1515
Annons

Nordenbörser: Vestas avslutade året med stil

Börserna i Norden stängde fredagen och tillika årets sista handelsdag lätt på minus och utvecklades således något svagare än sina europeiska motsvarigheter. Vestas stod ut i Köpenhamn efter att ha slagit orderrekord.

Samlingsindexet Nordic Vinx 30 sjönk 0,3 procent till indexnivån 915.

En uppgång på drygt 2 procent för Vestas räckte inte för att lyfta börsen i Köpenhamn vars OMXC20 stängde på minus 0,3 procent eller minus 12 procent för helåret.

Det danska huvudindexet har bland annat tyngts av Novo Nordisk som backat cirka 34 procent under året på slaktade tillväxtmål för den amerikanska marknaden.

Uppgången i Vestas hade sin bakgrund i att vindkraftsbolaget fortsatt att rapportera om nya order under årets sista dagar och nådde på fredagen ett nytt rekord för ett års orderingång. Totalt hade bolaget ett orderintag om 9.104 megawatt för 2016, och överträffade därmed fjolårets nivå på 8.943 megawatt.

Vägde på marknaden gjorde Maersk som sjönk dryga procenten. Oljebolaget räknar med att stänga Tyrafältet i Nordsjön efter att det inte lyckats få till en uppgörelse kring driften av oljefältet.

I Oslo stängde OBX-index på minus 0,4 procent vilket betyder plus 14,6 procent för helåret. På fredagen vägde främst oljebolag på marknaden efter att oljan sjunkit. Tungviktaren Statoil var ned 0,8 procent medan Seadrill sjönk drygt 2 procent.

På finskt börsgolv var OMXH25 ned 0,1 procent vilket betyder plus 9,5 procent för 2016. Råvaruhaussen har varit tydlig i Helsingfors. Outokumpu är upp 210 procent sedan årsskiftet medan förloraren Nokia sjunkit 31 procent.

 Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?