – oljebolag pressas

De nordiska börserna utvecklades klart ned på måndagen i linje med resten av Europa och USA. Samlingsindexet Vinx 30 försvagades 1,9 procent till nivån 1.059.

I Oslo föll OBX-indexet 3 procent till nivån 728.

De oljerelaterade bolagen BW Offshore och TGS-Nopec föll båda runt 6-7 procent, medan Equinor, DNO samt Aker BP tappade mellan 1,8-4 procent. 

Equinor, som drabbats av brand i en av sina produktionsanläggningar, meddelade på måndagen att anläggningen kommer vara stängd i ett år för att reparera skadorna. Utöver skadorna som orsakades direkt av elden användes sjövatten för att släcka den, vilket i sin tur skadade elektrisk utrustning och kablar.

Även laxodlingsbolagen Mowi, Leroy, Bakkafrost och Salmar pressades, och aktierna backade runt 3-5 procent.

I Köpenhamn retirerade OMXC25-indexet 1,8 procent till 1.502.

Samtliga aktier lyste rött i det danska storbolagsindexet. Simcorp stod för dagens största nedgång, med ett tapp på 6,1 procent. 

Försäkringsbolaget Topdanmark sjönk 8 procent. Aktien har fått en rad sänkta riktkurser och en sänkt rekommendation; från köp till behåll av ABG. 

I toppen av indexet fanns Novozymes med ett tapp om 0,3 procent och därefter låg Genmab samt Demant, som backade 0,7 procent var. 

I Helsingfors var OMXH25-indexet ned 1,9 procent till nivån 4.300.

Papper- och massabolagen Stora Enso och UPM-Kymmene retirerade 3,9 respektive 0,7 procent. 

Enligt statistik från den europeiska tryckpappersproducenter Eurograph sjönk leveranser för tryckpapper med 24,5 procent i augusti, samtidigt som den totala efterfrågan minskat med 19,6 procent. 

Värre var det dock för bestruket finpapper, där leveranser minskade med 33,1 procent och efterfrågan med 28,6 procent.


Innehåll från No IsolationAnnons

Komp bryter barriären mellan digitala och analoga generationer

Företaget No Isolation har utvecklat enknappsdatorn Komp, som ska bryta barriären mellan analoga mor- och farföräldrar och deras digitala barn och barnbarn.

Det senaste året har de flesta av oss blivit experter på att umgås digitalt. Nej, Zoom-fester och knäppa ansiktsfilter är inte lika spännande nu som de var i början, men bilder, meddelanden och videosamtal hjälper oss onekligen att hålla kontakten med de vi bryr oss om. Komp är utvecklad för den stora delen av befolkningen som inte fick vara med på den digitala revolutionen, och som i brist på tekniska färdigheter riskerar att hamna utanför gemenskapen.

Från en app på mobilen kan anhöriga skicka bilder, meddelanden och ringa videosamtal till användarens Komp. Kompen har bara en knapp som används för att skruva på och av datorn och den kan anslutas till både WiFi och 4G.

– Vi som är uppväxta med digital teknik inser nog inte alltid hur otroligt svårt det kan vara för andra att ta sig in i den digitala bubblan. Därför har vi gjort Komp så enkel att till och med de mest analoga släktingarna klarar av att hänga med i familjens digitala vardag, säger Karen Dolva, VD på No Isolation.

Välfärdsteknik som ökar livskvalitén 

Komp används idag i tusentals privata hem och i en mängd olika vård- och omsorgsverksamheter. Komp kan skräddarsys med tilläggstjänster och ger både familj och vårdpersonal en digital kanal till tekniskt ovana personer som annars är svåra att nå.  

Med hjälp av en enkel webportal kan vårdpersonal förmedla viktig information, skicka påminnelser och göra digitala besök via Kompen.

– Komp är en flexibel lösning som gör det enkelt för vårdpersonal att öka patientens eller den boendes trivsel och självständighet. Den ska inte ersätta fysiska besök, utan öka kvaliteten på dem. Vårt mål med Komp i vården är att bidra till ökad livskvalité och effektiv, kvalitetssäkrad vård, förklarar Karen Dolva. 

Stort intresse på andra sidan gränsen

Komp utvecklades i samarbete med norska cancerföreningen och används idag i mer än 50 norska kommuner. Oslo är en av kommunerna som satsar stort på Komp och genomför nu ett projekt med 340 Komp-enheter på stadens kommunala vårdhem.

– De boende och deras anhöriga har stor glädje av Komp. Verktyget skapar trygghet och lugn för de boende och inspirerar till fina samtal med anhöriga och oss anställda. Det är ett fantastiskt verktyg, berättar en i personalen på Bjølsenhemmet i Oslo.

Läs mer om Komp för hälso- och sjukvården

Mer om No Isolation:
No Isolation är ett norskt startup, grundat i oktober 2015. Företaget har som mål att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom varm teknologi och kunskap. Ensamhet och social isolation är globala problem som kan drabba vem som helst, och företaget växer snabbt för att möta efterfrågan. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med No Isolation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?