1515

Nordenbörser: Uppåt för öljätten

De nordiska börserna uppvisade som helhet mindre förändringar på torsdagen. I Helsingfors steg index något medan Oslobörsen handlades i en vikande tendens.

Det regionala samlingsindexet Vinx 30 steg marginellt till 996.

I Köpenhamn sjönk CAP 25-indexet 0,2 procent.

"Generellt har vi haft en stilla och lugn marknad i dag", uppger Sydbanks avdelningschef Ole Kjær Jensen till Ritzau Finans. Denna trend förväntar han sig fortsätta fram tills att rapportsäsongen startar i nästa vecka med rapporter från bland annat Tryg Topdanmark och Nordea.

Carlsberg steg 1,5 procent till 758,40 danska kronor efter att Deutsche Bank höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll. Riktkursen ställdes upp med 31 procent till 890 kronor.

Novo Nordisk förblev oförändrad trots att tidningen Børsen skriver att läkemedelsjätten för första gången på tre år har höjt sina listpriser för insulin i USA. Enligt Danske Bank kan det innebära att den värsta prispressen i USA därmed är över.

OBX-indexet i Oslo var ned 0,3 procent. Norsk Hydro fanns bland bolagen som tyngde index medan Yara gick åt motsatt håll.

Rapporter om att kinesiska myndigheter kommer att gå ut med en upphandling på 5,5 miljoner ton gödsel innan april tolkades av flera marknadsaktörer som positivt även om meningarna därom gick isär. Yara steg med drygt 3 procent.

I Helsingfors ökade OMXH25-indexet 0,4 procent. I toppen fanns Neste, upp nästan 3 procent. Wärtsilä sågs upp drygt 1 procent. Åt motsatt håll gick Nokia och YIT med nedgångar på 2 respektive 1 procent.


Innehåll från Soltech EnergyAnnons

Soltechs vd: ”Vi ska fortsätta växa i samma offensiva takt”

Bildkollage från projektet Mölnlycke Fabriker med energigivande solfasad från Soltech Energy.
Bildkollage från projektet Mölnlycke Fabriker med energigivande solfasad från Soltech Energy.

Solenergiföretaget Soltech Energy växer så att det knakar. Efter en nyligen genomförd företrädesemission är planen att fortsätta sin offensiva förvärvsstrategi för att nå målet på 4,7 miljarder i intäkter för 2024.

Soltech expanderar i snabb takt. Genom deras marknadsunika förvärvsstrategi samlar de kunskap inom sol, tak, fasad och elteknik i en och samma koncern. På så sätt kan de erbjuda kompletta solenergilösningar till både privatpersoner, näringsliv och offentlig sektor.

– För att bli det bästa solenergiföretaget är det viktigt att ha djup kompetens och erfarenhet inom både tak, elteknik och fasad. Vår affärsidé är därför att köpa sådana företag, föra in solenergi i deras verksamheter och transformera dem till solföretag, säger Stefan Ölander, vd på Soltech.

Ökar dotterbolagens omsättning

Hittills har Soltech köpt 17 olika bolag runt om i Sverige. Flera av dem har aldrig tidigare arbetat med grön energi, men genom Soltechs erbjudande av solenergilösningar har företagen kunnat öka sina omsättningar med flera miljoner.

– Våra dotterbolags förvandlingar till solenergiföretag är en häftig resa att få vara en del av, säger Stefan Ölander.

70 000 tusen aktieägare

2015 börsnoterades företaget och sedan dess har aktien blivit en storfavorit bland Sveriges småsparare. Anledningen tror Stefan Ölander beror på svenskarnas vilja att påverka den gröna energiomställningen och bolagets förmåga att leva upp till sina uppsatta mål.

– I dag har vi nästan 70 000 aktieägare. Det är få bolag som har så många ägare, vilket är extra roligt med tanke på det senaste årets tillväxt och aktiekurs, säger han.

Företrädesemission för nyförvärv

Soltechs intäkter har under de senaste åren flerfaldigats och stigit från 50 miljoner 2018 till 500 miljoner 2020. Nu är siktet riktat mot miljarden och för att nå sitt mål genomförde Soltech i slutet av sommaren en företrädes- och övertilldeningsemission på sammanlagt 397 miljoner kronor.

– Primärt ska pengarna användas till att fortsätta förvärva i samma offensiva takt, men även till att satsa på våra befintliga dotterbolag. I dag kommer bara en procent av Sveriges energi från solen, men marknaden växer extremt fort och svensk solenergi står inför ett genombrott där vi har en ledande position, säger Stefan Ölander.

Om Soltech:

Soltech-koncernen är en helhetsleverantör av energi- och solcellslösningar. Med kontroll över hela värdekedjan kan Soltech förvandla alla former av fastigheter till mer hållbara och självförsörjande energiproducenter.

Läs mer om Soltech Energy här. 

 

Mer från Soltech Energy

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Soltech Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?