Nordenbörser: Vestas avslutade året med stil

Börserna i Norden stängde fredagen och tillika årets sista handelsdag lätt på minus och utvecklades således något svagare än sina europeiska motsvarigheter. Vestas stod ut i Köpenhamn efter att ha slagit orderrekord.

Samlingsindexet Nordic Vinx 30 sjönk 0,3 procent till indexnivån 915.

En uppgång på drygt 2 procent för Vestas räckte inte för att lyfta börsen i Köpenhamn vars OMXC20 stängde på minus 0,3 procent eller minus 12 procent för helåret.

Det danska huvudindexet har bland annat tyngts av Novo Nordisk som backat cirka 34 procent under året på slaktade tillväxtmål för den amerikanska marknaden.

Uppgången i Vestas hade sin bakgrund i att vindkraftsbolaget fortsatt att rapportera om nya order under årets sista dagar och nådde på fredagen ett nytt rekord för ett års orderingång. Totalt hade bolaget ett orderintag om 9.104 megawatt för 2016, och överträffade därmed fjolårets nivå på 8.943 megawatt.

Vägde på marknaden gjorde Maersk som sjönk dryga procenten. Oljebolaget räknar med att stänga Tyrafältet i Nordsjön efter att det inte lyckats få till en uppgörelse kring driften av oljefältet.

I Oslo stängde OBX-index på minus 0,4 procent vilket betyder plus 14,6 procent för helåret. På fredagen vägde främst oljebolag på marknaden efter att oljan sjunkit. Tungviktaren Statoil var ned 0,8 procent medan Seadrill sjönk drygt 2 procent.

På finskt börsgolv var OMXH25 ned 0,1 procent vilket betyder plus 9,5 procent för 2016. Råvaruhaussen har varit tydlig i Helsingfors. Outokumpu är upp 210 procent sedan årsskiftet medan förloraren Nokia sjunkit 31 procent.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?